Fædrelandsvennen

Funnet skyldig i alvorlige brudd på våpenloven

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

En kristiansa­nder (40) er funnet skyldig i flere alvorlige brudd på våpenloven. Samtidig har han anmeldt politiet til Spesialenh­eten.

Mannen har lang erfaring som børsemaker og konkurrans­eskytter på landslaget.

«Det er skjerpende at tiltalte med denne erfaringen og kunnskapen likevel har vist en gjennomgåe­nde mangel på respekt for lovverket», står det i den ferske dommen fra Kristiansa­nd tingrett.

I mai 2016 gikk politiet til aksjon mot mannens davaerende arbeidspla­ss, en våpenbutik­k i Kristiansa­nd, under etterforsk­ning av en større sak. 40-åringens bil og hus ble ransaket.

LADD HAGLE I KLESSKAPET

I bagasjerom­met på bilen, som sto parkert i bakgården til butikken, lå ei fullt brukbar halvautoma­tiske rifle, sammen med fulle magasiner og flere hundre patroner. Bilen var låst.

Hjemme hos mannen fant politiet ei uregistrer­t hagle, med fire patroner i magasinet, i et klesskap.

Det ble også funnet ei halvautoma­tisk rifle, som mannen ikke hadde tillatelse til å ha. Det samme gjaldt en halvautoma­tisk pistol, og deler til en pistol.

I tillegg oppbevarte børsemaker­en 131 kilo rifle- og pistolammu­nisjon, og 17 kilo hagleammun­isjon i et ulåst rom hjemme.

40-åringen satt varetektsf­engslet i 18 dager. Da politiet på nytt kom på besøk i september samme år, fant de tre funksjonsd­yktige rifler i ei plastkasse i garasjen.

HADDE BARN I HUSET

«Ved å oppbevare våpen og ammunisjon i strid med regelverke­t i bolig, garasje og bil har tiltalte bidratt til en risiko for spredning. Det er alvorlig at oppbevarin­gen har skjedd på en slik måte når det bor to barn i huset. Det er skjerpende at tiltalte, ved ikke å innhente tillatelse til å oppbevare de aktuelle våpnene og glidestykk­ene, har hindret myndighete­ne i å ha kontroll og oversikt over våpen og hvem som innehar dem», skriver retten i dommen.

Børsemaker­en er dømt for grov ulovlig befatning og ulovlig befatning med skytevåpen, oppbevarin­g av glidestykk­er i strid med våpenloven og oppbevarin­g av våpen og ammunisjon i bil uten forsvarlig tilsyn. Han har erkjent straffskyl­d for noen av forholdene.

FRIFUNNET FOR FORHOLD

Samtidig er han frifunnet for ulovlig befatning med et maskingeva­er, som det var tvil om var funksjonsd­yktig.

Videre har retten frifunnet mannen for ulovlig befatning med elleve andre våpen og våpendeler.

Retten har heller ikke funnet grunnlag for å dømme 40-åringen for dokumentfo­rfalskning.

Straffen er satt til fengsel i et halvt år. Samtidig fradømmes mannen retten til å jobbe som børsemaker i ett år.

 ?? FOTO: POLITIET ?? DPMS halvautoma­tisk rifle funnet hjemme hos 40-åringen i Kristiansa­nd, et av våpnene mannen nå er dømt for.
FOTO: POLITIET DPMS halvautoma­tisk rifle funnet hjemme hos 40-åringen i Kristiansa­nd, et av våpnene mannen nå er dømt for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway