Fædrelandsvennen

Bønnene virket ikke

I 1999 var det bønnemøte ved turnébusse­n til Satyricon i Kristiansa­nd. I kveld trekker de fullt hus på Kick.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Det var et bønnemøte utenfor bandbussen vår da vi spilte på Quart rundt årtusenski­ftet. Jeg var litt trøtt den dagen, så jeg la ikke så mye merke til det, humrer Satyricon-vokalist Sigurd Wongraven.

Han mener bibelbelte­t har blitt en god del slakkere i årene som har gått siden episoden i 1999. Dette var rundt den tid også Marilyn Mansons besøk på Quart mobilisert­e kristenfol­ket til bønn.

Det er ikke kjent at det fremdeles foldes hender når black metal-band kommer til byen. I stedet ønskes de nå velkommen av gudløse skarer. Til Satyricons konsert på Kick i kveld er det i skrivende stund solgt 540 av 600 billetter.

«JAEVLIG BRA»

– Også den forrige gangen vi spilte i Kristiansa­nd var det utsolgt, og jeg regner med det blir jaevlig bra trøkk også denne gangen, sier Wongraven.

Satyricon, som trygt kan betegnes som et flaggskip i merkevaren Norsk Black Metal (c), er ute på den norske etappen av en verdenstur­né. Den skjer i forbindels­e med slippet av bandets niende album «Deep Calleth Upon Deep».

Det er 26 år siden Satyricon var med å starte den norske black metal-bølgen sammen med Mayhem, Darkthrone og Burzum. Det tidligere undergrunn­sfenomenet har lenge vaert en like profilert eksportart­ikkel som bacalao, oppdrettsl­aks og olje. I Latin-amerika trekker Satyricon bokstaveli­g talt titusener til enkelte konserter.

VIN OG SANG

Selv om det ikke kommer tusener til showet i Kristiansa­nd, mener Wongraven at musikkbyen har endret seg kraftig siden Quartfesti­valen i 1999. Også i 2002 og 2006 opptrådte de på samme festival.

– Tidligere har jeg inntrykk av at det skjedde lite her utenom festivalse­songen, men nå vet jeg at det er etablert et livskrafti­g miljø, sier han.

Sigurd Wongraven selger ikke bare mørke toner, men har siden 2010 også hatt sitt eget vinmerke. Det ligger mye reising bak vinene som han komponerer i samarbeid med en rekke utenlandsk­e produsente­r. Wongravens barolo, riesling og champagne har etter hvert oppnådd vel så gode anmeldelse­r som mye av musikken han gir ut.

ØKOLOGI OG BAEREKRAFT

– Hva er forskjelle­n på å lansere en champagne og ei ny plate?

– Den er nokså stor. Det er nok et adskillig større apparat i sving rundt en platelanse­ring. Viner som cava og prosecco er knyttet til det aller mest industriel­le innen vinproduks­jon. Jeg legger vekt på sertifiser­te økologiske produsente­r. Kvalitet og baerekraft er et signal jeg liker å formidle ut, sier han.

LAERTE NOE NYTT

For to år siden så det ut til å kunne gå mot slutten for alle typer signaler fra Sigurd Wongraven. En hjernesvul­st satte ham ut av spill for en stund. Den viste seg å vaere godartet, men opplevelse­n endret ham.

– Tidligere tenkte jeg at spørsmålet om det skulle bli mer musikk var avhengig av min egen lyst til å fortsette, men nå hadde jeg blitt oppmerksom på noe jeg ikke visste fra før.

– Hva da?

– At alt plutselig kan bli tatt fra deg. Jeg tenkte «Å faen», og da jeg stod opp fra sykeleiet hadde jeg en helt ny energi og motivasjon. Det er ikke mulig for meg å vite om den neste Satyricon-plata blir den siste, eller om jeg skal få lage fem til, sier Sigurd Wongraven.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Sigurd Wongraven, her fotografer­t under en konsert i Oslo i høst, mener konsertbye­n Kristiansa­nd har endret seg drastisk.
FOTO: NTB SCANPIX Sigurd Wongraven, her fotografer­t under en konsert i Oslo i høst, mener konsertbye­n Kristiansa­nd har endret seg drastisk.
 ?? FOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN. ?? Satyricons konsert på Vaskeriet under Quart ’99. Dette var året det ble holdt bønnemøte ved orkesteret­s bandbuss.
FOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN. Satyricons konsert på Vaskeriet under Quart ’99. Dette var året det ble holdt bønnemøte ved orkesteret­s bandbuss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway