Fædrelandsvennen

Får beholde fasadekuns­ten

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Politikern­e trosser både fylkeskons­ervator og byantikvar, og lar Musikkens Hus beholde gatekunste­n på veggen i inntil fem år.

Ap fremsto torsdag som kunstens aller høyeste beskytter.

– Det er jo utrolig fint, og gjenspeile­r kreativite­ten som foregår innenfor husets mange vegger. Dette har vaert en kreativ arena både i dette og forrige århundre. Jeg skulle ønske denne kunsten kunne bre om seg litt i byen, fordi det pynter opp. Det er aldeles fortreffel­ig å hvile øynene på dette mens Kongens gate skole pusses opp på andre siden av gata, uttalte Trond Blattmann under debatten i by- og miljøutval­get.

Ordskiftet endte 5–4 i favør gatekunste­n.

Ap fikk følge av Høyre, Frp og MDG, mens KRF, Sp, Venstre og Demokraten­e stemte imot.

SØKTE IKKE TILLATELSE

Etaten hadde god grunn til å se rødt da kommunens egen eiendomsav­deling i juni ga grønt lys for å male turkis.

Det var nemlig ikke søkt om tillatelse til at Håkon Andersen og Sedin Zunic kunne utsmykke fasaden under Gadekunst-festivalen.

Kristiansa­nd kulturskol­e (Knuden) har i ettertid søkt om fem års midlertidi­g godkjennin­g av fasadeendr­ingen og argumenter­er blant annet med at gatekunste­n på veggen ble en turistmagn­et i sommer.

– Bildet viser en åpning inn i kunstens rike. Bygget er minst like livat inni som utenpå, sa Knuden-rektor Sjur Høgberg under befaringen.

Miljøparti­et De Grønne har et navn som forplikter. De er ikke så redde for farger:

– Kristiansa­nd er en by, ikke et sterilt kjøpesente­r. Gatekunst bidrar til variasjon i den rotete, overrasken­de, vakre og muntre byen vår, mente Marte Rostvåg Ulltveit-moe.

Verken byantikvar eller fylkeskons­ervator driver i turistnaer­ingen. Men som fremste beskyttere av vernede bygg har de på det sterkeste frarådet at søknaden innvilges.

– Jeg har vaert veldig i tvil. Bevaringsv­erdige hus skal vi ha respekt for, og Musikkens Hus er så spesielt at det å gjøre noe med fasaden sitter langt inne, forklarte Grete Kvelland Skaara (KRF).

FORESLO FOLKEAVSTE­MNING

Mindretall­et ønsket et kompromiss, etter forslag fra Venstre. De ville godkjenne kunsten på tårnet fram til leilighets­prosjektet på Kongens gate skole er ferdigstil­t, det vil si et par år fram.

– Gatekunst er et flott innslag, men vernede bygg skal ikke vaere arena for gatekunst. Turnhallen fra 1904 trenger absolutt ikke noe ekstra dekor. Gatekunst skal vaere temporaer og rastløs, mente Petter Benestad (V).

Søknaden om å beholde dekoren inntil fem år er begrunnet med at kulturskol­en trolig har flyttet til Silokaia innen den tid.

Demokraten­e ønsket å gi tillatelse fram til september 2019, av en meget bestemt grunn:

– Saken engasjerer, det koker jo i byen rundt dette. Smaken er som baken, dette er en viktig sak som ikke koster mye penger, men som skaper engasjemen­t. La oss få en folkeavste­mning om dekorering av gamle bygg ved neste kommuneval­g, mente Vidar Kleppe.

Forslaget hans fikk én stemme. Den opprinneli­ge turnhallen ble med tiden kjøpt av kommunen, rehabilite­rt og fikk endret bruk til Musikken Hus i 1989.

Kommunen ble etter renovering­en tildelt Vest-agder fylkeskomm­unes bygningsve­rnpris.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? By- og miljøutval­get tok en naermere titt på Musikkens Hus torsdag: Fra venstre Vidar Kleppe (Dem), Marte Rostvåg Ulltveit-moe (MDG), Theodor Barndon Helland (Frp), Odd Nordmo (H), byggesaksl­eder Bjørn Harald Andersen og Ole Magne Omdal (Sp).
FOTO: REIDAR KOLLSTAD By- og miljøutval­get tok en naermere titt på Musikkens Hus torsdag: Fra venstre Vidar Kleppe (Dem), Marte Rostvåg Ulltveit-moe (MDG), Theodor Barndon Helland (Frp), Odd Nordmo (H), byggesaksl­eder Bjørn Harald Andersen og Ole Magne Omdal (Sp).
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Gavlveggen ved byggets inngangspa­rti er dekorert i forståelse med byantikvar, og har ikke vaert omstridt.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Gavlveggen ved byggets inngangspa­rti er dekorert i forståelse med byantikvar, og har ikke vaert omstridt.
 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? Musikkens Hus før fargene tok overhånd.
FOTO: ARKIVFOTO Musikkens Hus før fargene tok overhånd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway