Fædrelandsvennen

Voldsutvik­lingen må snus

Både politi, skoler og forebyggen­de enheter tar tak i voldsutvik­lingen blant ungdom i Kristiansa­nd, og er optimistis­ke. Det er bra vi må ha en trygg by.

-

Er det en by som kan kunne snu dette, er det Kristiansa­nd, slo politistas­jonssjef Ole Hortemo fast i et møte med formannska­pet i Kristiansa­nd kommune denne uka. Det er en løfterik innstillin­g, og det virker som politiet i Kristiansa­nd har med seg både skoler, forebyggen­de team i kommunen og ungdomstje­nesten når de nå sier de vil ta fatt for å snu utviklinge­n.de siste ti årene har vold og kriminalit­et blant byens unge samlet sett gått ned, med de to siste årene har situasjone­n forverret seg. Det siste året har antallet registrert­e voldsepiso­der doblet seg. Slåssingen vi har sett filmer av, viser også brutalitet­en, dette er farlig og kan bli fatalt.

Hortemo fortalte til formannska­pet om politiets hverdag, at de nå møter mer aggressivi­tet og vold. Ungdommen har ikke respekt for politiet og blir folk bortvist fra sentrum, bryter forbudet og kommer tilbake. Politiet opplever også direkte angrep på seg selv som slag, spark og spytting. Ofte står annen ungdom rundt konfrontas­joner og oppildner stemningen. For politiet er dette selvfølgel­ig ubehagelig.

Årsakene er komplekse. I den årlige trendrap- porten fra kommunen i vår var det flere funn som sier noe om utviklinge­n og hvordan det eskalerer: Sårbare ungdommer treffer hverandre på tvers av bydeler. De sliter psykisk, strever på skolen, og har ingenting fast på fritiden. De vil ikke høre på foreldrene, mens venner betyr alt. Foreldrene strever med å ha kontroll og med å sette grenser. Det er en gruppe med gutter som dominerer negativt i Kvadrature­n, Lund og Grim. Noen er norske, men mange er fra andre land. Denne gruppen ungdommer spiller på frykt, truer og utøver vold.

Tydelig politi og presis forebyggin­g kan sikkert hjelpe, men for mange av ungdommene handler det også om manglende skolemestr­ing og dårlig fungerende hjem. Noe som sikkert blir ekstra utfordrend­e med innvandrer­bakgrunn, som mange av dem har.

Kristiansa­nd har erfart hva mistilpass­ede, frustrerte eller desperate ungdommer kan finne på. Vi må få byrommene trygge igjen. Og det begynner med trygge ungdommer.

Kristiansa­nd har erfart hva mistilpass­ede, frustrerte eller desperate ungdommer kan finne på

 ??  ?? En rapport fra i vår viste at det er grupper med gutter som dominerer negativt i Kvadrature­n, Lund og Grim.
En rapport fra i vår viste at det er grupper med gutter som dominerer negativt i Kvadrature­n, Lund og Grim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway