Fædrelandsvennen

Ønsker tøffere tiltak mot deltid

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Arbeiderpa­rtiet går inn for en rekke tiltak som skal få slutt på deltidssti­llinger i Kristiansa­nd.

I helse- og sosial er det kun 27 prosent av kvinnene som jobber heltid ifølge kommunens egne tall. Det er her bruken av deltidssti­llinger er størst.

– Dette viser at kommunen ikke har hatt nok fokus på dette og ikke vaert villige til å sette i verk tiltak som virker. Flere heltidssti­llinger vil gjøre tjenestene bedre og vaere viktig for de ansatte, sier Jannike Arnesen (Ap) som tirsdag presentert­e partiets alternativ­e budsjett sammen med Eirik Dåstøl Langeland og Kenneth Mørk.

I forbindels­e med at bystyret skal vedta byens budsjett, vil Ap få bystyret med på en rekke tiltak for å få ned deltidsarb­eidet.

TØFFERE

I sitt alternativ­e budsjett vil de bruke 18 millioner i løpet av fire år på å få flere til å jobbe heltid. Siden Ap ikke er med i flertallet, blir det neppe gjennomsla­g for det.

Men partiet kan få flertall for verbalfors­lagene de legger fram. Dette er forslag som ikke krever at man flytter på penger i budsjettet, men at man utreder nye tiltak:

►Stillinger kan lyses ut på tvers av avdelinger slik at man for eksempel får jobb på to forskjelli­ge sykehjem.

►Enhetene får ikke lenger lov å dele opp stillinger.

►Heltid skal vaere normen. Man trenger godkjennin­g fra sentral personalen­het for å bli fritatt fra normen.

►Lyser man ut en deltidssti­lling, skal dette begrunnes.

– Får vi ikke flertall for dette, får jeg sjokk. De borgerlige har også tatt med arbeid mot deltid i sitt budsjett, men vi er bare enda bedre enn dem, sier Jannike Arnesen.

MER TIL BARNEVERN

I sitt alternativ­e budsjett gir Arbeiderpa­rtiet mer til arbeidet for lavinntekt­sfamilier og vil blant annet øke overføring­ene til bar- nevernet. De gjeninnfør­er også en time fysisk aktivitet daglig i ungdomssko­len.

Når det gjelder de årlige tilskudden­e til organisasj­oner og foreninger, reduserer de støtten til Filadelfia omsorgssen­ter med over en million. Derimot styrker de blant andre Way Back (rehabilite­ring for innsatte som har sonet ferdig) og City Changers (hjelpetilt­ak for unge).

– Vi mener ikke at de kristne organisasj­onene gir et dårlig tilbud, men vi ønsker et større mangfold. Med vårt forslag får vi det. Filadelfia får for eksempel en støtte på linje med de andre, sier Eirik Dåstøl Langeland.

ØKER EIENDOMSSK­ATTEN

Inndekning­en finner Arbeiderpa­rtiet ved å skru opp satsen for eiendomssk­att til 6,2 promille (i dag 6,1 promille), noe som gir 63 millioner ekstra på fire år. Dette innebaerer omtrent hundre kroner i året ekstra for en gjennomsni­ttlig bolig.

– Vi er opptatt av å vaere ansvarlige når vi skal finne inndekning. De borgerlige partiene gambler med kommunens inntekter og tar inndekning­en på disposisjo­nsfond. I tillegg legger de inn mindre sykefravae­r og økt folketall på grunn av flere studenter, sier Langeland.

I formannska­pet onsdag sa Stian Storbukås (Frp) at det er snakk om å redusere eiendomssk­atten med 450 kroner. De mener kommunen skylder innbyggern­e dette etter at Kristiansa­nd har vaert en av kommunene med høyest eiendomssk­att.

Aps gruppelede­r, Mette Gundersen, svarte:

– Det snakkes om 450 kroner i året i lavere eiendomssk­att. Men hva er det dere pålegger beboerne i kommunale boliger? Det er 450 kroner! Er det noe som har vaert kommunens primaere oppgave, så er det disse.

Hun viser til at flere beboere i kommunale boliger får en husleieøkn­ing som følge av dårlig økonomi i boligselsk­apet. Flertallet vil utrede en kommunal bostøtte, men denne kommer ikke før tidligst neste år.

BLIR NEDSTEMT

Gruppelede­r i Høyre, Renate Haegeland, mener flertallet (Høyre, KRF, Frp, V, Sp og Pensjonist­partiet) har vaert nøkterne i sitt budsjett.

– Vi er nokså forsiktige når vi legger inn økt innbyggert­ilskudd, og det stemmer ikke at vi baserer oss på at studentene skal melde flytting, sier Haegeland.

Hun viser til at kommunen har gått med overskudd de siste årene og at reservene har økt mer enn det som var målsetting­en. Dermed kan de redusere eiendomssk­atten mer enn planlagt.

Forslag som skal få ned bruken av deltid vil bli diskutert i de forskjelli­ge gruppene. Viggo Lütcherath (KRF), leder i helse- og sosialstyr­et, sier dette om forslaget om å utlyse stillinger på tvers av avdelinger:

– Det er et konstrukti­vt forslag, men det er også utfordring­er. Er det to deltidssti­llinger på et sykehjem, så vil de ha helgejobbi­ng begge to.

– Ap vil også at det kreve spesialtil­latelse for å lyse ut en deltidssti­lling?

– Det er også i dag krav om at det skal opp på et høyere nivå, men vi går nok ikke så langt som Ap.

Da formannska­pet onsdag diskuterte budsjettet, mente ordfører Harald Furre (H) at Ap måtte vurdere å utsette forslagene til etter nyttår når bystyret skal ha en større debatt om deltid.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Arbeiderpa­rtiet mener flertallet i bystyret ikke tar hardt nok i når de skal redusere bruken av deltid i Kristiansa­nd kommune. De foreslår en rekke tiltak i sitt alternativ­e budsjett. Fra venstre: Jannike Arnesen, Kenneth Mørk og Eirik Dåstøl Langeland.
FOTO: KJETIL REITE Arbeiderpa­rtiet mener flertallet i bystyret ikke tar hardt nok i når de skal redusere bruken av deltid i Kristiansa­nd kommune. De foreslår en rekke tiltak i sitt alternativ­e budsjett. Fra venstre: Jannike Arnesen, Kenneth Mørk og Eirik Dåstøl Langeland.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway