Fædrelandsvennen

– Regjeringe­n velger vinnerne

- TOR MJAALAND

Bilbransje­n reagerer sterkt på deler av regjeringe­ns avgiftspol­itikk. Toyota mener regjeringe­n nå velger å plukke ut vinnere blant bilmodelle­ne

Tesla-avgiften forsvant, mens vektfradra­get for plug-in hybrider ble beholdt, men fjernet for vanlige hybrider. Det var ett av resultaten­e etter at budsjettfo­rhandlinge­ne mellom de to regjerings­partiene Høyre og Frp og samarbeids­partiene Venstre og KRF var i havn.

Det betyr at plug-in hybrider beholder et vektfradra­g på de såkalte elektriske komponente­ne på 23 prosent, ned fra 26, mens de vanlige hybridene ikke lenger får et slikt fradrag.

Og dermed blir det svaert utfordrend­e for Toyota, som til de grader dominerer markedet for ikke ladbare hybrider, å unngå en prisøkning.

plukker vinnere

– Vi har jo lenge fulgt med i regjeringe­ns avgiftspol­itikk som har basert seg på teknologin­øytralitet, og at ikke politikern­e skal velge ut vinnere på avgiftssid­en. Etter vårt syn er det det siste de nettopp nå gjør, sier Espen Olsen, informasjo­nssjef i Toyota Norge, og viser til lat plug-in hybrider basert på målemetode­r som gir svaert gunstige tall for Co2-utslipp, beholder et stort vektfradra­g.

– Toyota har gjennom mange år vaert ledende på hybridtekn­ologi og levert over 11 millioner slike biler på verdensbas­is. Dette er biler som kan gå på på strøm store deler av tiden, spesielt under kjøring i bynaere områder og derfor hatt et vektfradra­g på de elektriske komponente­ne, sier Olsen.

redusert

Dette fradraget ble redusert fra 10 til 5 prosent i fjor og fjernes nå helt. Det betyr at ladbare hybrider, også de med store fossile motorer og relativt kort elektrisk kjørelengd­e, får en solid avgiftsfor­del sammenlikn­et med ikke ladbare hybrider, slik de fleste av Toyotas modeller er.

– Det politikern­e sier er at plug-in biler uansett kjørelengd­e og størrelse på fossile motorer er bra, mens vanlige hybrider ikke er bra, sier informasjo­nssjefen hos Toyota.

Han får støtte fra Norges Bilbransje­forbund som mener at det fra et bilfaglig ståsted er uforståeli­g at regjeringe­ns forslag om å fjerne hele vektfradra­get for hybrider får flertall, samtidig som forslaget om 23 prosent fradrag for ladbare hybrider beholdes.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Toyota RAV4 er en av de mest populaere suv-ene i Norge. Nå kan den bli dyrere takket vaere regjeringe­ns avgiftspol­itikkk.
FOTO: TOR MJAALAND Toyota RAV4 er en av de mest populaere suv-ene i Norge. Nå kan den bli dyrere takket vaere regjeringe­ns avgiftspol­itikkk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway