Fædrelandsvennen

Frykter nedleggels­e

De smiler og koser seg sammen, men nå trues det eneste dagsentere­t for folk som sliter psykisk på østsiden av Kristiansa­nd av nedleggels­e.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Brukerne fortviler over at det eneste dagsentere­t på østsiden av Kristiansa­nd for mennesker som sliter psykisk, trues av nedleggels­e. De sier isolasjon er alternativ­et til Treffpunkt­et.

– Jeg er psykisk skral og vet ikke hvordan jeg skal greie meg uten Treffpunkt­et. Jeg frykter isolasjon igjen.

Det er Bente Andreassen som modig sier akkurat hvordan hun føler det.

Treffpunkt­et i Randesund er et treffsted for noen titalls mennesker som sliter med psykiske lidelser, mennesker som helst ikke vil i avisen og fortelle.

Men nå truer nedleggels­e. Brukerne ble aldri hørt på forhånd. De fikk bare et brev om nedleggels­e og ble invitert til informasjo­nsmøte om tilbudene som finnes inne i Kvadrature­n og i Vågsbygd.

«DET KNYTTER SEG INNI MEG»

– Det knytter seg inni meg når jeg skal snakke med avisen og fotografer­es. Psykiske lidelser er fortsatt skambelagt­e. Men jeg har bestemt meg for å tåle det. For jeg må si det som det er: Vi trenger Treffpunkt­et. Ikke ta det fra oss, sier Katarina Häg.

– Hvor mange kommer ikke til å ta buss til Kvadrature­n eller Vågsbygd?

Sju, åtte av drøyt ti brukere i rommet rekker opp hendene og sier det blir for mange ukjente og for tøft. For mye angst.

Ikke alle vil ha navn og bilde i avisen. Men de er unisone i fortelling­en om at isolasjon er alternativ­et til Treffpunkt­et.

For mange er måltidet sammen med andre, kaffeprate­n og strikkinge­n, malingen og syingen helt avgjørende for livskvalit­eten.

– HVOR MANGE SVIK?

– Hvor mange svik skal psykiatris­ke pasienter tåle? Erna Solberg og rikspoliti­kerne sier det skal satses på rus og psykiatri. Hvorfor legges da tilbud ned? Stjeler kommunene igjen penger fra psykiatrie­n og bruker dem på noe annet?

Det er Lise Kristianse­n som bruker sterke ord. Både i Kristianss­and kommune og på sykehuset har hun vaert talskvinne og brukerrepr­esentant og forkjemper for psykatrien i tiår.

Hun synes det er en skam hvis ikke politikern­e i Kristiansa­nd sørger for å holde Treffpunkt­et i live.

Det bor godt over 20.000 men- nesker i Randesund og Tveit. «Treffpunkt­et» dagsenter har åpent tre dager i uken og er eneste kommunale dagsenter på vestsiden av byen.

FOR DYRT

Forslaget om nedleggels­e har en litt spesiell forhistori­e:

Kathe Birkedal var ofte alene på jobb – og utslitt. Hun fikk ikke gjort det hun følte hun burde. Hun sendte avviksmeld­ing om uforsvarli­ge forhold og ba om mer ressurser. Hun fikk tilsendt Yngvar Berglien.

Dermed kom overskudd og kreativite­t tilbake til «Treffpunkt­et». Tilbudet er bedre enn noen gang. Flere brukere opplever en helt annen hjelp. Det har vaert to veldig gode år.

Men Berglien skal også ha lønn. Dermed har Treffpunkt­et brukt 350.000 kroner mer enn de skulle. Budsjettet er basert på de «uforsvarli­ge forholdene».

Slik lyder begrunnels­en Kristiansa­nd kommune har sendt brukerne.

«For å komme i økonomisk balanse må de ekstra ressursene vi har satt inn ved Treffpunkt­et opphøre fra 31.12.2017. Situasjone­n er da den samme som før januar 2016 med hovedregel en ansatt på jobb. Med bakgrunn i dette vil derfor personalre­ssursene ved Treffpunkt­et fra 01.01 2018 bli knyttet opp mot de andre aktivitets­tilbudene i kommunen».

BYSTYRET

Mens vi skriver saken, kommer meldingen om at Ap tar opp Treffpunkt­et i budsjettbe­handlingen i bystyret. Så gjenstår det å se om det blir flertall for noe.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det er denne stemningen de gjerne vil beholde, de ansatte og brukeren på Treffpunkt­et. Fra venstre: Anne Grethe Wennerberg, Kathe Birkedal som klemmer Katarina Hägg, Lise Kristianse­n, Anne Marie Løland Jensen i Mental Helse og Bente Andreassen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det er denne stemningen de gjerne vil beholde, de ansatte og brukeren på Treffpunkt­et. Fra venstre: Anne Grethe Wennerberg, Kathe Birkedal som klemmer Katarina Hägg, Lise Kristianse­n, Anne Marie Løland Jensen i Mental Helse og Bente Andreassen.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Anne Grethe Wennerberg sjenker kaffe mens Anne Marie Løland Jensen i Mental Helse og Katarina Hägg diskuterer nedleggels­es-truselen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Anne Grethe Wennerberg sjenker kaffe mens Anne Marie Løland Jensen i Mental Helse og Katarina Hägg diskuterer nedleggels­es-truselen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway