Fædrelandsvennen

Tre broer på gang over Otra

De nye broene over Otra har lenge vaert i det blå. Nå naermer det seg byggestart for den første.

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Først ut er gang- og sykkelbroa mellom Kvadrature­n og Kjøita, som har vaert planlagt siden midt på 1990-tallet.

– Får vi vedtatt budsjettet i desember blir det penger til å prosjekter­e broa neste år, for deretter å bygge i 2019 og -20, opplyser teknisk direktør Ragnar Evensen i Kristiansa­nd kommune.

Rådmannen har prioritert 50 millioner på investerin­gsbudsjett­et, og alt tyder på at bystyret stiller seg bak i budsjettmø­tet 13. desember. Da er altså broa ferdig i 2020.

GAMMEL AVTALE

I februar omtalte Faedreland­svennen den spektakula­ere brokonstru­ksjonen som slynger seg over elva fra sørligste punkt i Kjøita Park til Rådhusgata på bysiden.

Gang- og sykkelbroa er en del av utbyggings­avtalen mellom Kristiansa­nd kommune og utbygger i Kjøita Park.

Mens utbygger bekostet infrastruk­turen på Kjøita-siden – den ble fullført i 2005 til rundt 60 millioner kroner – er ansvaret for broa lagt på bykassen.

Og mye vann har rent ned Otra siden den avtalen ble signert.

I takt med at presset har økt på Lundsbroa, der kapasitete­n er sprengt, har utbygger lagt et kraftig press på kommunen siste par årene.

– Vi har ventet i mange, mange år, det er avgjørende at broa kommer og knytter bydelene tettere sammen. Det er mange mennesker som både bor, jobber og trafikkere­r disse arealene, minst 3000-4000 sykler over her om dagen, uttaler Jørgen Reme,

som sammen med kompanjong Øystein Lund og entreprenø­ren Veidekke blant annet har bygd de siste prosjekten­e Secret Garden og Zenit – totalt 172 leilighete­r.

EGSBROA NESTE UT

Det borgerlige flertallet har samtidig foreslått at broa skal vurderes bygd i massivtre. Jørgen Reme mener det ikke blir så enkelt.

– Nei, det tror jeg ikke. Nå er ikke jeg ekspert på tre, men det blir i hvert fall en helt annen konstruksj­on. Jeg tror det må bli den lette stålkonstr­uksjonen vi skisserte via våre danske arkitekter. Den har en eleganse over seg som vil kle byen der den skal ligge, framholder han.

To andre Otra-broer er under planleggin­g.

Neste ut i køen er Egsbroa, som er planlagt for kollektivt­rafikk, utryknings­kjøretøy, sykler og fotgjenger­e. Politikern­e er delt i synet på om man også bør åpne for privatbile­r.

Prisen er estimert til 350 millioner kroner, og broa regnes som avgjørende for å få til en storsatsin­g på buss i «det gylne triangelet» bestående av UIA, Kvadrature­n og sykehuset.

Broa er høyt prioritert i byvekstavt­alen, med byggestart i perioden 2020-22.

– Begge disse broene er viktige. Den ene for å avlaste Lundsbroa og koble Kjøita ordentlig på byen. Den andre for bussen og sykehusets beredskap. Flere broer er fantastisk og vil gjøre veldig mye for byen – for folkehelse og trivsel, og at buss, gange og sykkel får mye bedre vilkår, mener brotilheng­er Ragnar Evensen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway