Fædrelandsvennen

Svar til Bjørn Daniel Solberg på åpent brev om julekonser­tene

- STEIN REINERTSEN Biskop i Agder og Telemark

Takk for brev angående julekonser­tene. Du påpeker flere viktige sider ved bruken av kirkene. La meg kommentere tre av de prinsipiel­le spørsmålen­e du reiser

For det første hva som passer inn i en kirke. En kirke er et hellig og annerledes hus, og det er slett ikke alt som skal tas inn i kirkene. Som du skriver: «Disse stedene er hellige for mennesker som har en tro.» Derfor finnes det et eget regelverk for bruk av kirkene. Konkret betyr det at det enkelte menighetsr­åd, som eier kirken, fra gang til gang må godkjenne programmet og tekstene for (jule)konserten som skal vaere i kirken. Mitt generelle inntrykk er at menighetsr­ådene tar dette ansvaret på en god måte og sørger for at kirken er et hellig og annerledes hus. Hva som passer inn i kirkeromme­t handler ikke bare om innhold, men også form. Kirken har opp igjennom sin historie alltid tatt opp i seg nye musikalske uttrykksfo­rmer. Luther tok sin samtidsmus­ikk i bruk. Slik er det også i dag. I kirkens kulturelle uttrykk er det en stor bredde av sjangere. Dette er en konsekvens av at vi er en allmenn kirke. Her har vi forskjelli­g smak og oppfatning, og alle trenger ikke like alt like godt.

For det andre den kommersiel­le siden. Her påpeker du også viktige ting. Fortelling­en om når Jesus renser tempelet i Jerusalem, er fortsatt aktuell for kirken. Økonomi skal ikke hindre et menneske i å delta i menighetsl­ivet. Derfor er det viktig at gudstjenes­ter, begravelse­r, vielser, konfirmasj­on, forbønn, sjelesorg og svaert mange kulturelle arrangemen­ter er gratis. Også det er en konsekvens av at kirken er allmenn. Kirken har tillatt at det kan tas inngangspe­nger ved enkelte arrangemen­ter. Det gjelder arrangemen­ter som klassiske kirkekonse­rter, teateropps­etninger og julekonser­ter mm. Uten inngangspe­nger ville det dessuten ikke vaere mulig å arrangere slike konserter. For en del dyktige kunstnere som er med å berike vår hverdag både i kirke og samfunnsli­v, er dette et viktig bidrag for deres økonomi. Skulle noen tjene seg rik på slike julekonser­ter, får vi håpe at de har fått med seg den kristne tanken om at vi alle har et ansvar å forvalte vår rikdom til beste for de som lider. Jo mer vi har, desto mer kreves det av oss.

For det tredje hvordan man oppfører seg i en kirke. Du har en rekke beskrivels­er av oppførsel du finner upassende. Her har alle som skal formidle noe i en kirke (prester og biskop inkludert), et ansvar for å oppføre seg riktig. En god regel er at man forsøker å få fokuset bort fra oss selv og over på det som man skal formidle. Formidlere­n må ikke stå i veien for budskapet. Vi må sitte igjen med noe som er større enn formidlere­ns person. Selvsentre­ring fører sjeldent noe godt med seg. Til slutt. Min egen opplevelse av julekonser­tene. Jeg har langt fra vaert på alle konsertene som blir arrangert, men de jeg har vaert på, har gitt meg gode opplevelse­r både kunstneris­k og i forhold til min tro fordi de formidlet julens budskap på en god måte. De har sørget for at julesangen­e blir sunget og at julefortel­lingen er blitt fortalt videre, - fortelling­en om at Gud i sin store kjaerlighe­t sendte Jesus som vår Frelser. Så er det sikkert noen konserter som ikke har maktet dette av forskjelli­ge årsaker, men det må ikke ramme julekonser­tene som fenomen.

Skulle noen tjene seg rik på slike julekonser­ter, får vi håpe at de har fått med seg den kristne tanken om at vi alle har et ansvar å forvalte vår rikdom til beste for de som lider.

 ?? ARKIVFOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Julekonser­t i 2016 med Helene Bøksle i Domkirken.
ARKIVFOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Julekonser­t i 2016 med Helene Bøksle i Domkirken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway