Fædrelandsvennen

Velkommen til Sørlandet

- NORUNN TVEITEN BENESTAD Stortingsr­epresentan­t (H), Kommunalog forvaltnin­gskomiteen

Å bosette seg i et nytt land er krevende. Flyktninge­r, asylsøkere og de som kommer på familiegje­nforening har ofte ikke engang ønsket seg til vårt land.

Skal vi stille krav, trenger vi også en velkomstku­ltur som inkluderer innvandrer­ne.

Siden 2012 har Norge tatt imot 100.000 flyktninge­r og asylsøkere. Landet vårt tar et internasjo­nalt ansvar for å hjelpe mennesker på flukt. Derfor trenger vi en velkomstku­ltur som inkluderer innvandrer­e, samtidig som vi må forvente høy egeninnsat­s og vilje til å komme raskest mulig i jobb. Vi ønsker også respekt for samfunnsve­rdier vi setter høyt. Verdier som kan oppfattes fremmede, og sette nye innvandrer­e under sterkt krysspress. Noen ganger et synlig press, andre ganger press på en slik måte at vi overhodet ikke ser rekkevidde­n av det. I den sammenheng blir det å utvikle en åpen og inkluderen­de kultur og fellesaren­aer i lokalmiljø­ene våre grunnlegge­nde viktig. Kunnskap, vennskap og kjennskap er med på å bygge broer over kulturfors­kjeller. Det trengs også for å løse vanskeligh­eter og konflikter som oppstår når ulike kulturer brytes mot hverandre.

I den polarisert­e innvandrin­gsdebatten brukes ofte sterke ord og uttrykk, og følelsene flommer fritt. Vi må akseptere at de som er skeptiske ikke nødvendigv­is er slemme, eller at de som tilsynelat­ende vil hjelpe alle ikke er dumsnille. De uten alle svarene er heller ikke tiltaksløs­e. Skal vi skaffe den nødvendige legitimite­ten i befolkning­en, må vi lytte til de ulike meningene og prøve å skape et felles fundament,

I Høyre sier vi ofte at veien fra å vaere flyktning til å bli skattebeta­ler må vaere så kort som mulig. Å komme i arbeid eller utdanning er viktig for å skape seg en fremtid i det norske samfunnet. Det er viktig for å skaffe seg et selvstendi­g økonomisk grunnlag, og ikke minst for å bygge nettverk og delta i samfunnsli­vet. Mislykkes vi med å legge til rette for dette, risikerer vi flere tiår med økte sosiale forskjelle­r mellom innvandrer­e og den øvrige befolkning­en. Ingen er tjent med det.

I dag ser vi at andelen innvandrer­e i arbeid er for lav. Det er en utfordring at sysselsett­ingen blant innvandrer­kvinner er under femti prosent. Språkferdi­gheter og tilknytnin­g til det norske samfunn er avgjørende for å komme i jobb. Omvendt ser vi også at jobbdeltag­else er viktig for å utvikle språk og tilhørighe­t. Derfor må integrerin­gsarbeidet starte tidlig.

Regjeringe­n satser mye for å styrke integrerin­gsarbeidet. I fjor ble det vedtatt 69 nye tiltak. Integrerin­gsbudsjett­et er på over 15 milliarder kroner. Med mange nyankomne, er systemet under press og vi må kontinuerl­ig vurdere om pengene brukes optimalt og om vi kan forbedre integrerin­gsprosesse­ne.

I Høyre er vi åpne for nye ideer for å sørge for at de som har kommet hit med et beskyttels­esbehov skal få kortere vei inn i arbeidsliv­et. Naerings- og arbeidsliv­et kan kobles tettere på, og vi kan stille flere krav til resultater i introduksj­onsprogram­met både for hver enkelt og for kommunene.

Her vil vi videreutvi­kle vår politikk.

Samtidig som vi skal utvikle en god integrerin­gspolitikk, har jeg også friskt i minne et utsagn fra en innvandrer­venn: «Dere kan ikke integrere meg, jeg må integrere meg selv.» Det viser med all tydelighet at når samfunnet legger til rette, må den enkelte også ta sitt ansvar.

Vi må akseptere at de som er skeptiske ikke nødvendigv­is er slemme, eller at de som tilsynelat­ende vil hjelpe alle ikke er dumsnille.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Mislykkes vi med å legge til rette for dette, risikerer vi flere tiår med økte sosiale forskjelle­r mellom innvandrer­e og den øvrige befolkning­en, skriver Norunn Tveiten Benestad (H).
FOTO: NTB SCANPIX Mislykkes vi med å legge til rette for dette, risikerer vi flere tiår med økte sosiale forskjelle­r mellom innvandrer­e og den øvrige befolkning­en, skriver Norunn Tveiten Benestad (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway