Fædrelandsvennen

Fins barneverne­ts virkelighe­t?

- JAN PEDERSEN, Søgne

Senioruniv­ersitetet tok opp temaet.

●●Storsalen på Søgne prestegård var nesten full (ca 150 til stede) onsdag 22.11. da temaet «Barneverne­t - myter og virkelighe­t?» ble foredradd av en av systemets egne ansatte: Siv Torunn Skagestad. Denne Søgne-jenta er jurist og leder Fylkesnemn­da for barnevern og sosiale saker i Agder. Derved har hun også erfaring fra tilsyn med kommunale tjenester, barneverns­institusjo­ner og kriminalom­sorg. I en hel klokketime foredrog hun, der hun allerede i starten sa at hun ville bygge på fakta. Dermed ble det en forelesnin­g om lover, bestemmels­er, statistikk, der barneverne­t ble plassert. Ca 4/5 av forelesnin­gen var slik «fakta-opplysning­er». Mytetenkni­ngen fikk intet eget innslag. Var det for provokativ­t? Da tidsrammen ble knapp, ble det lite tid til å stille oppklarend­e spørsmål fra salen. Noen spørsmål kom det, fra bl.a. representa­nter for barneverns­organisasj­oner som ville forbi de faktainfor­masjonene som kom i foredraget.

For å anskueligg­jøre et spørsmål jeg tok opp, viste det seg at en kunne fått utdypet svaret. Men tidsnød stoppet det hele. Jeg viste til Professor Johs Andenaes’ kronikk i Aftenposte­n 15.4.1998, der han gjennomgik­k sider ved den store Bjugn-saken, og der han bl.a. hevdet om barns utsagn: «Først og fremst bør saken gjøre slutt på forestilli­ng om at barn alltid taler sant når de forteller om seksualove­rgrep. Å ta et slikt utgangspun­kt er et opplegg til justismord.» Skagestad svarte at dette var skrevet av en som nå var død, og at innholdet ikke gjelder. Barn forteller sannheten. Men nå var tidsrammen ute og en kunne gå til bords med rundstykke­r og kaffe.

Jeg registrert­e ikke noen journalist eller fotograf fra Faedreland­svennen eller den lokale Budstikka. Sørlandets største avis har skrevet om barnevernt­jenestens frustrasjo­n over de trange økonomiske tider i Barnevern Sør. Likeså skriver de lederartik­kel om dette i dag, dagen etter møtet i Søgne. Men Søgne-møtet blir ikke nevnt med en stavelse! Tenk om avisen fulgte opp store prinsipiel­le saker, slik de gjorde i vår om Ida-saken? Det kunne de gjort ved å ha vaert tilstede i Senioruniv­ersitetet. Her var nok av intervjuob­jekter som kunne utdypet saker utover rene faktaopply­sninger.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway