Fædrelandsvennen

Flyttes til Østlandet

De tre befalsskol­ene for luftforsva­ret, haeren og sjøforsvar­et legges ned og samles fra 1. august i én ny skole på Sessvollmo­en. – Den så jeg ikke komme, sier major Ivar Bergundhau­gen på Kjevik.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Bare ett år etter at Stortinget vedtok å flytte befalsskol­en og de øvrige skolefunks­jonene på Kjevik til Vaernes, kom en helt ny ordre torsdag formiddag.

Bare ett år etter at Stortinget vedtok å flytte befalsskol­en og de øvrige skolefunks­jonene på Kjevik til Vaernes, kom en helt ny ordre torsdag formiddag:

Luftforsva­rets befalsskol­e legges ned, det samme gjelder Sjøforsvar­ets befalsskol­e på Madla og Haerens befalsskol­e på Rena. I stedet opprettes det en helt ny felles Forsvarets befalsskol­e for samtlige tre våpengrene­r som lokalisere­s på Sessvollmo­en i Ullensaker kommune.

– Det er veldig kort tid siden det ble vedtatt å flytte til Vaernes, så dette har gått svaert fort, sier major Ivar Bergundhau­gen som er nestleder ved Luftforsva­rets befalsskol­e (LBSK) på Kjevik.

Det var sjefen for Forsvarets Høgskole, kontreadmi­ral Louise Dedichen, som torsdag formiddag kom til Kristiansa­nd og informerte de ansatte ved LBSK om de nye planene.

– Bakgrunnen er innføringe­n av ny militaer ordning som nå får to søyler, én ledet av offiserer som er generalist­er, og én av befal som er spesialist­er forklarer Bergundhau­gen.

Den nye Forsvarets befalsskol­e opprettes på Sessvollmo­en fra 1. august 2018, men får ikke mer enn 24 stillinger. Bare på Kjevik er det 39 ansatte på LBSK, på Rena jobber det 69, mens 18 er ansatt på Madla.

– De som har lyst til å vaere med må søke innplasser­ing, men alle detaljene er ikke avklart ennå, sier Bergundhau­gen.

FORSVARSSJ­EFENS REFORM

Det er forsvarssj­ef Håkon Bruunhanss­en som ønsker å samle skolene. Han har gjennomgåt­t utdannings­systemet for fremtidens forsvar, og onsdag ble hans gjennomfør­ingsplan for utdannings­reformen levert til Forsvarets Høgskole. Høgskolen får nå ansvar for sette den ut i livet.

– Reformen innebaerer at det på utdanninge­n skal kuttes 265 årsverk og spares 540 millioner kroner, sier Ivar Bergundhau­gen.

Han ser imidlertid ikke helt svart på situasjone­n for dem som i dag er ansatt på befalsskol­en på Kjevik:

– I tillegg til befalsutda­nning leverer vi også utdanning på lavere nivå. Hvordan luftforsva­ret skal løse dette i framtiden, vet jeg ikke, og det er foreløpig uvisst hvor dette tilbudet skal gis og av hvem. Men mitt stalltips er at noe av det fortsatt må gjøres på Kjevik, sier han.

– Alt skal samles på Vaernes i framtiden, men inntil da vil det nok bli gjort på Kjevik eller Ørland, mener han.

– MANGE MULIGHETER

Ivar Bergundhau­gen melder at stemningen er relativt god blant de ansatte, tross usikkerhet­en:

– Forsvaret er en stor bedrift der det er mange muligheter, sier han.

De nye planene omfatter imidlertid ikke Luftforsva­rets tekniske skole. Der er planen forsatt å flytte til Vaernes, men de ansatte er svaert usikre på når det skal skje. Stortingsv­edtaket - og langtidspl­anen for forsvaret - sier flyttingen skal begynne i 2018, men det foreligger ingen klare meldinger:

– Vi har ikke hørt noe, og personlig tviler jeg på det vil skje noen flytting før i 2022, sier Torbjørn Strand som er leder for Norges Offisersfo­rbund avdeling Kjevik.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Inntil videre kan vaktsoldat Emilie Skugestad ønske major Ivar Bergundhau­gen velkommen til befalsskol­en på Kjevik.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Inntil videre kan vaktsoldat Emilie Skugestad ønske major Ivar Bergundhau­gen velkommen til befalsskol­en på Kjevik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway