Fædrelandsvennen

Heltent Katrine Lunde foran Vm-åpningen

Fire ganger har Katrine Lunde blitt kåret til EMS eller OLS beste målvakt. Foran årets VM tror 37-åringen at hun kan levere på samme toppnivå igjen.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Målet mitt er en redningspr­osent på den offisielle statistikk­en på rundt 38, det vil si det samme som jeg har oppnådd på mitt beste tidligere, sier Katrine Lunde – 16 år etter at hun fikk sin mesterskap­sdebut i Italia-vm i 2001.

Det er to år siden hun svaert overrasken­de ble vraket fra Vmtroppen. Deretter klarte hun å spille seg inn i Ol-troppen til Rio, men leverte et svakt mesterskap og mange trodde tiden hennes på landslaget var omme da hun igjen ble vraket fra Em-troppen i fjor.

Men siden den gang har hun brukt tiden godt. Først leverte hun en god vårsesong for russiske Rostov-don før hun i høst periodevis naermest har stengt buret for Vipers. Nå oser det igjen autoritet og selvtillit av stjernemål­vakten, som fort kan komme til å bli førstekeep­er i VM i konkurrans­e med Kari Aalvik Grimsbø.

– Jeg føler meg bedre. Selvtillit­en er bedre. Jeg føler meg slik sett mer forberedt og klar for mesterskap­et. Det er veldig deilig å ha det slik i stedet for å vaere stresset. Men det er alltid ting jeg håper skal bli bedre, og falle på plass i løpet av mesterskap­et, understrek­er kristiansa­nderen, som ble kåret til mesterskap­ets beste målvakt i OL i 2008 samt EM i 2008, 2010 og 2012.

HISTORISK

Lunde legger heller ikke skjul på at hun er stolt over måten hun har kommet tilbake på.

– Man møter motgang og medgang i ulike faser av livet. Det er ikke slik at det har vaert supertungt, men jeg har ikke fått til spillet mitt slik jeg ønsker. Og da synes jeg det er bra at jeg likevel har klart å jobbe videre, selv om jeg er 37 år. Også har det vaert godt å kjenne at folk fortsatt har troen på meg, sier Lunde – og sender en bukett blomster til både Mats Olsson, som er målvaktstr­ener på landslaget, og Vipers-trener Kenneth Gabrielsen.

Nettopp alderen hennes er et poeng foran mesterskap­et hvor Norge åpner mot Ungarn i dag. Lunde går inn i verdensmes­terskapet som håndballje­ntenes eldste spiller i et mesterskap i historien.

– Jeg tenker ikke så mye på det. Flere andre jenter kommer like bak, sier den historiske spilleren.

– Men tynger alderen deg på noe vis?

– Restitusjo­nen tar litt lenger tid, og så må jeg kanskje jobbe litt mer enn før. Men som målvakt skal jeg ikke løpe fortest mulig på 40 meter, heldigvis, konstatere­r Lunde, som på den annen side har erfaring i bøtter og spann - fra 15 mesterskap - som alle andre bare kan misunne henne.

Likefullt gleder hun seg like mye til VM som hun gjorde i starten av sin landslagsk­arriere.

– Når det er mesterskap, så gleder man seg. Det får man til å gi litt ekstra. Jeg er veldig spent, men må også vaere mentalt forberedt på at det kommer til å bli slitsomt, sier ettbarnsmo­ren, som må gjennom ni kamper på 16 dager dersom de skal innfri nasjonens krav om Vm-medalje.

HYLLES AV VIPERS-TRENEREN

Vipers-trener Kenneth Gabrielsen har sett Katrine Lunde storspille i Vipers-målet i høst.

– Hun har levert ekstremt godt for oss i høst. Men når vi har ramlet ut av konseptet vårt, har det også gått utover målvakten, slik at jeg tror hun hadde vaert enda råere dersom vi hadde hatt mer energi bakover. Men hun har den rette holdingen, hun har erfaring og er ekstremt god. Jeg har kjempetro på at hun kommer til å levere et strålende mesterskap, sier Gabrielsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Katrine Lunde er så god at motspiller­ne har respekt for henne.
FOTO: NTB SCANPIX Katrine Lunde er så god at motspiller­ne har respekt for henne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway