Fædrelandsvennen

For første gang på norsk

- RUNE SLYNGSTAD

POP/ROCK Tenderleav­es

Hvite heier Egen utgivelse

Tenderleav­es har gitt ut fem album med engelske tekster. Denne gangen synger de på dialekt. Det er prisverdig, men låtene er bare så som så. Even Øygarden og Geir Kongshaug er produktive så det holder. Dette er deres sjette album siden 2010, og duoen fra Kristiansa­nd har en håndfull med småfine mesterverk bak seg, uten at de har klart å få med seg saerlig mange utenfor lokalmiljø­et. Vi som har lyttet på dem disse årene, har i alle fall fått mye igjen.

Denne gangen synger de på norsk; på dialekt. På noen av de mest smektende låtene der de synger tostemt, kan det vaere vanskelig å få med seg tekstene og ordene. Det gjelder både den akustiske poprockere­n «Azurblå» og «Hvite heier», som er de to første låtene på dette albumet. Men uttrykket i musikken er i alle fall på plass; det låter smektende, fargerikt og storslått, selv om mange av låtene har et akustisk uttrykk.

Høydepunkt­et er nok når Tenderleav­es gjør balladen, «Alt jeg har tapt». Sårt og vakkert. Og selv om mange av de elleve låtene ligger nedpå arrangemen­tsmessig, er det mye dramatikk her, slik som på «Vi skal aldri hjem». Duoen og musikerne som er med på dette, skaper tidvis en slags americanao­g folkemusik­k-stemning med steelgitar og andre strengeins­trumenter, slik som på den svaert så folkelige «Spelemann».

Tenderleav­es har tidligere sørget for å gi oss bedre musikk enn dette, men «Hvite heier» er verdt å sjekke ut for det. Stemmene til Øygarden og Kongshaug har alltid vaert i en lytteopple­velse i seg selv. Slik er det denne gangen også.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway