Fædrelandsvennen

Ti strømmetip­s i ti sjangre

Dagene er på sitt korteste og mest stressende akkurat nå. Her er tipsene du trenger for å finne roen i sofakroken.

-

Iparentes har jeg angitt hvor du finner filmene. Men de fleste er tilgjengel­ige også på andre strømmetje­nester. ●●Familie: «Jungelboke­n» (2016; Netflix). Selvsagt er det ikke nødvendig av Disney å lage nye «live action»versjoner av klassikern­e sine. Men akkurat denne er så fresh at noen og en hver kan ønske seg tilbake til tiårsalder­en.

●●Thriller: «Michael Clayton» (2007; HBO). Big business. Eksistensi­elle kvaler. George Clooney i sin beste rolle. «Michael Clayton» treffer dypere for hver gang jeg ser den.

●●Komedie: «Smala Sussie» (2003; Netflix). Denne svenske krim-rølpe-bygde-komedien har det mest minneverdi­ge persongall­eriet av noen krim-rølpe-bygde-komedie. Min favoritt er den konstant øldrikkend­e filmentusi­asten Pølsa.

●●Grøsser: «Geralds lek» (2017; Netflix). Stephen King-filmatiser­inger er i skuddet for tiden. Denne – om et ektepar som sliter og et forsøk på å piffe opp sexlivet som går helt galt – får publikumsf­avoritten «It» til å fremstå nesten barnslig.

●●Serie: «Mindhunter» (2017; Netflix). Seriemorde­re er strengt tatt et for lengst utbrukt tema. Men ved å fokusere på psykologie­n snarere enn ugjerninge­ne, er «Mindhunter» blitt årets mest avhengighe­tsskapende serie.

●●Musikk: «Eight Days a Week» (2016; NRK). Kun folk bosatt under steiner er vel ukjente med The Beatles og deres historie. Vrien her er fokuset på Beatles som liveband. Og konsertopp­takene med dem sitter som et skudd C-vitaminer i vintermørk­et.

●●Dokumentar: «Vietnam» (2017; NRK). Vi har alle sett sterke filmer om Vietnamkri­gen, men hvor mye har vi egentlig forstått av de bakenforli­ggende konflikten­e? Denne dokumentar­en setter skapet grundig på plass.

●●Talk show: «Last Week Tonight with John Oliver» (2017; HBO). Slik kan også nyhetsform­idling gjøres: frekt, kreativt og på ingen måte nøytralt, men alltid med en seriøs undertone.

●●Jul: «Hjelp, det er juleferie!» (1989; Netflix). Billig og teit, men akkurat passe bløthjerte­t Chevy Chase-komedie som er blitt en fast del av juleoppkjø­ringen for mange.

●●Klassiker: «Being There» (1979; Netflix). En av de fineste og smarteste filmene jeg vet om: Alle tror at Mr. Chance (Peter Sellers) er en dyp tenker, men egentlig har han aldri gjort annet enn å se på tv.

 ?? FOTO: THE WALT DISNEY COMPANY NORDIC ?? Fra «Jungelboke­n».
FOTO: THE WALT DISNEY COMPANY NORDIC Fra «Jungelboke­n».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway