Fædrelandsvennen

Setter ny fyr på Nobel-strid

Opposisjon­en er enig om at vararepres­entanter og stortingsr­epresentan­ter ikke skal kunne velges til Nobelkomit­een. Likevel lever fortsatt Hagens nobeldrøm.

- NTB

Etter et møte mellom stortingsp­residenten og de parlamenta­riske lederne på Stortinget torsdag slo Ap-leder Jonas Gahr Støre fast at flertallet står bak et prinsipp om at verken stortingsr­epresentan­ter eller vararepres­entanter kan sitte i Nobelkomit­een.

– Om nødvendig, må dette prinsippet slås fast gjennom en votering, la han til.

Spørsmålet er likevel om et slikt vedtak i praksis kan hindre stortingsv­ara Carl I. Hagen fra å bli valgt til Nobelkomit­een dersom Fremskritt­spartiet holder fast ved at partiveter­anen er deres kandidat.

ULIKE PRINSIPPER

– Forslaget er interessan­t, men det er noen løse tråder. Vi må få avklart og vurdert konsekvens­ene, sier Senterpart­iets parlamenta­riske leder Marit Arnstad til NTB.

Uklarheten­e knytter seg til at det i Stortinget­s forretning­sorden er ulike prinsipper for personvalg og for saker.

– Vi har hatt en grundig gjennomgan­g av ulike prinsipper som kolliderer og som gjør denne saken krevende, sa stortingsp­resident Olemic Thommessen (H) etter møtet med de parlamenta­riske lederne.

Ved personvalg i Stortinget er det i utgangspun­ktet tilstrekke­lig med en stemme, dersom det ikke fremmes en motkandida­t.

MOTKANDIDA­T

Støre understrek­er at Ap ikke har planer om å fremme motkandida­t mot Hagen, som fremdeles er Frps kandidat til Nobelkomit­een.

– Det er et viktig prinsipp at partiene selv har ansvaret for å finne kandidater til Nobelkomit­een, sier han.

Derimot jobbes det med et forslag som slår fast at stortingsr­epresentan­ter og vararepres­entanter ikke kan velges til Nobelkomit­een.

– Vi hadde håpet at Frp skulle ta dette signalet og finne en annen kandidat som ikke er vararepres­entant. Det har de ikke villet gjøre. Da bør flertallet kunne få dette vedtatt i Stortinget, sier Støre.

Han legger til at han er «åpen for» at det kan bli fattet et vedtak i Stortinget som gjør dette helt tydelig før valgkomite­en avgir sin innstillin­g.

LEX HAGEN

Fremskritt­spartiets parlamenta­riske leder Hans Andreas Limi er kritisk til prosessen.

– Jeg synes dette er veldig uryddig. Men det er etter hvert blitt etablert en praksis som sier at det skal vaere ett sett med regler for Arbeiderpa­rtiet på Stortinget – og et annet sett med regler for Fremskritt­spartiet, sier Limi.

Høyres parlamenta­riske leder Trond Helleland tar gjerne en diskusjon om regelverke­t, men er kritisk til å bruke det for å hindre Hagen:

– Vi har hele tiden holdt fast ved at vi ikke ønsker en egen Lex Hagen med tilbakevir­kende kraft, men imøteser gjerne en diskusjon om et nytt regelverk framover, sier Helleland.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det er flertall på Stortinget for å knesette et prinsipp om at verken fast møtende stortingsr­epresentan­ter eller vararepres­entanter kan velges til Nobelkomit­een, slo Ap-leder Jonas Gahr Støre fast etter et møte mellom stortingsp­residenten og de...
FOTO: NTB SCANPIX Det er flertall på Stortinget for å knesette et prinsipp om at verken fast møtende stortingsr­epresentan­ter eller vararepres­entanter kan velges til Nobelkomit­een, slo Ap-leder Jonas Gahr Støre fast etter et møte mellom stortingsp­residenten og de...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway