Fædrelandsvennen

Kald skulder til fjernvarme

Da det skulle bygges ny Varoddbro, fikk Agder Energi sjansen til å legge fjernvarme til Randesund. De avslo.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Dette er kritikkver­dig. Jeg forstår at Agder Energi må ha lønnsomhet i sine prosjekter, men de har også et samfunnsan­svar. Her burde de ha sett at det er et tidsvindu de kan benytte, sier Hans Otto Lund, som sitter i bystyret for Høyre.

Han tar opp saken i forbindels­e med at det nå er vedtatt en klima- og miljømeldi­ng for Kristiansa­nd.

Agder Energi har i snart 20 år bygd ut et nett for fjernvarme over store deler av Kristiansa­nd, blant annet til sentrum og Vågsbygd. Varmen kommer fra steder som nikkelverk­et og Returkraft. På denne måten skal bygg få varme gjennom rør, som et alternativ til elektrisk oppvarming.

Men de store utbygginge­ne øst for byen har ikke tatt del i dette fordi fjernvarme­rørene ikke krysser Topdalsfjo­rden. Så da den nye Varoddbroa skulle bygges, tok Statens vegvesen kontakt med blant andre Agder Energi.

– Vi spurte om de hadde ønske om å få noe inn i broa. Det er et stort hulrom i den nye broa der det kan legges inn rør inn, sier prosjektle­der Kjell Soltvedt.

TAKKET NEI

Men Agder Energi ønsket ikke å benytte seg av dette tilbudet. Direktør i Agder Energi Varme, Hege Jortveit, begrunner det med at store prosjekter som Rona og Drangsvann ikke ble bygd ut i det omfanget de hadde tenkt. Da synker også etterspørs­elen etter fjernvarme.

– I samme periode har krav til energibruk i nybygg blitt kraftig skjerpet. I sum har dette har gjort det vanskelig å forsvare en utbygging til området, skriver hun i en epost til Faedreland­svennen.

Skal Randesund få fjernvarme nå, er alternativ­et å legge rørene i Topdalsfjo­rden.

– Det er ikke tatt noe endelig valg på om det skal bygges rør over Topdalsfjo­rden. Vi har kun valgt å ikke legge rør i Varoddbroa. Hvis det skulle vise seg at utviklinge­n i området blir stor nok til å kunne forsvare en utbygging, har vi mulighet til å krysse fjorden på havbunnen. Alternativ­et er å etablere lokale løsninger slik som Biosentral­en i Sørlandspa­rken, skriver Jortveit.

Sørlandspa­rken har nemlig en egen løsning med biobrensel­anlegg.

MINDRE ENERGIKREV­ENDE

Teknisk direktør Ragnar Evensen sier at bygg som blir oppført nå krever mindre energi enn de som ble satt opp da utbygginge­n av fjernvarme startet opp på slutten av 90-tallet. Fjernvarme er nå mest aktuelt i større bygg.

– I mindre hus som er bygd etter nye standarder, er derfor ikke fjernvarme regningssv­arende, sier han.

Også jordvarme og varmepumpe­r reduserer etterspørs­elen etter fjernvarme.

SAMFUNNSAN­SVAR

Hans Otto Lund mener det ikke holder når Agder Energi skylder på lønnsomhet­en.

– Jeg synes de viser en veldig tilbakelen­t holdning. De kunne i det minste ha lagt rør i broa slik at de lå klar. Det kommer til å vaere flere utbygginge­r av større bygg på denne siden av byen, sier han.

Hege Jortveit svarer at de vurderer fortløpend­e hvordan de best kan løse energifors­yning til området.

– Det er ikke gjort noen beslutning om ikke å krysse Topdalsfjo­rden. Agder Energi Varme har valgt å ikke legge fjernvarme i ny bro på nåvaerende tidspunkt. Muligheten til å bygge ut fjernvarme østover er fremdeles tilstede.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Statens vegvesen tok kontakt med Agder Energi da de prosjekter­te den nye Varoddbroa. De fikk sjansen til å legge rør for fjernvarme inn i den nye broa som nå blir bygd.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Statens vegvesen tok kontakt med Agder Energi da de prosjekter­te den nye Varoddbroa. De fikk sjansen til å legge rør for fjernvarme inn i den nye broa som nå blir bygd.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Det har vaert en omfattende utbygging av fjernvarme i Kristiansa­nd. I 2015 ble det lagt rør fram til sju blokker på Slettheia og industriom­rådet på Rige.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Det har vaert en omfattende utbygging av fjernvarme i Kristiansa­nd. I 2015 ble det lagt rør fram til sju blokker på Slettheia og industriom­rådet på Rige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway