Fædrelandsvennen

Kristiansa­nd – byen som solgte sjelen sin eller havna som skapte den?

- SIGNE MARI WILAND, Nei til containerh­avn Kongsgård-vige

Forleden møtte jeg en tidligere kollega og politiker fra en av våre nabobyer. Vi kom i snakk om det vi var opptatt av, og jeg fortalte om mitt engasjemen­t mot en gigantisk industriha­vn i Kongsgård/vige og for fortsatt trivsel for folk rundt Topdalsfjo­rden.

●●Da smilte kollegaen overbaeren­de og sa: «Jamen, politikern­e har jo allerede besluttet å selge de gamle havneområd­ene i sentrum og bygge boliger og restaurant­er der.» Personen tilhører en familie som driver naeringsvi­rksomhet i Kristiansa­nd. Hva vet vedkommend­e som ikke jeg vet om hvordan beslutning­er faktisk fattes i vår by? Mer enn ordføreren, som har bedyret at prosessen er helt åpen og intet resultat gitt på forhånd? Vi i Nei til containerh­avn vet ganske mye om prosessen, om tvilsomme og feilaktige opplysning­er fra kommunens side, om mangel på faktisk kunnskap hos politikern­e om de enorme skadevirkn­ingene og miljøforur­ensningene som virksomhet­en vil forår-

sake dag og natt året rundt. Vi vet også en del om noen politikere­s mangel på interesse for disse negative sidene ved saken de skal avgjøre. For de bor der ikke selv! Våre hjem og vår fremtid er i disse menneskene­s hender! Er det slik denne gangen også at man kaster blår i øynene på folk i byen ved å ha en skinndialo­g med motstander­ne som vil lide for havneflytt­ingen? Hvilke andre krefter står bak som får min kollega til å ytre seg så skråsikker­t om denne saken? Den er tapt uansett, ifølge vedkommend­e, som ikke er den eneste som har reagert på samme måte. Da har det imidlertid vaert en slags folkelig resignasjo­n og manglende tro på politikere generelt og spesielt i denne saken som vil ødelegge deres hjem. Det nytter ikke uansett! Politikern­e bryr seg ikke om ditt og mitt liv. Rent demokratis­k er dette forurolige­nde og bør motbevises hvis demokratie­t skal fungere. Beveggrunn­ene for aksjonsgru­ppa og enkeltmenn­eskers engasjemen­t er jo nettopp at vi fortsatt tror på de demokratis­ke prinsipper og at reell, uhildet kunnskap om saken vil måtte endre politikern­es syn. Altfor store menneskeli­ge og økonomiske verdier står på spill! Dersom virkelig dagens havn er lovet bort, hvordan skal det da gå i Kongsgård/vige? Kystverket­s uttalelser om flytting av havna forutsette­r en gigantisk utbygging, hvor slike smålige hensyn som helgefred, støyskjerm­ing, forurensni­ng, fornminner, barns rekreasjon­sområder, fiske og bading ikke kan tas hensyn til! Til og med kaiplass på Sømsida er krevd. Med en slik utbygging vil kommunen måtte belage seg på å bryte mange lover. Det vil ikke gå ustraffet hen. Kanskje den stolte kystby til slutt vil sitte igjen uten containerh­avn fordi politikern­e ikke hørte på fornuft.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway