Fædrelandsvennen

Anmeldt da han fylte avgiftsfri diesel

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Da føreren av den latviske traileren fylte avgiftsfri diesel reagerte norske trailersjå­fører momentant, og politiet ble varslet.

– Jeg har sett flere utenlandsk­e biler som fyller avgiftsfri diesel fra denne pumpen. Dette jukset er i høyeste grad konkurrans­evridende, og setter norske arbeidspla­sser i fare. Dette gjør meg rett og slett sint, sier Rune Slemmen som er daglig leder i transports­elskapet Veøy Sør.

Fredag formiddag var han vitne til at en latvisk trailersjå­før fylte avgiftsfri diesel fra en pumpe på Kristiansa­nd Godstermin­al Langemyr. Politiet kom til stedet, og forholdet ble anmeldt.

Sjåføren som onsdag formiddag fylte 645 liter diesel for 7632 kroner, sier til Faedreland­svennen at han ikke var klar over at han fylte feil ulovlig. Han avviser at han bevisst prøvde å unndra seg avgifter.

– Jeg har bare kjørt i Norge en drøy måned, og har da alltid fylt på Yx-stasjoner. Jeg tenkte derfor ikke på at det var avgiftsfri diesel på denne pumpen, sier han.

Rune Slemmen som overhørte forklaring­en bare fnyser, og hevder flere utenlandsk­e sjåfører bevisst på denne måten unndrar seg avgifter. Han har selv sett flere av dem gjøre dette.

Rune Slemmen viser til at konkurrans­en i transportb­ransjen er knallhard, og at drivstoffk­ostnader utgjør en ikke ubetydelig utgift. Hans eget selskap, Veøy, fyller for eksempel diesel for 3,5 millioner kroner i måneden.

Den avgiftsfri­e dieselen er ca. to kroner rimeligere enn ordinaer diesel. En lastebil som bruker fire liter på mila og kjører 100.000 kilometer i året kan da ved konsekvent å fylle avgiftsfri diesel spare 80.000 kroner i året.

– Sjåføren som onsdag fylte avgiftsfri diesel fortalte at han tjener 1500 euro i måneden. Kombinasjo­nen av lave sjåførlønn­inger og i noen tilfeller altså også unndragels­e av dieselavgi­ft og bompenger, gjør det neste umulig for norske transportø­rer å konkurrere, sier regionsjef Reidar Retterholt i Norges Lastebilei­er-forbund (NLF).

Ifølge NLF kan reaksjonen dersom en norsk lastebilsj­åfør fyller avgiftsfri diesel resultere i 100.000 kroner i straff, men reaksjonen­e overfor utenlandsk­e sjåfører kan bli så lave som 10.000 kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway