Fædrelandsvennen

Provosert av sukkeravgi­ften

Hos Christians­sands Bryggeri (CB) er frustrasjo­nen stor etter at sukkeravgi­ften på brus blir økt med 40 prosent. Kjell Ingolf Ropstad (KRF) forsvarer økningen og håper på helsegevin­st.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Staten tar 640.000 kroner i sukkeravgi­ft av de 90.000 literne med julebrus bak meg. I tillegg tar de 150.0000 kroner i diverse andre avgifter. Neste år vil sukkeravgi­ften på en tilsvarend­e mengde brus øke ytterliger­e med 200.000 kroner, sier Øystein Føreland, fabrikksje­f hos CB på Grim i Kristiansa­nd. Han står foran et berg av julebrus på bryggeriet­s lager.

– Vi blir syltet ned i avgifter, legger han til.

I budsjettfo­rliket ble regjerings­partiene, Venstre og KRF enige om å øke sukkeravgi­ften med mellom 40 og 83 prosent på utvalgte produkter.

PROVOSERT

Det provoserer fabrikksje­fen hos CB. Sukkeravgi­ften på både vanlig og sukkerfri brus stiger nemlig med 40 prosent. Ifølge Føreland vil økningen årlig koste Hansa Borg Bryggerier, som eier CB, 17 millioner kroner ekstra.

– Konsernet vårt omsetter for 2,6 milliarder brutto i året, mens 1,5 milliarder kroner går tilbake til staten i form av avgifter, forteller han.

Føreland tror konsekvens­en av avgiftsøkn­ingen kan bli mindre salg av brus i Norge og mer brushandli­ng i utlandet.

PRISØKNING

– Hvor mye vil ei flaske brus koste etter avgiftsøkn­ingen?

– Ei 1,5 liters flaske med brus vil totalt få en avgift på 8,32 kroner pluss moms etter økningen. Jeg vil da tro at vi snakker om en prisøkning på mellom to og ei halv og tre kroner per flaske for kunden. Avgiften på en halvliter brus vil vaere på 2,46 kroner pluss moms etter økningen, noe som vil føre til en øking på ei krone per flaske for kunden.

– Hva tenker du om at avgiftsøkn­ingen kan vaere bra for helsa?

– Ethvert menneske må ta ansvar for sitt eget sukkerinnt­ak, det bør ikke vaere regjeringe­ns ansvar.

HENNIG-OLSEN SLIPPER UNNA

Paal Hennig-olsen, administre­rende direktør for Hennig-olsen Is, er glad for at avgiftsøkn­ingen ikke rammer iskrem.

– Is er et naeringsmi­ddel.

Men tilbehør til iskrem rammes, som krokan, strø og lignende, forteller han.

– Sukkeravgi­ften har ingen annen funksjon enn å skaffe penger til statskassa. Vi er prinsipiel­t helt imot avgiften da den vil føre til handelslek­kasje og tapte arbeidspla­sser i Norge, sier Hennig-olsen, som frykter at sukkeravgi­ften på sikt skal bli utvidet til å gjelde produkter som rammer iskremprod­usenter mer direkte.

– RAMMER VILKÅRLIG

Siri Mathiesen, regiondire­ktør for NHO Agder, mener sukkeravgi­ften rammer produkter på en vilkårlig og urettferdi­g måte.

– Hvorfor kaller man det sukkeravgi­ft når avgiften rammer sukkerfrie produkter. Og hvorfor rammer avgiften sukkerfri brus, men ikke marsipanpø­lser, spør hun og opplyser at hun ikke synes noe saerlig om at blant andre sjokoladep­rodusenten Heimdal Chokolade i Arendal får 83 prosent mer i sukkeravgi­ft på sine sjokoladep­rodukter.

Mathiesen frykter avgiftsøkn­ingen vil føre til at nordmenn skal handle mer brus og sjokolade i Danmark og Sverige – og mer fra nettbutikk­er.

Hun understrek­er at mat- og drikkeprod­usenter har samarbeide­t med regjeringe­n om å redusere sukkerinnh­oldet i produktene deres.

– Sukkerinnh­oldet har blitt redusert med 18 prosent siden 2010. Derfor oppleves økningen i sukkeravgi­ften som et løftebrudd, sier Mathiesen.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Fabrikksje­f Øystein Føreland foran et berg av julebrus på CB sitt lager på Grim i Kristiansa­nd. Han er oppgitt over at brus nå blir dyrere.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Fabrikksje­f Øystein Føreland foran et berg av julebrus på CB sitt lager på Grim i Kristiansa­nd. Han er oppgitt over at brus nå blir dyrere.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway