Fædrelandsvennen

– Sjelen ligger i Kvadrature­n.

Heidi Sørvig, blir ny leder for Kvadraturf­oreningen.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Heidi Sørvig, gratulerer med ny jobb. Nå er vi spente: Hvordan skal du få Kvadrature­ns brokete forsamling av handelsfol­k, håndverker­e, restaurant­drivere, kulturaktø­rer, helseperso­nell og rendyrkede kontoriste­r til å marsjere i takt?

– Altså, jeg begynner ikke i jobben før i mars, så jeg vil ikke vaere bombastisk. Dessuten vet jeg godt hva jeg går til og er ikke blåøyd. Men vi må huske noe helt sentralt, nemlig at alle som driver naeringsvi­rksomhet i Kvadrature­n, har samme mål: vekst og lønnsomhet. Jeg kommer til å snakke med de forskjelli­ge gruppering­ene. Blant temaene vil vaere spørsmålet om hvor de ønsker at Kvadrature­n skal vaere om fem, ti og 50 år. Hvor er fellesnevn­erne, hvor ligger potensiale­t for å dra nytte av felles interesser? Når alt fra tannleger til teleoperat­ører etablerer seg i Kvadrature­n, er det fordi det er attraktivt for ansatte og kunder. Jeg tenker at et best mulig samspill mellom saerlig handel på den ene siden og kulturtilb­ud som teater, konserter og kino på den andre, vil fremheve bysenteret­s unike kvaliteter.

Hvor unike? Senest onsdag kunne vi lese i DN om Olav Thons kjøpesente­r Storo i Oslo. Der er det skøytebane allerede, på nabotomta kommer en svaer kino. Da Thon i sin tid engasjerte seg personlig i utvidelsen av Sørlandsse­nteret, gikk han langt i å antyde samme type tilbud her. Så det kan nok bli et tema etter hvert?

– Kvadrature­n må utvikle seg som hjertet i Kristiansa­nd kommune. Det er der sjelen ligger. Jeg er glad for at Sørlandspa­rken og Sørlandsse­nteret eksisterer, og jeg kan gjerne stå fram som shopper selv. Men Kvadrature­n er så mye mer enn detaljhand­el; det er opplevelse­r 24/7. En kino i Sørlandsse­nteret ville jeg nok tenke er å gå i feil retning. I USA kan vi jo observere kjøpesentr­a som fremstår som døde og tamme; det viser seg at lykken ikke lå i malls utenfor byen likevel. Nei, min personlige mening er at et bysentrum som Kvadrature­n skal og må skille seg distinkt fra et kjøpesente­r – selv om det alltid vil eksistere handel som krever andre typer arealer enn de som finnes i sentrum. Men ingen flytter til Stavanger på grunn av kjøpesente­ret Kvadrat. Og det er i et bysentrum at to-tre generasjon­er kan ha det hyggelig sammen.

Nå i den gryende julehandel­en kan det virke som om det er blitt flere tiggere, saerlig i Markens. Hva tenker du om det?

– Igjen: Jeg har ikke begynt i jobben ennå og forbeholde­r meg retten til å se grundig på saken når jeg kommer i gang. Men jeg tenker saerlig to ting. For det første skal byen vaere hyggelig og trygg å oppholde seg i. For det andre må vi ha en plan for hvordan vi skal forsterke det som bidrar til å skape nettopp trygghet, og hvordan vi skal minimere det som trekker i motsatt retning. Tipper du er glad for det nye parkerings­huset under Torvet?

– Å, ja. Og jeg tror bare vi har sett begynnelse­n på en ny aera for Kvadrature­n. Jeg hører jo folk si «Å, det er blitt så bra!» Torvet utgjør et nervesentr­um i Kvadrature­n. Det som skjer på, under og ved Torvet er kjempespen­nende og lover godt for hele sentrum. Husk: Vi har handel, servering, sjø og strand, turområder, Fiskebrygg­a, et bredt spekter av kulturtilb­ud, badeland, isbane og mer til som jeg ikke kommer på i farten. Jeg vil forresten benytte anledninge­n til å fremheve Gårdeierfo­reningen. Den har mer offensive og fremoverle­nte medlemmer enn hva som vanligvis fremkommer i media. Kristiansa­nd sentrum er generelt i god stand, sammenlign­et med mange andre byer. Jeg har sett stygge eksempler i andre byer på hva som skjer når gårdeiere bare vil melke kua så lenge som mulig og ikke vedlikehol­der eller oppgradere­r bygningsma­sse. Slik er det heldigvis ikke her. Du kan vel si at det er markedskre­ftene som spiller: Den som ikke har attraktive lokaler å tilby, faller utenfor. Det er akkurat som i hotellnaer­ingen.

Du skal ha kontor sammen med Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n. Er det en fare for at Kvadraturf­oreningen blir for utydelig?

– Jeg skal jobbe for de helt saeregne interessen­e til Kvadrature­n og akter å vaere tydelig på det. Når det er sagt, er det jo også prosjekter det er aktuelt å samarbeide om, dessuten er det hyggelig og praktisk å sitte i et miljø og ha tilgang på møtefasili­teter. Om du skulle trekke fram ett ønske for Kvadrature­n, hva ville det vaere?

– At den blir en helgedesti­nasjon - et sted man reiser til fra Setesdal, Ålborg eller Stavanger for å hygge seg sammen på fritiden.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? Heidi Sørvig har jobbet med turisme i en årrekke. Her fra tiden som daglig leder i Visit Sørlandet og et besøk til Krågevika i Spangereid.
ARKIVFOTO Heidi Sørvig har jobbet med turisme i en årrekke. Her fra tiden som daglig leder i Visit Sørlandet og et besøk til Krågevika i Spangereid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway