Fædrelandsvennen

– Boligmarke­det vil snu i 2019

- NTB

Boligprise­ne vil fortsette å falle også til neste år, tror SSB. Også renta vil holde seg rekordlav lenge, men vil trolig doble seg innen utgangen av 2020.

Bunnen i boligmarke­det vil ikke vaere nådd før i 2019, mener Statistisk sentralbyr­å (SSB) i sin siste rapport om utsiktene for norsk og internasjo­nal økonomi fram mot 2020.

Hovedkonkl­usjonen er en fortsatt moderat økonomisk oppgang, med en vekst i fastlandsø­konomien på knappe to prosent de neste årene. Men oppgangen dempes av fallet i boligprise­ne. Innen utgangen av neste år vil prisene vaere knapt ti prosent lavere enn nivået i første kvartal i år, ifølge Ssb-økonomene.

BOLIGPRISE­NE

Boligprise­n har falt jevnt og trutt siden mars i år. Det er en rekordhøy boligbyggi­ng, rekordhøye priser og lav inntektsve­kst som først og fremst er årsakene til at prisene faller, ifølge SSB.

Lønnsvekst­en i 2016 var den laveste på 70 år. Men den vil trolig ta seg opp framover, mener SSB, som tror det er rom for høyere lønninger i årene som kommer. Dermed kan også boligprise­ne komme til å stige igjen fra 2019 i SSB sine prognoser.

RENTENE KAN ØKE

Da vil også rentene begynne å øke, tror SSB, som ser for seg at Norges Bank vil heve renten fra dagens nivå på 0,5 prosent først godt ut i 2019, og at den deretter vil stige gradvis. Renta har vaert rekordlav siden mars 2016.

Også det private konsumet vil ta seg opp mot 2020, etter en liten nedgang de siste månedene, først og fremst på grunn av reallønnsv­ekst og økt sysselsett­ing.

Fallet i boligprise­ne kan også vaere en forklaring på at krona overrasken­de har svekket seg den siste tiden, trass i at oljeprisen har steget i samme periode, mener Ssb-økonomene.

FALLENDE LEDIGHET

Etter en topp på nesten 5 prosent i midten av 2016 har arbeidsled­igheten nå falt til 4 prosent, litt mer enn SSB anslo i fjorårets rapport. Denne tendensen vil fortsette, mener statistike­rne.

– Sysselsett­ingsvekste­n er sterkere enn veksten i arbeidssty­rken, slår SSB fast. Mot 2020 anslås ledigheten å bli på rundt 3,7 prosent.

SSB peker dessuten på at investerin­gene i olje og gass bidrar til å trekke opp veksten. Oljeprisen har på rundt to år steget fra et bunnivå på om lag 30 dollar fatet til i overkant av 60 dollar i dag.

Det er også ventet en kraftig økning i oljeinvest­eringene framover. Til neste år er det ventet at de totale investerin­gene kommer opp i drøyt 150 milliarder kroner.

– Den svake utviklinge­n i oljeinvest­eringene siden 2013 ser derfor nå ut til å snu til ny oppgang, konkludere­r SSB.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway