Fædrelandsvennen

14 år i storm

Sykehusdir­ektør Jan-roger Olsen forlater sin jobb til sommeren. Det har vaert 14 år i sterk storm, og Olsen har vaert omstridt.

-

Hvor god eller hvor dårlig Janroger Olsen har vaert i jobben sin, er det vanskelig å vurdere. Hva som er hans personlige lederstil og strategier, eller hva som bare ligger som en mer naturlig følge av å vaere sykehusdir­ektør. Det er jo ikke en jobb for de som ønsker å bli populaere.

I mange stormer han har stått i i 14 år, har han alltid endt opp med å få styrets tillit. Akkurat hva som har forårsaket avgangen nå, er ikke offentlig. Det er definert som en personalsa­k og unntatt offentligh­et. Kanskje er det summen av flere ting. Nylig erklaerte alle ansatte ved sykehuset i Flekkefjor­d og alle ansatte ved sykehuset i Arendal mistillit mot ham. I tillegg til overlegene ved sykehuset i Kristiansa­nd. Hvis styret har opplevd situasjone­n med ansatte som låst, kan det ha vaert en medvirkend­e årsak, men det kan også ha vaert et alvorlig ankepunkt at sykehuset ikke har levert gode nok økonomiske resultater.

Sørlandets sykehus står overfor nye utbygginge­r med psykiatrib­ygg til 850 millioner kroner, nytt akuttbygg til en milliard og et stort behov for vedlikehol­d av gamle bygg - de hadde trengt gode resultater. Undersøkel­ser fra Helsedirek­toratet som ble kjent i fjor, viser at syke- Det har vaert mange diskusjone­r og fakkeltog rundt Jan-roger Olsens jobb som sykehusdir­ektør. huset kunne spart rundt 240 millioner kroner i året med bedre organiseri­ng og mer effektiv drift. Men det har vaert stort motstand mot mange slike tiltak fra sterke fagforenin­ger og sterke lokalmiljø­er.

Sluttavtal­en og pensjonen til Olsen har også vaert omstridt. Men god grunn. Avtalen er fra 2006, og det er styret som baerer ansvaret for en ordning som nå gir Olsen ett års studieperm­isjon på full lønn (1,7 millioner kroner), og deretter, som pensjonist, en årlig utbetaling på 1,1 millioner kroner. Det er for lukrativt for en leder i det offentlige, men det skal ikke Olsen lastes for.

Uavhengig av hva den endelige dommen over Olsen blir, så kan det vaere sunt med et lederskift­e nå. Historikke­n, og den alltid konfliktfy­lte stemningen rundt ham, kan ha vaert en brems på å bringe sykehuset inn i fremtiden og omorganise­ringer som tvinger seg frem. Nye navn kan starte med blanke ark. Men de utdelte kortene vil vaere de samme. Det er en krevende jobb.

Uavhengig av hva den endelige dommen over Olsen blir, så kan det vaere sunt med et lederskift­e nå.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway