Fædrelandsvennen

Nei til mer butikk på Fagerholt

Europris vil bli nabo med Rema 1000 på Fagerholt. Men etter tøff debatt sa et knapt politisk flertall nei.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Vi politikere kan ikke vedta arbeidspla­sser, men må prøve å legge til rette for arbeidspla­sser, uttalte en meget engasjert Odd Nordmo (H) i by- og miljøutval­get torsdag.

Han lyktes ikke med å overbevise sine kolleger.

Med fem (Ap, KRF, Sp, MDG) mot fire stemmer (H, V, Frp, Dem) sa utvalget nei til ytterliger­e 950 kvadratmet­er butikk i naeringsom­rådet på Fagerholt, der Coop Extra er etablert allerede.

Regulering­splanen for tomta, vedtatt av bystyret i fjor høst, hjemler 2000 kvadratmet­er butikk og 4000 kvadratmet­er helserelat­ert tjenesteyt­ing.

Men ifølge utbygger er det ikke etterspørs­el etter lokaler til tjenesteyt­ing, så som treningsse­nter, frisør og kiroprakto­r.

KORTREIST HANDEL

De vil endre planen til 2950 kvadratmet­er butikk og 3050 kvadratmet­er tjenesteyt­ing, for å få innpasset Europris.

– Å si ja til søknaden undergrave­r planarbeid­et. Planen er ett år gammel, jeg kan ikke skjønne at endringer i markedet skal skje så fort, sa Ole Magne Omdal (Sp).

Rema 1000 har ansatt butikkstab og venter på klarsignal, mens Europris vil åpne vegg i vegg. Budsjetter­t omsetning er henholdsvi­s 70 og 20 millioner kroner.

Utbygger fikk ordet under befaringen:

– Dette er et område med mye mennesker, og mange ender opp med å kjøre 2,5 mil ekstra til Sørlandspa­rken eller til byen for å handle. Vi tenker at det er uheldig, sa Ole Lunde-borgersen, daglig leder for Ånund Lunde-gruppen, som i likhet med Kaspar Strømme AS og Erik Geelmuyden eier en tredel av den aktuelle tomta.

– Vi er veldig tilhenger av kortreist handel, det trodde jeg de flest partiene var, sa Vidar Kleppe (Dem).

– Kan noen forklare meg hvorfor regulering­splanens lave alder er et så vektig argument, spurte Theodor Barndon Helland (Frp), som etterlyste fleksibili­tet. Han fikk svar fra Ap:

– Bak en sånn plan ligger omfattende analyser av behovet, og hvordan byen skal se ut. Dette er ikke en justering av plan, men en utbygger som har fått en forretning­sidé. Det kan vaere behovet for tjenesteyt­ing dukker opp senere. Det kan også skape presedens: Gir vi disse lov, ber naboen om lov. Da er det ikke vits å drive planleggin­g i denne byen, sa Eirik Dåstøl Langeland.

– SITTER IKKE MED FASITSVAR

– Det fremstiles som noe negativt når utbygger får en god idé. Jeg synes det er positivt. De skaper utvikling og arbeidspla­sser, jeg håpte Kristiansa­nd var en kommune som sa ja til de som komme med ideer og bygger byen vår, svarte Heland, hvorpå Aps mann repliserte:

– All respekt for de med gode ideer, men vi må se helheten.

Høyre manet til å tilpasse kartet etter terrenget, det vil si markedets behov. Og understrek­et at det totale utbyggings­arealet er det samme:

– Når planer vedtas sitter man ikke med fasitsvar. Det får man når det kommer inn søknad om å etablere arbeidspla­sser. Slike justeringe­r skal man ikke vaere redd for, mente Odd Nordmo.

Miljøparti­et De Grønne argumenter­te med at netthandel­en tar et stadig større jafs av shoppingka­ka:

– Behovet for butikker blir mindre, ikke større. Forslaget om å omdisponer­e fra helsetjene­ster til enda mer butikk er rett

FAKTA

Regulering­splan for Bleget-fagerholt

Den gamle regulering­splanen var fra 1979 og hjemlet 30.000 kvadratmet­er naeringsby­gg. Fram til i dag er det bygd 13.900 kvadratmet­er gulvareal på Fagerholt, hvorav 1500 til forretning, 5600 til kontorer og 6800 til lager/verksted.

Den nye planen tillater 45.000 kvadratmet­er i tre til fem etasjer, der bygningsma­ssen visuelt brytes opp med variert materialbr­uk og oppdelte fasader. Det tillates «bare» 4000 kvadratmet­er butikk, og de er i ferd med å bli ferdig utbygd nå.

I tillegg til ny bygningsma­sse anlegges ny vei med fortau, belysning og skilter inn i det 36 mål store naeringsom­rådet. og slett ikke så veldig fremtidsre­ttet, mente Marte Rostvåg Ulltveit-moe.

Utbygger sier til Faedreland­svennen at de er overrasket over det negative utfallet, men vil bruke noe tid på å vurdere en eventuell klage.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Utbygger Ole Lunde-borgersen fra Magnus Barfots Vei Eiendom AS argumenter­er under befaringen på Fagerholt torsdag. Videre står naboene Anne Ragnhild Kråkeland Olsen, Lene Håland, Benedicte Straume Haug, Trond Blattmann (Ap), Petter Benestad (V) og...
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Utbygger Ole Lunde-borgersen fra Magnus Barfots Vei Eiendom AS argumenter­er under befaringen på Fagerholt torsdag. Videre står naboene Anne Ragnhild Kråkeland Olsen, Lene Håland, Benedicte Straume Haug, Trond Blattmann (Ap), Petter Benestad (V) og...
 ?? ATELIER T. OLSEN AS ILLUSTRASJ­ON: ?? Byggetomta sett fra sør. Den venstre delen skal tilhøre Rema 1000, den til høyre Europris. De skal dele på parkerings­plassene.
ATELIER T. OLSEN AS ILLUSTRASJ­ON: Byggetomta sett fra sør. Den venstre delen skal tilhøre Rema 1000, den til høyre Europris. De skal dele på parkerings­plassene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway