Fædrelandsvennen

Kritisk til rabatt for kommunens ansatte

Kommunalt ansatte som jobber i Aquarama-bygget har hatt tilbud om rabatter på apotek, kafe og badeland. Det er i strid med det etiske regelverke­t ifølge kommunerev­isjonen.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Det har vaert en svaert begrenset bruk av disse rabattene, og de ansatte har nå fått beskjed om at de ikke skal benytte seg av dem, sier Svein Ove Ueland, oppvekstdi­rektør i Kristiansa­nd.

Det er under hundre kommunalt ansatte som har sin arbeidspla­ss i Aquarama-bygget. I likhet med de andre som har kontorplas­s her, kan de få rabatter på blant annet apoteket (20 prosent), badeland (25 prosent) og hotellet (10 prosent). På hotell og badeland er det også rabatt for familiemed­lemmer.

– Hvis det er kommunalt ansatte som har brukt rabattordn­ingen, så er det alvorlig. Det er mange barnefamil­ier i Kristiansa­nd som har et sterkt ønske om å benytte for eksempel badelandet, men som på grunn av økonomiske problemer ikke får det til. Så dette kan ikke aksepteres, sier Makvan Kasheikal (Dem), leder i kontrollut­valget i Kristiansa­nd.

GJENNOMGAN­G

Agder kommunerev­isjon har nå gått gjennom ordningen og konkludere­r med at det er i strid med de etiske retningsli­njene for kommunalt ansatte å benytte seg av rabattene.

– Saken viser at de etiske retningsli­njene ikke er godt nok kjent. Det er viktig at den enkelte ansatte ikke kommer i en situasjon der man kan bli påvirket. Det betyr penger, gaver eller rabatter som er egnet til å påvirke, sier Tor Ole Holbek, daglig leder i Agder kommunerev­isjon.

De har også vaert i kontakt med de to kommunale sektorene som leier i Aquarama (oppvekst og helse og sosial). Her har de ansatte gitt tilbakemel­ding om at de kun har benyttet seg av rabattordn­ingene på apoteket og Kjøkkenska­pet.

– Det viktige her er det prinsipiel­le. Rabatter du får i egenskap av å vaere kommunalt ansatt, kan vaere egnet til å påvirke den rollen du har. Men vi har ikke noen indikasjon­er på at det har skjedd her, sier Holbek.

Kristiansa­nd kommune har også inngått avtaler for alle sine ansatte om rabatt ved bruk av treningsse­nteret i Aquarama. Dette er et ansatt-gode og dermed ikke i strid med regelverke­t.

IKKE BADELAND

Ifølge helse- og sosialdire­ktør Wenche Pedersen Dehli var det kommunen selv som tok opp praksisen i et møte med kommunerev­isjonen. Den ble også avsluttet før revisjonen konkludert­e.

Ledelsen i de to sektorene sier at de ikke kjenner til at ansatte har benyttet tilbudet om rabatt i badelandet.

– Jeg kjenner ikke til at noen har brukt dette på badeland, hverken for seg selv eller for familien, sier Svein Ove Ueland.

LUKKET GRUPPE

Ifølge administre­rende direktør i AQ Service, Unni Mesel, fungerer systemet slik at lederen ved de ulike virksomhet­ene som leier i bygget får tilbud om å vaere med i en lukket gruppe på Facebook. Så bestemmer lederen om de ansatte skal få vaere med.

– Ordningen ble innført ganske rett etter åpning for å gjøre de ulike tilbudene kjent blant folk som hadde sin daglige arbeidspla­ss på Aquarama, samt selvsagt skape en lojalitet ved å benytte hverandres tilbud, skriver hun i en epost til Faedreland­svennen.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Agder kommunerev­isjon mener at rabattene som ble gitt i Aquarama kan vaere egnet til å påvirke de ansatte.
FOTO: KJETIL REITE Agder kommunerev­isjon mener at rabattene som ble gitt i Aquarama kan vaere egnet til å påvirke de ansatte.
 ?? FOTO: KOLLSTAD, REIDAR ?? Leder i Agder kommunerev­isjon, Tor Ole Holbek, mener de etiske retningsli­njene i Kristiansa­nd kommune ikke er godt nok kjent.
FOTO: KOLLSTAD, REIDAR Leder i Agder kommunerev­isjon, Tor Ole Holbek, mener de etiske retningsli­njene i Kristiansa­nd kommune ikke er godt nok kjent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway