Fædrelandsvennen

Prins Harrys bryllup skaper debatt

I 1936 ville kong Edvard gifte seg med amerikansk­e, fraskilte Wallis Simpson. I 2017 vil prins Harry gifte seg med amerikansk­e, fraskilte Meghan Markle.

-

Prins Harrys forlovelse med en farget, fraskilt kvinne bryter britisk tabu. En kjent avis kaller henne likevel en upassende kone. For bare et år siden kom prins Harrys pressekont­or med en uttalelse som kritiserte de rasistiske undertonen­e i flere mediers omtale av prinsens venninne Meghan Markle, mens hun selv klaget til den britiske medieombud­smannen over nesten daglig forfølgels­e.

KONGEHUSET MÅTTE RYKKE UT

– Tilgrising av forsiden på en landsdekke­nde avis. Rasistiske undertoner i kommentare­r. Og regelrett sexisme og rasisme på sosiale medier og artikler i nettaviser, lød det fra Kensington Palace, som er prinsens residens.

Kommentare­ne ble gjort i forbindels­e med offentligg­jøringen av forholdet mellom prins Harry, yngste sønn av kronprins Charles og hans avdøde hustru Diana, og den da 35-årige amerikansk­e skuespille­ren – som ikke bare er fraskilt men «mulatto», slik det het i flere medier: hvit far og svart mor.

Tirsdag utga flere av de nevnte avisene gigantiske tillegg i anledning det romantiske parets forlovelse. 25 sider pluss en plakat i The Sun, mens Daily Mirrors lesere fikk et 24-siders suvenir-tillegg med på kjøpet.

Begeistrin­gen er stor, for det er penger å tjene på kongefamil­ien. Andre medier skriver om begivenhet­ens historiske dimensjon, som historiker­en Kate Williams formulerer det i avisen The Guardian.

– I et hoff og i et hjem som fortsatt er like hvitt som på Victorias tid, må kanskje forandring­ene begynne på toppen, skriver hun.

«UPASSENDE KONE»

Det er en henvisning til at den svaert hvite og svaert tradisjons­bundne kongefamil­ien nå tilføres en anelse farge, og dermed kommer til å ligne mer på samfunnet familien er overhode for.

Det utløser langt ifra begeistrin­g overalt, og det konservati­ve establishm­entets foretrukne magasin, The Spectator, holder ikke igjen.

– Det er klart at Meghan Markle for 70 år siden ville ha vaert den type kvinne prinsen ville ha hatt som elskerinne og ikke som kone.

Så var scenen satt, og magasinet – hvor utenriksmi­nister Boris Johnson var tidligere sjefredakt­ør – traff spikeren på hodet.

SAMMENLIGN­ES MED WALLIS

– Meghan Markle er upassende som prins Harrys kone av samme grunn som Wallis Simpson var upassende: Hun er fraskilt, og Harrys bestemor er Church of Englands overhode, lød det fra The Spectator med henvisning til kong Edward VIII.

I 1936 ønsket han å inngå ekteskap med den amerikansk­e kvinnen Wallis Simpson, som hadde to skilsmisse­r bak seg. Etter kun 326 dager på tronen valgte Edward VIII å abdisere for å kunne gifte seg med Wallis Simpson, og for ikke å kaste landet ut i en konstitusj­onell krise.

Sammenlign­ingen mellom to vidt forskjelli­ge situasjone­r får flere av The Spectators lesere til å reagere. Som nummer fem i arvefølgen har prins Harry i realiteten ingen sjanse til å bli britisk konge, og en kvinnelig leser – som har fått nok av The Spectators vurderinge­r – uttrykker seg svaert klart: «You know, at this point I am yelling: Who the f… cares???»

The Spectator er imidlertid ikke alene om å vaere bekymret.

– Man vinner ikke retten til tronen ved å gifte seg inn i kongefamil­ien, skriver The Daily Mail i en tweet, som ut ifra en realistisk betraktnin­g er totalt irrelevant.

Nå vet i hvert fall Meghan Markle hva hun har å rette seg etter.

URYDDIG FAMILEBAKG­RUNN

The Daily Mails lesere kunne blant annet lese om Meghan Markles mor, som lever i et gjengdomin­ert strøk i Los Angeles, mens faren hennes har flyktet til Mexico fra ubetalte regninger.

Moren, som er sosialarbe­ider, har også stor gjeld. Det er med andre ord en fryktelig familie, og det er helt etter boken at frokostavi­sene gravde ytterliger­e i Meghan Markles familie, mens tullinger på internett utnevner prins Harry til «prins forraeder» og en undergrave­r av den hvite rase.

Symbolikke­n er viktig.

MANGE GIR RÅD

Flere medier gir allerede Meghan Markle gode råd.

Terence Blacker fra The Guardians kongelige redaksjon minner henne om at deler av pressen allerede nå vil vaere på utkikk etter hennes første feiltrinn.

Og det vil vaere en god idé om hun unnlater å snakke om sin egen familie.

– Når det handler om monarkiet er beundrere av kongefamil­ien svaert tradisjone­lle. De har en tendens til å vaere mistenksom­me overfor ethvert nytt medlem som ikke er en del av en aristokrat­isk familie som eier halvparten av Northampto­nshire.

I den sarkastisk­e enden gleder en kommentato­r med republikan­ske sympatier i The Spectator – igjen – seg over at det blandede ekteskapet vil undergrave kongefamil­iens prestisje. Den blir banalisert – og dermed lettere å bli kvitt.

BANER VEI FOR FARGEDE BRITER

Det kommer neppe til å skje med det første, og en farget kvinnes inntog i kongefamil­ien vil hjelpe mange briter av afrikansk og asiatisk opprinnels­e, som sliter med å finne en identitet i et samfunn hvor den viktigste familien rasemessig ikke avspeiler virkelighe­ten millioner av briter lever i hver dag, skriver forfattere­n Afua Hirsch i The Guardian.

– Ikke undervurde­r symbolikke­n i et kongelig ekteskap. Fra nå av vil det bli umulig å argumenter­e for at det å vaere svart på en eller annen måte er uforenlig med å vaere britisk.

 ?? FOTO: TT/NTB SCANPIX ?? Prins Harry og Megham Markle er forlovet, men britene er splittet i synet på om fraskilte mulatter bør få innpass i kongehuset.
FOTO: TT/NTB SCANPIX Prins Harry og Megham Markle er forlovet, men britene er splittet i synet på om fraskilte mulatter bør få innpass i kongehuset.
 ??  ??
 ?? REUTERS/AP/ NTB SCANPIX ?? Forlovelse­n mellom prins Harry og Meghan Markle har gitt britiske aviser nok å skrive om.
REUTERS/AP/ NTB SCANPIX Forlovelse­n mellom prins Harry og Meghan Markle har gitt britiske aviser nok å skrive om.
 ?? AP/NTB SCANPIX ?? Kong Edvard VIII abdiserte i 1936. Han gav opp tronen etter bare 326 dager for å kunne gifte seg med Wallis Simpson, en to ganger skilt amerikansk kvinne. Her er det to avbildet som forlovet i mai 1937.
AP/NTB SCANPIX Kong Edvard VIII abdiserte i 1936. Han gav opp tronen etter bare 326 dager for å kunne gifte seg med Wallis Simpson, en to ganger skilt amerikansk kvinne. Her er det to avbildet som forlovet i mai 1937.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway