Fædrelandsvennen

Myggen i omkamp mot stjernespe­kket Brasil på Ullevaal

Husker du da Norge slo Brasil i fotballvm i 1998? Nå kommer Ronaldo & co. til Oslo for å ta revansj.

- ERLEND NESJE ODD INGE AAS

Kan Norge slå Brasil igjen 20 år etter mirakelet i Marseille? Det får du svar på 9. juni neste år når Aftenposte­n inviterer til omkamp på Ullevaal stadion.

Kampen under VM i Frankrike er et av tidenes største norske idrettsøye­blikk. Alle nordmenn har et forhold til Vm-kampen i Marseille 23. juni 1998.

Norge vant 2-1 etter en sen straffesco­ring av Kjetil Rekdal. Norge var videre i VM og en hel nasjon gikk bananas i gledesruse­n.

Vi snakker fortsatt om den hete Marseille-kvelden. Noen av oss lengter kanskje tilbake til norsk fotballs glade dager på 1990-tallet.

Til sommeren er det 20 år siden mirakelsei­eren, og Aftenposte­n skal forsøke å gjenskape den magiske kvelden. Vi markerer jubileet ved å arrangere omkamp mellom Norge og Brasil på Ullevaal stadion 9. juni, noen få dager før fotball-vm i Russland starter.

RONALDO OG REKDAL

Aftenposte­n har invitert spillerne fra begge lag til kampen på Ullevaal, som sendes direkte på NRK og kommentere­s av Arne Scheie og Lars Tjaernås.

Brasil-stjernen Ronaldo er klar for omkamp i Oslo. Det er også flere av de norske heltene, anført av Kjetil Rekdal.

– Jeg har 100 prosent seier og er en av få i hele verden som alltid har vunnet mot Brasil. Det er en artig statistikk. Og den skal ikke ødelegges, lover Rekdal.

Fra det brasilians­ke laget er også gamle verdensstj­erner som Bebeto og Roberto Carlos blant dem som har meldt sin ankomst.

Det samme har Cesar Sampaio, Emerson og Edmundo gjort. Flere navn vil bli offentligg­jort fortløpend­e.

For Norge vil blant mange andre Tore André Flo, Henning Berg og Erik Mykland trekke på seg den røde drakten igjen.

Frode Grodås, Stig Inge Bjørnebye og Vidar Riseth er også blant profilene som vil spille på Ullevaal igjen.

– Jeg gleder meg skikkelig. Jeg syntes det var ordentlig kult da jeg fikk høre om det. Jeg føler at den kampen mot Brasil kommer til å vaere med meg hele livet. Uansett hvor jeg er så sier folk at de husker kampen og hvor de var, sier Riseth.

Grodås gleder seg skikkelig til å ta på seg keeperhans­kene igjen.

– Klarer vi å skape en god atmosfaere og det kommer en del folk så blir det veldig kult. Nå må jeg bare følge opp de som spiller foran meg så de holder formen.

– Hva har kampen betydd for deg?

– Folk var i ekstase etter kampen, så vi skjønte at det betydde en del. Men vi hadde ikke følelsen av at det skulle bli som det ble. Det har sikkert med at vi ikke har kvalifiser­t oss i etterkant, så folk er sultefôret på gode fotballopp­levelser.

På trenerbenk­en vil Egil «Drillo» Olsen sitte.

– Jeg har jo aldri tapt for Brasil. Og jeg vil ikke gjøre det nå, heller. Dette gleder jeg meg til, sier Drillo.

Han har spilt mot Brasil to ganger. Og begge gangene, i 1997 og 1998, endte det med norsk seier. Nå går Rekdal for seiershat-trick mot nasjonen som har vunnet fem Vm-gull.

– FÅR FORTSATT GÅSEHUD

– Alle husker hvor de var da Norge slo Brasil for 20 år siden. Norge er fortsatt det eneste laget i verden som aldri er blitt slått av Brasil, og nå vil de brasilians­ke storhetene gjerne endre på den statistikk­en. Vi gleder oss til å gjenskape folkefeste­n og magien fra 1998, sier Veslemøy Østrem, eventansva­rlig i Aftenposte­n.

Kampen blir sendt direkte på NRK 9. juni og billettsal­get til kampen starter i dag kl. 09.00.

– Vår ambisjon er å skape en helt unik fest på Ullevaal. Vi skal mimre og skape en ny fotballfes­t. Kanskje kan vi også få noe bra ut av det. Etter EM i 2000 har det sett litt mørkt ut for norsk fotball. Vi trenger en restart, sier sjefredakt­ør Espen Egil Hansen.

– Det er senere blitt kåret til det største øyeblikket i norsk idrett. Alle husker hvor de var da Rekdal scoret, sier Arne Scheie, som gleder seg til å kommentere igjen.

ET NORSK IDRETTSMIR­AKEL

Norge vant 2-1 på Stade Vélodrome. Bebeto sendte Brasil i ledelsen etter 77 minutter.

De faerreste trodde på seier. Det måtte et mirakel til. Tore André Flo utlignet da det gjensto åtte minutter av Vm-kampen.

Men Norge måtte ha ett mål til for å avansere fra gruppespil­let. To minutter før slutt scoret iskalde Kjetil Rekdal på straffespa­rk med sine gule fotballsko.

Til elleville gledesscen­er både i Marseille og hjemme i Norge. Det var tidenes norske fotballøye­blikk.

– Det er en kveld som fortjener å bli gjenskapt. Jeg mener det er kvelden som har samlet Norge mest siden maidagene i 1945. Det er kanskje litt drøyt å sette det i det perspektiv­et. Jeg møter folk nesten hver uke som vil fortelle hvor de var og hvem de var med, sier ekspertkom­mentator Lars Tjaernås.

Norge var klare for åttendedel­sfinale. Men da var det bråstopp. Italia vant 1–0 og Drillos var utslått av VM.

Brasil spilte seg helt til finalen. På Stade de France i Paris tapte de 3–0 mot Zinédine Zidane og Vmvert Frankrike.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Ronaldo og Kjetil Rekdal i duell i 1998. 20 år etter møtes de til revansjeop­pgjør i Aftenposte­ns «omkampen».
FOTO: NTB SCANPIX Ronaldo og Kjetil Rekdal i duell i 1998. 20 år etter møtes de til revansjeop­pgjør i Aftenposte­ns «omkampen».
 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Arne Scheie (t.v.) skal kommentere kampen i 2018. Her på pressekonf­eranse sammen med sjefredakt­ør i Aftenposte­n Espen Egil Hansen, Nrk-sjef Thor Gjermund Eriksen og eventansva­rlig i Aftenposte­n Veslemøy Østrem.
FOTO: OLAV OLSEN Arne Scheie (t.v.) skal kommentere kampen i 2018. Her på pressekonf­eranse sammen med sjefredakt­ør i Aftenposte­n Espen Egil Hansen, Nrk-sjef Thor Gjermund Eriksen og eventansva­rlig i Aftenposte­n Veslemøy Østrem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway