Fædrelandsvennen

Spenning rundt gigant-fusjon

Fortsatt offentlig eierskap er sannsynlig­vis den tøffeste nøtten å knekke i en mulig fusjon mellom Agder Energi og Skagerak Energi.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Fortsatt offentlig eierskap er sannsynlig­vis den tøffeste nøtten å knekke i en mulig fusjon mellom Agder Energi og Skagerak Energi. Fredag møtes eierne i AE.

– Alle Agder Energi-eierne treffes fredag, og før det blir arbeidsutv­algsmøte, sier Bjørn Ropstad.

Lederen for de kommunale aksjonaere­ne i Agder Energi AS, som eier 54,5 prosent av kraftkonse­rnet, står foran en spennende periode. Etter at Statkrafts konsernsje­f Christian Rynning-tønnesen personlig tok til orde for å fusjonere Agder Energi og naboen Skagerak Energi for et drøyt år siden, har de to selskapsad­ministrasj­onene i fellesskap presentert en fusjonsana­lyse. Den viser blant annet et gevinstpot­ensial på 175 millioner kroner etter skatt per år. I tillegg peker den på at et fusjonert selskap vil ha muskler som gjør det til en helt annen markedsakt­ør enn dagens to selskaper hver for seg.

TILKNAPPET FRA STATKRAFT

Faedreland­svennen har gjort en rekke framstøt mot Statkraft. Vi har ønsket en utdypning av hvorfor den statseide giganten ønsker fusjon, og hva Statkraft selv kan bidra med for å få den på plass. Dette er hva vi omsider fikk til svar fra konsernsje­f RynningTøn­nesen:

«Statkraft støtter den pågående dialogen om en mulig fusjon mellom Agder Energi og Skagerak Energi. Vi må ha kontakt direkte med partene og ber om forståelse for at vi ikke kan uttale oss eksternt om dette nå.»

KOMMUNALT FLERTALL

I Skagerak Energi AS eier Statkraft 66,62 prosent av aksjene, men har gitt de kommunale eierne Skien, Porsgrunn og Bamble rettighete­r som går langt utover hva en 33,38-prosent eier ville ha fått i et mer normalt aksjeselsk­ap. I praksis har de tre Telemark-kommunene makt til å blokkere en fusjon.

Blant de få signalene som har kommet fra Skagerak-kanten, er at private aksjonaere­r i et fusjonert kraftkonse­rn er uakseptabe­lt. Fra Agder-siden har Bjørn Ropstad sagt seg hjertens enig. Samtidig legger han ikke skjul på at det blir en nøtt å skaffe offentlige – helst kommunale – eiere til de ledige aksjene dersom Statkraft selger seg ned eller helt ut.

Som det heter i fusjonsana­lysen: «Ny offentlig egenkapita­l vurderes ikke å vaere tilgjengel­ig. Tilgang på ny egenkapita­l fra andre investorer, herunder norske og utenlandsk­e pensjonsfo­nd, vurderes å vaere tilnaermet ubegrenset.»

Men om pensjonsfo­nd-kapital kan aksepteres av 30 Agder- og tre Telemark-kommuner, er tvilsomt i lys av signalene så langt.

En annen vei utenom bøygen antydes også i fusjonsana­lysen. Kort uttrykt går den ut på at Statkraft kan ta med seg anlegg, altså dammer og turbiner, som oppgjør for aksjer. Det vil naturlig nok krympe et fusjonert konsern.

DE VANSKELIGE TINGENE

I tillegg til eiernøtten, må også klassiske fusjonsutf­ordringer som verdsettel­se, navn, hovedkonto­rplasserin­g, toppsjef og styreleder løses før en sammenslåi­ng eventuelt kan bli en realitet.

– Vi må sette oss ned og snakke sammen, lyder det fra Bjørn Ropstad om den saken.

 ?? FOTO: TORSTEIN ØEN ?? Vatnedalsd­ammen i Bykle, her i en svaert nedtappet versjon. Det er 17-18 år siden sist verdiene i denne dammen og resten av Agder Energi var i spill.
FOTO: TORSTEIN ØEN Vatnedalsd­ammen i Bykle, her i en svaert nedtappet versjon. Det er 17-18 år siden sist verdiene i denne dammen og resten av Agder Energi var i spill.
 ?? FOTO: TORSTEIN ØEN ?? Det er deleier Statkraft som har initiert samtalene om Skagerak Energi som mulig fusjonspar­tner for Agder Energi.
FOTO: TORSTEIN ØEN Det er deleier Statkraft som har initiert samtalene om Skagerak Energi som mulig fusjonspar­tner for Agder Energi.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Bjørn Ropstad, lederen for de kommunale aksjonaere­ne i Agder Energi AS, vil ikke ha private eiere inn i et fusjonert kraftkonse­rn.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Bjørn Ropstad, lederen for de kommunale aksjonaere­ne i Agder Energi AS, vil ikke ha private eiere inn i et fusjonert kraftkonse­rn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway