Fædrelandsvennen

Ligger du i venstre felt, kan du bli anmeldt

– Hold til høyre, slår Up-sjef Runar Karlsen ettertrykk­elig fast. Eller ta konsekvens­ene.

-

Du har kanskje opplevd å kjøre bak en bil i venstre kjørefelt på motorveien? Som holder samme fart som bilene i høyre felt og som ikke har til hensikt å flytte på seg.

Det kan vaere irriterend­e og bidrar som regel til dårlig flyt på veien. Faktisk kan det også vaere trafikkfar­lig. Og ikke minst – det er brudd på trafikkreg­lene.

Mange ser ut til å trives godt i venstre felt. Men hva er egentlig lov og ikke lov?

– Dette er ikke valgfritt. Hold til høyre, sier Runar Karlsen, sjefen for Utryknings­politiet (UP).

– Hovedregel­en er at man skal bruke høyre felt med mindre man kjører forbi noen. Skal man kjøre forbi, benytter man venstre felt. Sånn har det vaert siden «tidenes morgen», sier Ellen Ramstad, fagkonsule­nt i Autorisert­e Trafikksko­lers Landsforbu­nd (ATL).

DETTE SIER TRAFIKKREG­LENE

Trafikkreg­lene er klare. Men mange synder likevel.

Med mindre du skal kjøre forbi eller det på annen måte er hensiktsme­ssig å bruke venstre kjørefelt, skal du bruke høyre fil. Trafikkreg­lene sier dette:

§ 5.1. Så langt forholdene tillater det skal kjøretøy føres på høyre side av veien. På kjørebane med to eller flere kjørefelt i kjøreretni­ngen skal høyre felt nyttes når ikke trafikkreg­lene påbyr eller tillater bruk av felt til venstre.

§ 12.3. Den som har kjørt forbi til venstre, skal svinge til høyre igjen når forbikjøri­ngen er avsluttet uten å volde fare for eller hindre eller unødig forstyrre den forbikjørt­e.

Man kan også passere biler i høyre felt. Men ikke legge seg ut i venstre fil igjen etterpå.

Brudd på dette kan føre til an-

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Et ikke uvanlig syn på motorveien: Venstre kjørefelt er fullpakket med biler, mens det er litt mer luft mellom bilene i høyre felt. Hovedregel­en er at du skal ligge i høyre felt med mindre du kjører forbi noen.
FOTO: NTB SCANPIX Et ikke uvanlig syn på motorveien: Venstre kjørefelt er fullpakket med biler, mens det er litt mer luft mellom bilene i høyre felt. Hovedregel­en er at du skal ligge i høyre felt med mindre du kjører forbi noen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway