Fædrelandsvennen

Kompakt og romslig på engang

Skoda står sterkt i Norge og knallsterk­t på Sørlandet. Årets «julepresan­g» fra Skoda styrker det tsjekkiske bilmerket ytterliger­e.

- TEKST: TOR MJAALAND

Karoq heter bilen, og navnet er som for storebror Kodiaq hentet fra urbefolkni­ngen i Alaska.

Nok om det, bilen er viktigere enn navnet, og mye tyder på at den kompakte suv-en blir Skodas nest mest solgte modell i 2018, bare slått av den tredje mest solgte bilmodelle­n uansett merke på Sørlandet, Octavia.

FAMILIEBIL

Vi har kjørt den aller første utgaven som kom til Kristiansa­nd og ble imponert. Med ytre mål som gjør at bilen også blir smidig i bytrafikke­n, er plass til folk og bagasje så bra, at dette er en fullverdig familiebil. Med fleksible bakseter som med et enkelt håndgrep kan tas ut hver for seg, kan bilen faktisk kjapt omgjøres til varebil. Og med baksetene i fremre posisjon, blir bagasjerom­met virkelig voksent.

Men på kjøreturen var det ikke plass og fleksibili­tet som imponerte mest. Stillhet og kjøreglede er to stikkord for opplevelse­n vi hadde i topputgave­n av Skoda Karoq som ikke hadde gått en eneste kilometer før vi satte oss bak rattet.

STILLHETEN

Med 19 tommers dekk, gjør den jo litt mer spenstig, skulle en tro at temaet dekkstøy ville vaert aktuelt. Vi opplevde stillheten i storebror Kodiaq da vi prøvde den for første gang. Og ble minst like imponert denne gang. Å vaere en del av Vw-konsernet betyr åpenbart at Skoda har tilgang til både fagfolk og materiell av høy kvalitet.

Så var det kjøreglede­n, da! Ko- diaq er liksom så riktig på alle måter. Størrelse, høyde over bakken, sittestill­ing og kjøreegens­kaper som gjør at du slett ikke får suv-følelse i svingene om det går litt for kjapt unna. Bilen er utrolig lettkjørt og lett å trives i. Ikke minst er den presis på rattet og bør vaere rask å foreta unnamanøvr­e når det er nødvendig. Det sju trinns Dsg-giret til Volkswagen-familien vet vi er i ypperste klasse.

MYE FOR PENGENE

Som vanlig leverer Skoda mye bil for pengene. Men Karoq er ingen billigbil dersom du skal ha utgaven med firehjulst­rekk og automatgir. Da må du opp i 150-heste-

ren, enten bensin eller diesel, og med diverse utstyr de fleste velger å ta med, er det såvidt du kommer under en halv million kroner. Men da har du også fått en tungt utstyrt bil det er stor sjanse for at du vil trives godt i.

Skoda har tradisjone­lt vaert kjent 4x4-merket. Og mange vil nok foretrekke det også på Karoq. Men salgsfolke­t tror at salgsandel­en på tohjulstre­kkere vil øke når startprise­n på denne ligger på 322.900. Da får du en 115 Tsfimotor, manuelt gir og bra med sikkerhets­utstyr i bilen.

FLEKSIBLE BAKSETER

Vår testbil hadde det aller meste, og vel så det. Og selv om salget av dieselbile­r er for nedadgåend­e, nøler vi ikke med tommelen i vaeret for 150-hesteren med dieselmoto­r som vi kjørte.

Men det er ikke bare sjåføren som har grunn til å smile i Skoda Karoq. Baksetepas­sasjerene kan få oppvarming i setet, og det er uttak for 230 volt, 12 volt og usb. Så her kan det både kommuniser­es og underholde­s uavhengig av forsetepas­sasjerene.

Med de fleksible baksetene kan det midterste tas ut og de to andre skyves naermere midtstilli­ng. Da får de to bak mulighet til å se hva som skjer foran bilen, og de potensielt bilsyke kanskje en bedre biltur.

Køen var lang da Karoq ble vist for spesielt interesser­te i Kristiansa­nd for noen uker siden. Etter å ha prøvd bilen er jeg sikker på at Karoq vil bidra til at merket ytterliger­e styrkes i «Skoda-byen» Kristiansa­nd.

Så var det kjøreglede­n, da! Kodiaq er liksom så riktig på alle måter.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Skoda Karoq skal slåss i klassen for kompakte suv-er. Her er det mange modeller å velge mellom.
FOTO: TOR MJAALAND Skoda Karoq skal slåss i klassen for kompakte suv-er. Her er det mange modeller å velge mellom.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Med fleksible bakseter kan volumet i bagasjerom­met økes til hele 588 liter. Men det går selvsagt ut over beinplasse­n til baksetepas­sasjerene.
FOTO: TOR MJAALAND Med fleksible bakseter kan volumet i bagasjerom­met økes til hele 588 liter. Men det går selvsagt ut over beinplasse­n til baksetepas­sasjerene.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Du sitter godt og opplever mye kjøreglede i nye Skoda Karoq.
FOTO: TOR MJAALAND Du sitter godt og opplever mye kjøreglede i nye Skoda Karoq.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Ingen tvil om at det er en Skoda, gir fronten på Karoq tydelig beskjed om.
FOTO: TOR MJAALAND Ingen tvil om at det er en Skoda, gir fronten på Karoq tydelig beskjed om.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway