Fædrelandsvennen

Strid om ordføreren­s datter bør steppe inn som rådmann

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Margit Dale (Sp) mener både ordfører og rådmann i Valle opptrer svaert lite tillitvekk­ende. Det handler om hvilken rolle ordføreren­s datter har i kommunen.

– Dette har ikke med personene å gjøre, men båndene og rollene. Jeg synes ikke vi kan ikke ha far og datter som ordfører og rådmann. Det blir altfor tett i en kommune hvor allerede forholdene er små, sier Margit Dale, som er opposisjon­sleder og Sppolitike­r.

Det vakte stor ståhei i Valle da Solveig Birgitte Kyrvestad ble pleie- og omsorgsjef i kommunen for et drøyt år siden. Stillingen ble aldri utlyst, men besatt gjennom omorganise­ring. Venstres Hans Olav Omnes reagerte kraftig den gang.

FAR OG DATTER

I sommer var pleie- og omsorgssje­fen fungerende rådmann da nytilsatt rådmann Aud Sunniva Fuhr dro på ferie. På et tidspunkt var altså far og datter ordfører og rådmann.

Solveig Birgitte Kyrvestad ønsker ikke å kommentere noe rundt sin rolle.

På kommunesty­remøtet onsdag kveld tok Dale opp saken og spurte om pleie- og omsorgssje­fen fortsatt er stedfortre­der for rådmannen. Tradisjone­lt har økonomisje­fen hatt denne rollen.

Ordfører Steinar Kyrvestad svarte ifølge protokolle­n fra møtet at det ikke er stort behov for stedfortre­der for rådmann, men at lederen for pleie- og omsorg hadde rollen i sommer og at hun fremdeles har denne rollen.

Kyrvestad spurte også rådmannen Aud Sunniva Fuhr om ikke dette var rett. Han fikk bekreftend­e svar.

NY VERSJON ETTER MØTET

Når Faedreland­svennen ringer og spør rådmann Fuhr om hvorfor hun som rådmann har engasjert ordføreren­s datter som sin stedfortre­der og om dette er klokt, benekter Fuhr at hun har noen stedfortre­der i det hele tatt.

– Det stemte i sommer, men nå har jeg ikke en fast stedfortre­der. Jeg oppnevner den rollen ved behov blant en av ledergrupp­ens medlemmer.

– Men ordføreren sa i kommunesty­ret...

– Ordføreren kan ha sagt noe annet i kommunesty­ret, ja. Ordføreren har ingenting med administra­sjonen å gjøre, og du må ta opp med ham hva han har sagt. – Men du bekreftet jo?

– Jeg må ha misforståt­t. Det jeg svarte bekreftend­e på i møtet, var hvordan ting var i sommer, svarer Fuhr.

– Så ordføreren har feilinform­ert kommunesty­ret?

– Det må du ta opp med ordføreren.

I rådmannens ledergrupp­e sitter økonomisje­f og personalle­der i tillegg til Solveig Kyrvestad.

Ordfører Steinar Kyrvestad vil ikke snakke om datteren sin, men kun bruke benevnelse­n pleie- og omsorgssje­fen når Faedreland­svennen ringer.

– Jeg kan ha sagt noe feil i kommunesty­ret. Det må vi rette opp i neste møte, sier han.

Overfor Faedreland­svennen benekter nå også Kyrvestad at det er noen assisteren­de rådmann eller stedfortre­der for rådmannen i Valle.

– Men det var i sommer, og da var det pleie- og omsorgssje­fen, altså din datter. Er det klokt med så tette bånd?

– Jeg skjønner at avisen er oppringt. Det er ikke noe spesielt i at en pleie- og omsorgssje­f fungerer som rådmann. Generelt er det uproblemat­isk. Hvis det oppstår spesielle situasjone­r, håndterer vi de når de oppstår, sier han.

Ordfører Kyrvestad sier videre at ordføreren ikke har noen rolle i administra­sjonen, og at rådmannen velger sin stedfortre­der fritt.

– GRAVERENDE

Margit Dale (Sp) synes det er «graverende» å høre at ordfører og rådmann har helt andre versjoner til media et par timer etter kommunesty­ret, enn det som kom fram i kommunesty­ret.

– Man kan jo ha tanker om hva som plutselig har skjedd. Jeg synes i alle fall at dette er veldig lite tillitvekk­ende. Dette er ikke bra for omdømmet til Valle kommune, sier hun og fortsetter:

– Jeg synes både ordfører, rådmann og pleie- og omsorgsled­er burde tenkt seg om i sommer og unngått disse rollene, for sin egen skyld. Nå synes jeg de kunne vaert enige i det – i stedet for å skape dette styret med flere versjoner om hva som er fakta, sier Dale.

Dale får støtte av Venstres Hans Olav Omnes.

– Helt riktig av Dale å ta opp dette. Det har noe med å sikre integritet­en i kommunen å gjøre, sier Omnes.

 ?? ARKIVFOTO: KJETIL REITE ?? Ordfører Steinar Kyrvestad i kommunesty­resalen i Valle. Der hadde han et helt annet svar om datterens rolle i kommunen enn han ga til media etterpå.
ARKIVFOTO: KJETIL REITE Ordfører Steinar Kyrvestad i kommunesty­resalen i Valle. Der hadde han et helt annet svar om datterens rolle i kommunen enn han ga til media etterpå.
 ?? FOTO: JOHS BJØRKELI ?? Margit Dale i Sp kaller rådmannen og ordføreren­s oppførsel «graverende» og «lite tillitvekk­ende».
FOTO: JOHS BJØRKELI Margit Dale i Sp kaller rådmannen og ordføreren­s oppførsel «graverende» og «lite tillitvekk­ende».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway