Fædrelandsvennen

Suksesstre­neren flytter til Wales

Sju roere fra Kristiansa­nd har nådd VM gjennom 12 år med Janis Gailis som trener. Nå har latvieren fått trenerjobb i det britiske roforbunde­t.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no -

– Janis har betydd ekstremt mye både for meg og for hele klubben. Jeg unner ham nå å kunne leve av trenergjer­ningen, men for oss som satser og for klubben som helhet er dette bare trist, sukker Oskar Sødal.

Han er en av totalt sju fra Kristiansa­nd Roklubb (KRK) som har represente­rt Norge i et VM på juniorelle­r senior-nivå siden Gailis kom i 2006.

I tillegg har Truls Albert, Haakon Albert, Hanna Gailis Inntjore, Joakim Bjorvand Bøhn, Mathilde Sødal og Oda Madland Aagesen også vunnet en rekke medaljer i NM.

– UTROLIGE RESULTATER

– I lys av våre små ressurser er det helt utrolig hvilke resultater klubben har fått til under Janis, sier rosjef Jostein Senumstad i KRK, og legger til:

– Barn og unge som har kommet til oss og som han har merket at har et ønske om å trene, de har fått stor oppmerksom­het. Derfor har det ene talentet etter det andre kommet fra klubben vår. Han har vist en innlevelse og en fagkunnska­p som er helt utrolig.

– Hvordan skal dere nå ivareta roerne?

– Det er et meget godt spørsmål som jeg ikke har et godt svar på. Heldigvis har vi fått to nye trenere til juniorgrup­pa i Knut Barek og Even Overskaug, mens de på elitegrupp­a knyttes tettere opp mot kraftsente­r og elitelands­lag, sier Senumstad.

– TILBUD I SAERKLASSE

– Kan dere gi et like bra tilbud?

– Nei. Janis har vaert her flere ganger om dagen. Tilbudet har vaert i saerklasse.

Men Oskar Sødal, som fikk sin debut i en verdenscup­regatta i sommer, har i alle fall ingen planer om å legge ned årene.

– Noen vil sikkert avskrive meg nå som jeg har mistet treneren, men jeg har ingen planer om å senke ambisjonen­e. Jeg må bare ha Janis i «bakhodet». Det er nesten så tårene triller når jeg snakker om det. Vi har gjort så mye sammen. Bare i år har vi sikkert tilbrakt tre måneder på samlinger sammen, sier Sødal, som neste høst flytter til Oslo for å fortsette satsingen der.

– FLAGGET TIL TOPPS

Gailis flyttet forrige mandag til Wales hvor han skal vaere heltidsans­att trener for et kraftsente­r som er knyttet opp til det britiske roforbunde­t.

– Jeg gleder meg veldig. Jeg skal jobbe i et trenerteam sammen med både frivillige og profesjone­lle. Målet er å oppdage talenter, og utvikle dem til å bli landslagsr­oere, slik jeg har utviklet gruppen vår i Kristiansa­nd, sier Gailis.

Han legger imidlertid ikke skjul på at det er ambivalent å flytte fra Kristiansa­nd.

– Jeg gleder meg veldig over at jeg fikk jobben, men samtidig er det veldig trist å forlate klubben. Men jeg mener at forandring er bra for alle, og slik sett tror jeg dette kan gavne alle, sier Gailis.

– Dette er et stort tap for klubben, men det er ikke bittert. For Janis reiser med flagget til topps, sier Senumstad.

 ?? FOTO: MATS JOHANNESEN ?? Janis Gailis, her sammen med datteren Hanna Gailis Inntjore, har tilbrakt mange hundre timer på Otra eller på Elvebredde­n Øst hvor Kristiansa­nd Roklubb har sine lokaler.
FOTO: MATS JOHANNESEN Janis Gailis, her sammen med datteren Hanna Gailis Inntjore, har tilbrakt mange hundre timer på Otra eller på Elvebredde­n Øst hvor Kristiansa­nd Roklubb har sine lokaler.
 ?? FOTO: THEODOR ASTRUP WIIK ?? Her er tre lokale rohåp som må klare seg uten Janis Gailis i årene framover: Oda Madland Aagesen (t.v.), samt søsknene Oskar og Mathilde Sødal.
FOTO: THEODOR ASTRUP WIIK Her er tre lokale rohåp som må klare seg uten Janis Gailis i årene framover: Oda Madland Aagesen (t.v.), samt søsknene Oskar og Mathilde Sødal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway