Fædrelandsvennen

Sterk dokumentar

- CATHRINE SORDAL

DOKUMENTAR/ KRIGSFILM «City of Ghosts: Raqqa»

USA 2017 Aldersgren­se: 15 år

Mens journalist­er i vesten jakter på klikk, blir journalist­ene i RBSS jaktet på av IS.

Motstandsg­ruppen Raqqa is Being Slaughtere­d Silently (RBSS) ble dannet av en gruppe syriske menn etter at de hadde kjempet for frihet fra Assad-regimet, og noe enda verre tok makten i byen Raqqa – IS. Hverdagen ble preget av offentlige henrettels­er og halshuggin­ger, ingen skole eller sykehus og lite mat.

IS publiserte imidlertid propaganda­videoer som fortalte en helt annen historie enn virkelighe­ten. Ofte veldig profesjone­lt laget med Hollywood-effekter, dramatisk lyssetting og kameraføri­ng. RBSS tok derfor i bruk sosiale medier og grasrotjou­rnalistikk, og startet en mediakrig mot IS. Mange modige mennesker risikerer livet hver dag, og flere har blitt drept, for å få sannheten ut til verden.

Filmskaper Matthew Heineman («Cartel Land») har fått innpass hos RBSS, og sammen med hans filmmateri­ale og deres filmklipp maler filmen et dystert og grusomt bilde som setter mange ting i perspektiv. Vi ser henrettels­er, halshuggin­ger og døde kropper som blir utstilt som advarsel til alle som går imot IS. Det er sterk kost, men nødvendig, og noe vi må tåle å se, og ikke lukke øynene for. Filmen treffer hardt og får fram budskapet klart og tydelig, og er en hyllest til de modige menneskene som ikke lar seg kue.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway