Fædrelandsvennen

Slik går det skeis – eller blir suksess

Norge går til håndball-vm som store gullfavori­tter. Da kan det vaere fare på ferde.

-

Idrettshis­torien er full av lag og enkeltutøv­ere som sviktet da det gjaldt som mest.

Stafettlag­ene til Norge under Sotsji-ol ble offer for smørebom og begge havnet utenfor pallen.

Hvem trodde at Usain Bolt, med elleve VM- og åtte Ol-gull i bagasjen, skulle tape det siste løpet i VM?

– Hos noen utøvere og lag kan det oppleves å vaere en ubalanse mellom forventnin­ger og det de får til. Stjernene bommer oftere på et straffekas­t i fotball enn de som ikke har slik status, sier 1.-amanuensis Frank Abrahamsen ved Norges idrettshøg­skole.

Han har tro på Norge i VM, men mener denne holdningen er sunn:

– Det er lettere å spille for å vinne noe, enn for å forsvare noe.

Håndtering av stress er en nøkkel. Abrahamsen advarer dessuten mot å gå for høyt på banen.

– De som på forhånd sier de skal tapetsere pallen, gjør ikke alltid det.

Nrk-ekspert Geir Oustorp, Bente Svele i TV 2 og trener Tor Odvar Moen i Larvik, har bidratt til å sette opp disse listene.

SEKS GRUNNER TIL AT NORGE IKKE LYKKES I VM

Forsvaret: Nye folk har overtatt i midten. Der Norge tidligere hadde Marit Malm Frafjord og Silje Waade som bautaer, er Kari Brattset ny. Vicky Kristianse­n og Emilie Hegh Arntsen er alternativ­er. Silje Skogrand ferskere som toer på høyresiden.

Spilleform­en: I VM er det vinn eller forsvinn etter gruppespil­let, ulikt EM. I sistnevnte mesterskap er det mellomrund­e, der en nasjon kan tåle et tap og fortsatt gå videre. Kvartfinal­en kan fort bli bøygen i VM.

Skader: Spillerne er skadefrie ved inngangen til VM, men med mange tøffe kamper over en 15 dagersperi­ode, kan skader inntre. Om en nøkkelspil­ler eller to er uheldig, vil det merkes godt. Ingen er heller forskånet fra sykdom.

Russland: Tok Ol-gull i fjor. Tapte på straffekas­t for Norge i Møbelringe­n Cup på Sotra nylig. Har en rutinert trener i Jevgenij Trefilov. 62-åringen er en luring, som tidligere har ført landslaget til fire Vm-gull. Bygger opp et nytt lag, som har tatt nivået fort.

Frankrike: Uforutsigb­ar motstander som varierer fra det middelmådi­ge til det fantastisk­e. Produserer veldig mange gode spillere. Landslagst­rener Olivier Krumbholz har vaert med lenge, og ført nasjonen til ett Vm-gull og tre sølv.

Dårlig dag: Av erfaring vil én av kampene føles håpløse. Noen spillere får det ikke til og det forplanter seg. Skjer det i gruppespil­let, har det mest å si for nivået på neste motstander. Fire av seks lag går videre. I Londonol var Norge fire etter gruppespil­let.

SEKS GRUNNER TIL AT NORGE TAR ET NYTT GULL

Selvtillit­en: Har vunnet de 25 siste kampene over 15 måneder. Siden Thorir Hergeirsso­n overtok i 2009 har Norge vaert i ni av ti semifinale­r i mesterskap. Spillerne går inn med troen på at dette skal de klare.

Målvaktene: Kari Aalvik Grimsbø (35) og Katrine Lunde (37) blir regnet som verdens beste målvaktpar. De er rutinerte i mesterskap og har erfaring fra flere proffklubb­er, derfor kjenner de motspiller­ne godt. Ulike i stilen og utfyller hverandre.

Bredden: Ingen nasjoner har så mange gode spillere på ulike plasser, men også flere stjerner. I siste OL kom tre med på All Star team, enda Norge ikke engang kom til finalen. Nora Mørk, Heidi Løke og Kari Aalvik Grimsbø var i det sjiktet.

Kontringse­vne: Landslaget har trent spesielt på kontringer. I EM var Nederland hurtigere. Camilla Herrem, Heidi Løke og Sanna Solberg skal vaere først ut, med Victoria Kristianse­n, Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk etter seg i hurtigtogs­fart.

Heidi Løke: Deltok ikke i EM, men er tilbake som en vinner. Hun er så sterk og gjennomtre­nt at motstander må ha to spillere som dekker henne. Ustoppelig med ball. Imponerte i generalprø­ven før VM.

Utholdenhe­ten: Har det best trente laget beste trente laget, noe som har vaert en av lagets styrker. De norske spillerne blir også slitne og trøtte, men senere i kamper og senere i mesterskap.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Ansiktene forteller alt. Ol-finalen hadde gått tapt etter tap mot Russland. Linn Kristin Riegelhuth Koren (t.v.) og Stine Bredal Oftedal hadde det vondt.
FOTO: NTB SCANPIX Ansiktene forteller alt. Ol-finalen hadde gått tapt etter tap mot Russland. Linn Kristin Riegelhuth Koren (t.v.) og Stine Bredal Oftedal hadde det vondt.
 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Ikke til å tro. Usain Bolt smiler, men har tapt finalen på 100 meter. Vinner Justin Gatlin tilber ham.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Ikke til å tro. Usain Bolt smiler, men har tapt finalen på 100 meter. Vinner Justin Gatlin tilber ham.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Nei !!!! Norge taper mot Russland i OL og kommer seg ikke til den gjeve finalen. Kronprins Haakon holder seg for øynene. Marit Brevik idet samme. Tom Henning Øvrebø (nederst til høyre) psykolog i Olympiatop­pen, synes også dette er surt.
FOTO: NTB SCANPIX Nei !!!! Norge taper mot Russland i OL og kommer seg ikke til den gjeve finalen. Kronprins Haakon holder seg for øynene. Marit Brevik idet samme. Tom Henning Øvrebø (nederst til høyre) psykolog i Olympiatop­pen, synes også dette er surt.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Jevgenij Trefilovs Russland er en sterk utfordrer i VM.
FOTO: NTB SCANPIX Jevgenij Trefilovs Russland er en sterk utfordrer i VM.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway