Fædrelandsvennen

Fakkeltog for å redde Møglestu gård

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

75 mennesker gikk i fakkeltog for Møglestu gård onsdag kveld.

– Møglestu er Lillesands sjel, sier Edle Gulløy Larsen.

Hun holdt et flammende innlegg om hvorfor gården ikke bør selges til private og om husflidsla­get som har sin omfattende virksomhet på gården.

– Vi har ikke råd til å kvitte oss med Møglestu. Hvorfor kan ikke Lillesand gjøre som naboene våre. Vigeland Hovedgård, Myren Gård, Frolands Verk, alle er tatt vare på og sikret, sa hun.

NYE GENERASJON­ER

Gulløy Larsen ba om at politikern­e stopper salget og redde gården slik at også barnebarna og oldebarna til dagens Lillesand kan oppleve Møglestu som sin felles eiendom.

Hun kalte det et stort paradoks at gården er lagt ut for salg akkurat samtidig med at første bind av Lillesands historie er gitt ut. Bokverket bruker et helt kapittel på Møglestu gård, bygget i 1806 og som var residens for den viktige Stenersen-familien som var med på å skape byen.

Astrid Engesland Andersen var en av kvinnene som var ute i god tid for å få tent fakkelen oppe ved Vestre Moland kirke.

– Det er vanvittig at gården skal selges. Her gikk jeg på husmorskol­e, her holder vi på med husfliden – og her er Lillesands historie. Det er å selge sjela vår, sa hun.

– PRIVATE KAN TA VARE På

Ordfører Arne Thomassen hadde tatt pause i formannska­psmøtet for å delta under fakkeltoge­t. Han hadde ingen løfter om å beholde gården på offentlige hender.

– Private kan også bevare og ta vare på. Vi har ti interessen­ter, og jeg minner om at vi skal ha et forhandlin­gsutvalg. Vi skal selge til de som kan utvikle og ta vare på Møglestu.

Thomassen minnet om at salget er enstemmig, og at det var Aust-agder fylkeskomm­une som eide før.

– Vi kjøpte i 2005 for å bygge skole her. Men det samme fylket som solgte til oss, reiste innsigelse mot byggeplane­ne. Siden har det vaert mange runder. Flere ønsker stiftelse. Det har endt med en regulering­splan for utvikling – og nå selger vi. De som vil starte stiftelse, kan også melde seg som potensiell­e kjøpere, sa Thomassen.

Ordfører Thomassen regner med at det snart blir forhandlin­ger med enkelte interessen­ter, han vil ikke si mer om hvem de er utover at det er et par spennende lokale.

 ?? FOTO: ODD-INGE ULEBERG ?? Else Rønnevig, Asbjørn Larsen og Edle Gulløy Larsen – varme forkjemper­e for Møglestu gård i Lillesand.
FOTO: ODD-INGE ULEBERG Else Rønnevig, Asbjørn Larsen og Edle Gulløy Larsen – varme forkjemper­e for Møglestu gård i Lillesand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway