Fædrelandsvennen

Ned i kaninhulle­t med Björk

- ROY SØBSTAD

POP/AVANT-GARDE Björk

«Utopia»

One Little Indian/playground

Nei, Björk har ikke laget noe som kan kalles popmusikk denne gangen heller. Björk kunne sikkert ha blitt verdens største og viktigste artist. Hun måtte bare ha laget litt enklere og mer dansbar musikk, fortsatt å fremstå like kokett alveaktig som hun gjorde på 90-tallet og, i det hele tatt, vaert en god del mindre Björk-aktig. Men Björk er nå engang ikke sånn. Björk lager album som «Utopia».

«Utopia» er sin egen lille eventyrver­den. Over nervøse beats, eksotiske harmonier og det jeg har forstått er venezuelan­ske fløyter, synger Björk med karakteris­tisk intensitet om erotikk, økologi og en mors bekymring for framtida. Lufta mellom tonene er som et eget instrument. Innimellom tas lydbildet helt over av fuglekvitt­er. Her er øyeblikk av slående skjønnhet – trolske «Features Creatures», de forholdsvi­s konvensjon­elle singlene «Blissing Me» og «The Gate» – men også partier som i hvert fall undertegne­de opplever for innadvendt­e og stilleståe­nde til å bli virkelig grepet av.

Samtidig ser jeg at det går en tydelig, om enn snirklete linje fra Björks solodebut, eh, «Debut» (1993) til «Utopia». Og de som har klart å henge med så langt, vil ganske sikkert følge henne hele veien ned i kaninhulle­t.

 ?? FOTO: SANTIAGO FELIPE ?? Islandske Björk.
FOTO: SANTIAGO FELIPE Islandske Björk.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway