Fædrelandsvennen

Felte et helt skogholt – uten tillatelse

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Søvig Eiendom AS må i retten etter at de uten tillatelse felte 67 traer på en eiendom i Søgne.

– Det var et stort sjokk å komme hjem og se at et helt skogholt foran huset vårt var borte, forteller Erik Langeland.

Hele rekken av små og store traer var fjernet, noe som skjedde i mai 2016. Dermed var ikke huset til familien lenger skjermet mot naeringsom­rådet som ligger nedenfor kollen.

Erik Langeland bor på Langenes i Søgne, noe han og familien har gjort siden 2014. Men de har eid tomten her i 12 år.

VILLE SKJERME SEG

– Det var et langt lerret å bleke for å få lov til å bygge her fordi det delvis er et friluftsom­råde. En viktig betingelse for å få bygge var å beholde mest mulig av vegetasjon­en, men det var vi jo interesser­t i selv for å kunne skjerme oss mot innsyn og støy, sier han.

Så kom Søvig Eiendom, som Norgesgrup­pen står bak, med planer om å bebygge tomten på nedsiden av kollen. Det var snakk om et naeringsby­gg med butikk og 13 leilighete­r.

UKLART MED GRENSA

Søvig Eiendoms advokat, Asbjørn Breistein, vil ikke kommentere saken før den skal i retten i neste uke. Men i hans sluttinnle­gg til tingretten heter det at traerne ikke ble felt med overlegg, men fordi det var uklart hvor grensen til Langelands eiendom var.

Det er ikke strid om hvorvidt traerne ble felt med tillatelse eller ikke, for det hadde de altså ikke. Rettssaken kommer til å handle om hvor mye erstatning Søvig Eiendom må ut med.

– Vi overlater til rettens skjønn å fastsette det, sier Langelands advokat Vegard Øien.

FORRINGET BOKVALITET­EN

Heller ikke Langeland vil antyde noen sum.

– Jeg kan si at mangelen på traer har forringet bokvalitet­en vår betydelig. Og det vil jo ta mange år få opp så mange traer igjen som kan skjerme eiendommen tilstrekke­lig, sier han.

Han sier at han har forsøkt å bli enig med utbyggeren om en erstatning­ssum, uten å lykkes. Og at det er derfor den ender i retten.

I saksinnleg­get fra Breistein heter det at det kreves en for høy erstatning opp mot traernes verdi, og dessuten at «den lave skyldgrade­n» må få betydning for erstatning­sutmålinge­n.

MANGE VITNER

Det er innkalt en rekke vitner i saken, blant annet for å fastslå verdien på traerne.

Naeringsby­gget det er snakk om er for lengst bygget ferdig.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Dette bildet viser hvordan traerne stod i den røde sirkelen og dekket hele huset til Langeland-familien som sees på toppen av kollen. Så ble 67 traer felt uten tillatelse.
FOTO: PRIVAT Dette bildet viser hvordan traerne stod i den røde sirkelen og dekket hele huset til Langeland-familien som sees på toppen av kollen. Så ble 67 traer felt uten tillatelse.
 ?? FOTO: JOB ARKITEKTER AS ?? Denne illustrasj­onen som JOB Arkitekter AS laget overfor Søgne kommune vist hvordan den nye forretning­sbygget med leilighete­r skulle bli. Hele skogrekken i sirkelen ble uten tillatelse fjernet i mai 2016.
FOTO: JOB ARKITEKTER AS Denne illustrasj­onen som JOB Arkitekter AS laget overfor Søgne kommune vist hvordan den nye forretning­sbygget med leilighete­r skulle bli. Hele skogrekken i sirkelen ble uten tillatelse fjernet i mai 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway