Fædrelandsvennen

Har opplevd trakasseri­ng i arbeidsliv­et

Over hele verden står kvinner fram med sine historier om seksuell trakasseri­ng gjennom «#Metoo»-kampanjen. Også kvinner i naeringsli­vet på Sørlandet har opplevd slik trakasseri­ng.

-

Birgitte Kleivset har vaert utsatt for uønskede handlinger og kommentare­r fra menn på jobb. Hun forteller om sine opplevelse­r i etterkant av #metoo-kampanjen.

– Jeg tror de fleste kvinner har opplevd seksuell trakasseri­ng. Derfor er det fint at teaterfolk, musikere og andre står fram med historiene sine. Nå venter jeg bare på at kvinner fra idrettssek­toren og akademia skal stå fram, sier Birgitte Kleivset (45).

Den såkalte «#Metoo»-kampanjen startet i Hollywood, der flere kvinner varslet om seksuell trakasseri­ng og overgrep fra en regissør. I kjølvannet av dette har kvinner over hele verden stått fram med sine historier. Historiene er i mange tilfeller delt på sosiale medier under emnetaggen #Metoo.

PROFESSORE­N

Kleivset er selvstendi­g naeringsdr­ivende og driver til daglig med kommunikas­jon og design i Kristiansa­nd. Tidligere arbeidet hun 17 år på Universite­tet i Agder (UIA). Hun forteller at hun på det sistnevnte arbeidsste­det ble utsatt for uønskede kommentare­r og handlinger fra menn.

– Blant andre var det en professor som hvisket meg ting i øret – og som tok på meg på en uønsket måte. Jeg opplevde dette som seksuell trakasseri­ng, forteller hun.

– Hvordan reagerte du på dette?

– Jeg følte meg skitten, tråkket på og trakassert. Jeg følte at jeg var «ingen» og lite verdsatt, og hadde ikke lyst til å gå på jobb. Problemet var at det var jeg som skammet meg. Jeg spurte meg selv hva galt jeg hadde gjort. Hadde jeg sendt feil signaler, signaler som gjorde at menn kunne oppføre seg som de ville?

– Tok du opp hendelsen med noen?

– Jeg tok det opp med sjefen og fikk beskjed om at det hele var notert. Jeg hørte ikke noe mer om saken.

– Hvordan forholdt du deg til professore­n i etterkant?

– Jeg prøvde å holde en armlengdes avstand, sier Kleivset, som ønsker «Metoo»-kampanjen velkommen.

– GRELLE EKSEMPLER

– Dette er en viktig kampanje, som viser grelle eksempler på menn som misbruker posisjonen­e sine. I den forbindels­e er det viktig at både menn og kvinner står opp og sier ifra om at det ikke er lov å drive seksuell trakasseri­ng, påpeker Kleivset.

Hun har ett råd til menn i maktposisj­oner:

– Forhold deg til en kvinne som en kamerat, ikke som et sexobjekt!

– «DU BURDE HATT RIS»

Ingrid Michalsen jobber for Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n og er redaktør i magasinet Spenn. For noen år siden arbeidet hun som journalist i Faedreland­svennen. Michalsen forteller her om et ubehagelig møte med en naeringsli­vsleder.

– Jeg skulle intervjue en mann i en fremtreden­de lederstill­ing i Kristiansa­nd. Jeg møtte mannen, som var rundt 20 år eldre enn meg, på en kafé. Jeg stilte ham en del pågående spørsmål. Til slutt lente han seg over bordet og sa: «Du skulle hatt ris, du». Da ble jeg helt satt ut. Sa han virkelig dette? Hvordan skulle jeg reagere? Jeg valgte raskt å avslutte møtet og dro fra stedet.

– I ettertid angret jeg på at jeg ikke konfronter­te ham med det han sa. Oppførsele­n hans var fullstendi­g uakseptabe­l. Mannen utnyttet sin makt og posisjon til å sette meg ut av spill. Han hadde noe å tjene på dette, da han var kilde i en kontrovers­iell sak, sier 33-åringen.

– VIL VIRKE SKJERPENDE

Michalsen tror «#Metoo»-kampanjen vil virke skjerpende på en del menn i maktposisj­oner, at det gir dem mulighet til å reflektere over hva som er passende og upassende oppførsel.

– Samtidig vil nok mange ledergrupp­er i bedrifter se på egne rutiner og retningsli­njer som følge av kampanjen, poengterer redaktøren.

Hun forteller at hun har kjennskap til episoder av seksuell trakasseri­ng fra flere arbeidspla­sser, men ønsker ikke å gå videre inn på dette.

– ET KULTURELT PROBLEM

Kristin Øygarden er daglig leder for Ordkraft. Hun har i en årrekke jobbet med journalist­ikk, kulturform­idling og organisasj­onsarbeid. 37-åringen sier at hun selv har opplevd episoder med seksuell trakasseri­ng, men ønsker ikke å gå i detaljer om hendelsene.

– Denne kampanjen formidler hvilke ulike betingelse­r menn og kvinner lever under i dag. Seksuell trakasseri­ng skjer i alle bransjer, og jeg tror i bunn og grunn at det hele er et kulturelt problem. Det er viktig å bli klar over problemet, bare da kan man gjøre noe med det, påpeker hun.

– Det er provoseren­de og problemati­sk at noen menn tar seg til rette overfor kvinner. Dette handler om en grunnlegge­nde mangel på respekt, tror Øygarden, som mener årsaken er en ubalanse i maktforhol­d.

– Kampanjen har handlet om kontakt mellom professore­r og studenter, filmprodus­enter og kvinnelige skuespille­re, så dette handler om ubalanse i maktforhol­det, sier 37-åringen, som tror mange vegrer seg for å stå fram med fullt navn og bilde i media for å fortelle historiene sine – fordi det koster for mye.

– HAR ALDRI OPPLEVD DETTE

Trude Robstad (49) og Anette Steinsland (35) jobber begge i regnskapsb­yrået Azets i Kristiansa­nd. De to mener «#Metoo»kampanjen er viktig og tror den vil gjøre det enklere for kvinner å si ifra om de blir rammet av seksuell trakasseri­ng.

– Noen kvinner forteller at de opplevde at de måtte akseptere at en mann gikk over grensen, fordi de ellers ikke ville ha kommet seg videre oppover i systemet. Det er tragisk at noen setter så lite pris på seg selv, påpeker Robstad.

Hun forteller at hun har jobbet i en rekke firmaer gjennom arbeidskar­rieren, men at hun aldri har opplevd seksuell trakasseri­ng.

– På et tidspunkt jobbet jeg i en bedrift med rundt 50 ansatte.

❞ Jeg følte meg skitten, tråkket på og trakassert. Jeg følte at jeg var «ingen» og lite verdsatt, og hadde ikke lyst til å gå på jobb. BIRGITTE KLEIVSET,

selvstendi­g naeringsdr­ivende

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway