Fædrelandsvennen

Drikker ikke alkohol

-

– Jeg har aldri skjønt vitsen med å dra på treningsle­ir i ti dager for så å drikke til man spyr, sier Jesper Mathisen.

Merete Svendsen Bemannings­rådgiver hos Bemannings­byraaet

1. Jeg synes denne kampanjen er viktig. Det handler om å gjøre folk oppmerksom­me på problemet. Det er viktig at historiene kommer fram – for å gjøre noe med den skammen mange føler etter sine opplevelse­r.

2. Jeg er usikker. I rekrutteri­ngsbransje­n treffer vi mange mennesker, men vi har ikke opplevd trakasseri­ng eller overgrep overfor våre egne medarbeide­re.

3. Når skammen blir borte, vil nok flere vaere klare for å fortelle sine historier. Hos oss kan kanskje ting komme fram under intervjuer, og da må vi håndtere dette på en profesjone­ll og god måte for kandidaten.

4. Nei, men man bør ikke vaere redd for å benytte den sosiale jungeltele­grafen, som kan virke forebyggen­de.

5. Nei.

Liv Øyulvstad Naeringssj­ef i Kvinesdal kommune, daglig leder for naeringsse­lskapet Innovasjon Kvinesdal

1. Det er bra at det settes søkelys på seksuell trakasseri­ng. Det står respekt av dem som tør stå fram med sine historier, da det kan vaere belastende for den enkelte. Det er viktig å synliggjør­e et problem, slik at vi med handling kan få bukt med det. Kampanjen viser at det er en vei å gå når det gjelder likestilli­ng – også i Norge.

2. Det er vanskelig å si noe om omfanget, men jeg tror i høyeste grad at seksuell trakasseri­ng eksisterer på arbeidspla­sser i landsdelen. Vi scorer lavt på likestilli­ng, og det kan virke inn på hvordan kvinner blir oppfattet og behandlet. Det hadde vaert interessan­t å undersøke dette naermere.

3. Vi har et sterkt fokus på likestilli­ng hos oss, og trakasseri­ng i ulike former er selvsagt en viktig del av et slikt arbeid. Kampanjen fører til ekstra oppmerksom­het rundt temaet.

4. Det er et vanskelig spørsmål, som er avhengig av en rekke faktorer.

5. Nei.

Lisa Whitehead Seniorrådg­iver i ledelsens stab ved UIA

1. Det er positivt og bra at det settes søkelys på et av de verste og mest taushetsbe­lagte temaene i arbeidsliv­et.

2. Det har jeg har jeg liten oversikt over.

3. UIA har faktisk arbeidet med en «si ifra»-kampanje siden i høst. Kampanjen er rettet mot mobbing, og omhandler også seksuell trakasseri­ng. Det er positivt at dette tiltaket faktisk startet før «#Metoo»-kampanjen.

4. Ja – hvis de det gjelder sitter i maktposisj­oner. Da har de misbrukt makten sin, noe som ikke skal skje i arbeidsliv­et i 2017.

5. Ja, to ganger. Hendelsene skjedde i Storbritan­nia. Jeg sa ifra til dem det gjaldt i begge tilfeller. I det første tilfellet handlet det om en person i en maktposisj­on i bedriften, i det andre dreide det seg om en person som var innleid.

6. Den første personen beklaget. I etterkant viste han at han respektert­e grensene mine. Den andre personen sa aldri unnskyld, og viste dermed lite evne til å reflektere over sine egne holdninger. Den sistnevnte passet jeg på ikke å ha kontakt med.

Hege Beate Simonstad Serviceled­er i Evry – Regions Norway South

1. Det er en god ting. Det er tydelig at seksuell trakasseri­ng er et problem flere stedet – og at dette må ta slutt. Bevisstgjø­ring vil forhåpentl­igvis føre til at problemet reduseres og tar slutt.

2. Jeg tror og håper at omfanget ikke er stort, men det er naivt å tro at dette problemet ikke eksisterer sør i landet.

3. Kampanjen har vaert tema. Retningsli­njer om hva som er akseptabel­t og hvordan man forholder seg hvis man blir rammet har blitt tatt opp på øverste hold. Det er selvsagt nulltolera­nse for seksuell trakasseri­ng i Evry, og det er brudd på retningsli­njene om man ikke innrapport­erer slike hendelser. 4. Nei. Det er fristende å benytte gapestokke­n, men det finnes andre måter å straffe dem det gjelder. 5. Jeg har vel 22 år bak meg med ulike arbeidsgiv­ere på Sørlandet, mest innen it og telekommun­ikasjon. Jeg har opplevd maktbruk i form av diskrimine­rende kommentare­r fra enkelte eldre, mannlige kolleger. Men jeg må tilbake til sommerjobb­ing hvor alkoholser­vering var en del av arbeidsopp­gavene for å finne eksempler på fysiske hendelser. Berusede kunder kunne finne på mye rart.

6. Jeg ga klar beskjed om at dette ikke var greit. Hvis kundene ikke oppførte seg, ble de bortvist.

Elisabeth Slettedal Banksjef i Sparebank 1 Sr-bank

1. Det er flott at det settes fokus på dette, og at «tabuet» fjernes. Uavhengig om de som har stått fram er kjendiser eller ikke, så er det vondt for dem det gjelder.

2. Vi liker vel å tro at alt er så greit på Sørlandet, og det gjør det kanskje enda vanskelige­re for kvinner å si ifra? Jeg ønsker ikke å vaere naiv – å tro at dette ikke skjer på Sørlandet. Personlig kjenner jeg ikke til slike hendelser på arbeidspla­sser i området. Jeg tror miljøer andre steder i landet kan vaere tøffere og røffere enn på Sørlandet.

3. «#Metoo» er et tema det jobbes med, og vår Hms-håndbok er oppdatert under temaet mobbing og trakasseri­ng. I tillegg har vi egne varslingsr­utiner for slike hendelser.

4. Det viktigste er at dem som blir trakassert så raskt som mulig melder fra til arbeidsgiv­er, slik at saken blir tatt hånd om av riktige instanser. Det er lett å tenke at den som trakassere­r fortjener å bli «hengt ut», men det er ikke sikkert at dette er det beste for offerets sak.

5. Nei.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway