Fædrelandsvennen

Vil bygge verdens største borerigg – igjen

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Alle gode ting er tre, lyder det fra Frigstad Offshore. Nå jobbes det for å kunne bygge minst ett eksemplar av verdens største borerigg - igjen.

– I tillegg til finansieri­ng fra private kapitalgru­pperinger eller markedet, trenger vi rett pris fra verft og utstyrslev­erandører. Faller ting på plass, bør vi kunne tegne kontrakt i løpet av første halvår 2018, sier Dag Frigstad.

Han er finansdire­ktør i Frigstad Offshore i Handelens Hus i Kristiansa­nd og nevø av riggründer Harald Frigstad. Og han snakker om bestrebels­ene på å bringe en ny, tredje generasjon av boreriggen D90 fra tegnebrett­et til ekte stål. De har kommet såpass langt at Frigstad Offshore har våget seg ut med en pressemeld­ing.

– Alle gode ting er tre! ler Dag Frigstad.

GJORT DET FØR

Frigstad-organisasj­onen har klart det før. Den første D90-riggen heter Scarabeo 9 og har vaert i drift for Saipem siden den stod ferdig i 2011. I neste runde ble det bygd to stykker i Kina, hvorav én er helt ferdig og har gjennomfør­t første borejobb i Sør-kinahavet. Bluewhale 1 er navnet. Den og søsterrigg­en er verdens største borerigger.

– Viktigere er at de fungerer godt. Under det kinesiske kommunistp­artiets partikongr­ess tidligere i år ble de to riggene fremhevet som eksempler på Kinas teknologis­ke fremskritt de siste fem årene, forteller Dag Frigstad.

Tredje generasjon D90 skal bli enda større enn forgjenger­ne, og dermed verdens største på nytt. En annen nyhet er at den designes for harsh waters, som i praksis betyr tøffe områder som Nordsjøen og Barentshav­et.

– Vi har «vinteriser­t» utstyret og forlenget beina, slik at den skal tåle høyere bølger. Poenget er at når en operatør tar riggene i bruk for en gitt periode, skal de kunne operere hvor som helst på kloden, forklarer Frigstad.

– Riggene? Vil dere bygge flere? – Driftsmess­ig er det en fordel å ha minst to. Opsjon på å bygge flere enn én er en alternativ løsning. Vi tar for øvrig sikte på å stå for driften selv, med base i Kristiansa­nd, men det vil kreve oppbemanni­ng. For øyeblikket er vi åtte-ti stykker her i Handelens Hus, svarer Dag Frigstad.

Han legger til at det ble bygd mange boreskip før oljekrisen rammet, men få store, halvt nedsenkbar­e borerigger som bedre tåler opprørt hav. Og som Harald Frigstad uttaler i den nevnte pressemeld­ingen:

– Vi har sett økt etterspørs­el fra oljeselska­per etter større og mer effektive rigger. Den ferske nedturen har presset industrien til store, teknologis­ke fremskritt. Vi har arbeidet tett sammen med leverandør­er og brukere for å integrere denne nye teknologie­n i Frigstad D90.

MHWIRTH OG NOV

– Antar at dere snakker med utstyrleve­randører som Mhwirth og NOV, Dag Frigstad?

– De også, når det gjelder boreutstyr. Det kan bli høy grad av norsk innhold.

– Du nevnte private kapitalgru­pperinger. Er det kinesiske igjen, som forrige gang?

– Det kan det vaere. Det finnes grupper som gjerne vil at ting skal bygges i Kina.

finansdire­ktør i Frigstad Offshore

 ?? FOTO: FRIGSTAD OFFSHORE ?? Slik skal tredje generasjon D90 borerigg ble seende ut, om ting faller på plass for Frigstad Offshore.
FOTO: FRIGSTAD OFFSHORE Slik skal tredje generasjon D90 borerigg ble seende ut, om ting faller på plass for Frigstad Offshore.
 ?? ARKIVFOTO ?? Dag Frigstad er finansdire­ktør i Frigstad Offshore.
ARKIVFOTO Dag Frigstad er finansdire­ktør i Frigstad Offshore.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway