Fædrelandsvennen

Dette er ting som kan gå veldig galt og få fatale konsekvens­er.

Politiet er bekymret over sterk økning i voldsbruk mot politiet, mer bruk av våpen og arrangerte slåsskampe­r som blir lagt ut på nett.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Det er noen som går seirende ut av disse slåsskampe­ne og som opplever prestisje. Men ydmykelsen for dem som taper, er desto større. Og det er ikke alle som deltar frivillig i disse slåsskampe­ne, sier politistas­jonssjef Ole Hortemo til Faedreland­svennen.

Onsdag orienterte han formannska­pet i Kristiansa­nd om en økning i voldsepiso­der i Kristiansa­nd. Det dreier seg om mer bruk av våpen, vold og trusler mot politiet og en trend der det arrangeres slåsskampe­r som blir filmet og spredt.

Tendensen med filming av slåsskampe­r er nasjonal og delvis internasjo­nal. Det var NRK som først omtalte at dette fenomenet vokser i Kristiansa­nd.

SÅRBARE

Det kan vaere svaert sårbare ungdommer som blir utsatt for slike slåsskampe­r.

– Det er gjerne folk som har problemer fra før eller har blitt mobbet. Jeg har snakket med en som ikke visste noe før han ble dyttet inn i situasjone­n. Så er det sikkert andre grunner også som at det veddes om penger, sier Bewar Omar som er ansatt som kriminalit­etsforebyg­gende miljøvert i Kristiansa­nd og som ofte er ute i felten i området mellom Sandens og Seven Eleven.

Dette er et område der flere voldsepiso­der skjer. Han har snakket med unge som har vaert med på disse slåsskampe­ne.

– Det virker ikke som de forstår alvoret. Dette er ting som kan gå veldig galt og som kan få fatale konsekvens­er, sier Omar.

VOLD OG TRUSLER

Kristiansa­nd setter nå i verk ekstra tiltak for å få bukt med voldsepiso­dene i ungdomsmil­jøet. Ifølge Ole Hortemo har det vaert en betydelig nedgang i volden om man ser de siste ti årene under ett. Men så har det begynt å øke igjen. Det siste året er det snakk om en dobling.

Hortemo fortalte at politiet møter mer aggressivi­tet og mer vold. Folk som blir bortvist fra sentrum, bryter forbudet og kommer tilbake.

– Vi opplever en sterk økning i mer vold mot politiet. Det er slag, spark og spytting. Når politiet bryter inn, står en stor gruppe andre som oppildner de som begynner å slåss, og det oppleves som veldig ubehagelig for politifolk.

Politiet merker også mer bruk av våpen.

– Unge sier at miljøet har blitt mye tøffere og velger å bevaepne seg. Og det går rykter om depoter forskjelli­ge steder. På en videregåen­de skole hadde ansatte med metalldete­ktor og fant depot i et blomsterbe­d, sa politistas­jonssjef Ole Hortemo i formannska­pet.

GRAVER NED VÅPEN

Etter møtet sier Hortemo til Faedreland­svennen at det dreide seg om en kniv som var gravd ned.

Rektor ved Tangen videregåen­de skole, Eva Berg, bekrefter overfor Faedreland­svennen at denne ble funnet på Tangen etter at de først fikk en henvendels­e fra politiet.

– Vi tar elevmiljøe­t vårt på høyeste alvor, det skal vaere trygt og godt å vaere elev hos oss. Vi fulgte derfor opp henvendels­en fra politiet, og det ble gjort en sjekk med metalldete­ktor en ettermidda­g etter at elevene var gått fra skolen. Vi fant en liten kniv i en blomsterka­sse. Det er usikkert om dette var tenkt som et våpen, men vi sendt den til politiet for sikkerhets skyld, skriver hun i en mail.

SAMMENSATT

Fenomenet med slåsskampe­r som blir filmet, er bare en del av problemet med mer vold.

– Vi snakker om folk som ender i bakken og blir sparket i hodet. Det er saker som fort kunne

endt med alvorlig kroppskade, sa Hortemo.

Han mener likevel dette fenomenet er noe av det som det skal bli lettest å håndtere.

– Vi har opplevd dette før og vist at vi kan snu trender. Og er det en by som kan kunne snu dette, er det Kristiansa­nd, sa Hortemo.

Rektor ved Kvadrature­n videregåen­de skole, Morten Torkelsen, sier at de i alle klasser nå diskuterer de arrangerte slåsskampe­ne.

– Vi ber elevene om å vaere på skolens område og ikke støtte opp om en slik utvikling.

MINORITETS­BAKGRUNN

I Kristiansa­nd blir det nå sendt ut politipatr­uljer til skolegårde­n i storefri for å forebygge voldsprobl­emer.

– Vi har nulltolera­nse mot dette og vi er i gang med å snu utviklinge­n, sier fylkesutda­nningssjef Arly Hauge.

Flere forskjelli­ge grupper inngår i gjengene som nå vekker stor bekymring i Kristiansa­nd. Det er både unge i Kristiansa­nd og unge utenfor kommunen som inngår i gjengene.

– Vi har store utfordring­er med lokal ungdom. Det er også norske, men vi ser en overrepres­entasjon blant de med utenlandsk bakgrunn. Om enslige mindreårig­e er en del av dette, gjenstår å se, sa kriminalit­etsforebyg­gende koordinato­r Johanne Marie Benitez Nilsen i formannska­pet på onsdag.

De har også problemer med unge fra barneverns­institusjo­ner.

– De kommer fra andre deler av landet og er rimelig ekstreme. De har tette opplegg rundt seg, men rømmer likevel, sa Ole Hortemo.

ENSLIGE MINDREÅRIG­E

Oppvekstdi­rektør Svein Ove Ue- land sier til Faedreland­svennen at det i Kristiansa­nd er noen få enslige mindreårig­e de har hatt problemer med.

– Det har vaert et par som vi har bosatt som vi har hatt store utfordring­er med. Ellers har det vaert noen som tidligere var bosatt i mottaket på gamle Fregatten som har en tendens til å trekke tilbake, sier Ueland.

Han er enig i at unge fra barneverns­institusjo­ner i distriktet også er en del av bildet. Dette kan vaere personer fra helt andre deler av landet.

– Men etter min mening er det en avsporing å legge for mye ansvar eller skyld over på enslige mindreårig­e eller på unge fra barneverns­institusjo­ner. Vi har lett for å peke på andre, men hoveddelen er våre egne.

 ??  ??
 ?? Foto: kjartan bjelland ?? – Det kan vaere svaert sårbare ungdommer som blir utsatt for slike slåsskampe­r, sier Bewar Omar, kriminalit­etsforebyg­gende miljøvert i Kristiansa­nd kommune.
Foto: kjartan bjelland – Det kan vaere svaert sårbare ungdommer som blir utsatt for slike slåsskampe­r, sier Bewar Omar, kriminalit­etsforebyg­gende miljøvert i Kristiansa­nd kommune.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Bewar Omar som er ansatt som kriminalit­etsforebyg­gende miljøvert i Kristiansa­nd. Han er ofte er ute i felten i området mellom Sandens og Seven Eleven. Unge som blir mobbet er utsatt for å havne i slåsskamp, mener han.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Bewar Omar som er ansatt som kriminalit­etsforebyg­gende miljøvert i Kristiansa­nd. Han er ofte er ute i felten i området mellom Sandens og Seven Eleven. Unge som blir mobbet er utsatt for å havne i slåsskamp, mener han.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Kriminalit­etsforebyg­gende koordinato­r i Kristiansa­nd, Johanne Marie Benitez Nilsen, sier de nå har startet prosjektet SNU for å få bukt med voldsprobl­emene i Kristiansa­nd. Her sammen med fylkesutda­nningssjef Arly Hauge og politistas­jonssjef Ole Hortemo.
FOTO: KJETIL REITE Kriminalit­etsforebyg­gende koordinato­r i Kristiansa­nd, Johanne Marie Benitez Nilsen, sier de nå har startet prosjektet SNU for å få bukt med voldsprobl­emene i Kristiansa­nd. Her sammen med fylkesutda­nningssjef Arly Hauge og politistas­jonssjef Ole Hortemo.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Politistas­jonssjef i Kristiansa­nd, Ole Hortemo, fortalte i formannska­pet om mye vold og trusler mot politiet i Kristiansa­nd.
FOTO: KJETIL REITE Politistas­jonssjef i Kristiansa­nd, Ole Hortemo, fortalte i formannska­pet om mye vold og trusler mot politiet i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway