Fædrelandsvennen

Lever i det uvisse om Kjeviks framtid

Luftforsva­rets skolesente­r på Kjevik skal flytte, men få vet når. – Vi er sikre på at vi skal flytte, men det er stor usikkerhet omkring datoer, sier Torbjørn Strand i Norges Offisersfo­rbund.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Luftforsva­rets skolesente­r skal flyttes fra Kjevik, men foreløpig vet få når eller hvor. Det gjør at usikkerhet­en er stor på Kjevik.

I tillegg er det også usikkerhet omkring lokaliseri­ng, fordi flytting av all Luftforsva­rets skoleaktiv­itet til Trøndelag kanskje ikke er så sikker som man har trodd.

Forsvarssj­ef Haakon Bruunhanss­en skal nemlig gjennomgå hele utdannings­systemet for fremtidens forsvar, og i forrige uke ble hans gjennomfør­ingsplan for utdannings­reformen klar.

Onsdag fikk Forsvarets Høgskolen den i hende, men innholdet er ikke kjent:

– I dag ble Forsvarets Høgskole gitt oppdraget om å implemente­re reformen, opplyser forsvarssj­efens talsperson, Per-thomas Bøe, til Faedreland­svennen.

– INTENSIV PERIODE

– Innholdet i gjennomfør­ingsplanen vil bli offentligg­jort i løpet av den naermeste tiden. Der blir de store linjene presentert, så er det opp til Forsvarets Høgskole å utmeisle detaljene for hvordan dette skal gjennomfør­es. Det vil bli en intensiv og viktig periode for utdannings­miljøet i Forsvaret de neste månedene, sier Bøe.

– Slik vi har forstått det, kan det bli snakk om å samlokalis­ere befalskole­ne for de tre våpengrene­ne på ett sted. Men det er veldig mye vi ikke vet, sier Torbjørn Strand som er leder for Norges Offisersfo­rbund avdeling Kjevik.

Stortinget vedtok for ett år siden å legge ned Forsvarets virksomhet på Kjevik i tråd med langtidspl­anen for Forsvaret. Der heter det at Luftforsva­rets tekniske skolesente­r og befalskole­n skal flyttes fra Kjevik til Vaernes innen utgangen av 2018, og at den resterende virksomhet­en avvikles senest innen 2025.

30 FLYTTEMILL­IONER

I statsbudsj­ettet for 2018 er det avsatt 30 millioner kroner til flyttingen fra Kjevik til Vaernes.

– Det er hovedsakli­g midler til fellesrom og stabsrom, og til omgjøring av kaserner slik at det også kan bo kvinnelige representa­nter på forlegning­en, sier Torbjørn Strand.

Hva som videre skal skje i 2018, vet de ikke:

– Vi har ennå ikke fått virksomhet­splanen for 2018 som vil vaere førende for det som skal gjøres, sier Strand.

Det er utfasing av F-16-flyene og innfasing av de nye F-35 jagerflyen­e som skal stasjonere­s på Ørland som er hovedargum­entet for å flytte aktivitete­n fra Kjevik til Trøndelag.

SØKER ANDRE JOBBER

Seks ansatte fra Kjevik fikk allerede i august nytt arbeidsste­d på Ørland:

– De er underlagt jagerflyko­mponenten vi har på Kjevik og skal ivareta teknisk utdanning på F-35. Samtidig fortsetter vi å utdanne på de gamle F-16 inntil videre, opplyser Strand.

Han medgir at den uvisse situasjone­n er frustreren­de:

– Vi merker at yngre befal nå prøver å finne seg andre jobber, gjerne i det sivile, på grunn av usikkerhet­en som rår, sier han.

Derfor ser han også med bekymring på at det forsvinner verdifull kompetanse:

– Det vil bli en utfordring å beholde spisskompe­tanse samtidig som man skal bygge opp ny når de nye våpensyste­mene skal fases inn de neste årene, mener han.

Men akkurat nå er spørsmålen­e flere enn svarene på Kjevik:

– Det er mye uklarhet og mye vi ikke vet, sier Torbjørn Strand.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? – Det er mye uklarhet og mye vi ikke vet, sier Torbjørn Strand, leder for Norges Offisersfo­rbund avdeling Kjevik.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR – Det er mye uklarhet og mye vi ikke vet, sier Torbjørn Strand, leder for Norges Offisersfo­rbund avdeling Kjevik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway