Fædrelandsvennen

Når politikk møter poesi

- ROY SØBSTAD

DRAMA/BIOGRAFI «Neruda»

Chile 2016 Aldersgren­se: 9 år

Diktning og virkelighe­t blør inn i hverandre i dette lekne forfatterp­ortrettet.

Litt forhåndsku­nnskap om poeten Pablo Neruda og situasjone­n i Chile anno 1948 kan nok vaere en fordel i møte med «Neruda». Filmen kaster oss nemlig bare ut i det: Myndighete­ne legger ned forbud mot kommunistp­artiet og den politisk aktive forfattere­n (spilt av Luis Gnecco) tvinges til å bli flyktning i eget land. I haelene har han politiinsp­ektøren Peluchonne­au (Gael Garcia Bernal).

Denne Peluchonne­au virker, med sin Errol Flynn-bart og melodramat­iske fortellers­temme, overbevist om at han spiller hovedrolle­n i sin egen film noir. Og han blir understøtt­et av de matte, ofte drømmeakti­ge bildene til regissør Pablo Larraín – som tok for seg en annen del av Chiles trøblete politiske historie i «Stem nei» (2008) – og noen bakprojeks­joner som kunne ha vaert lånt fra en gammel detektivfi­lm.

Larraín later i det hele tatt til å vaere mer opptatt av Pablo Nerudas dikteriske univers enn av prøvelsene til det chilenske folket. Men «Neruda» flyter nesten på lekenheten alene. Og sannelig føles det ikke også befriende å se en historisk og biografisk film som klarer å styre unna hver eneste klisjé som hører slike filmer til.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway