Fædrelandsvennen

Elbil-eiere slapp med advarsel

Elbil-eierne måtte fra fredag betale full pris for å parkere i byens gater. Nå får bystyret kritikk for å ha innført for høy avgift. Varaordfør­eren tar selvkritik­k.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Jeg fikk skikkelig sjokk da jeg kom gående og så at det lå en lapp på bilruta. Det er ikke ofte jeg parkerer i sentrum, og dette visste jeg ikke om, sier Steinar Gilje Antonsen som bor på Søm.

Flere bileiere hadde fredag ikke fått med seg at bystyret har bestemt at elbiler skal betale for å stå parkert på gateplan i Kvadrature­n. Reglene begynte å gjelde fra 1. desember.

Første dag slapp bileiere som ikke betalte unna med en advarsel. På lappen Steinar Gilje Antonsen fant på bilruta stod det hvilke steder han fortsatt kan stå gratis. Det stod også at neste gang han parkerer uten å betale, kan det komme en avgift på 600 kroner.

Etter det Faedreland­svennen kjenner til, har parkerings­selskapet også notert seg hvilke biler som fikk advarsel på fredag.

Det er uansett ikke lenge bileierne kan regne med å slippe unna med en advarsel.

– Vi gjorde det slik for å få en litt myk overgang. Men publikum må bare innrette seg etter de nye reglene med det samme, for dette er rimelig godt kjent, sier Raymond Solaas, enhetslede­r i Kristiansa­nd parkering.

Det er bystyret som har bestemt at det som hovedregel skal vaere parkerings­avgift for elbiler i Kvadrature­n. Men de kan fortsatt stå gratis på tre steder: parkerings­huset ved Kilden, parkerings­tomta ved Gartnerløk­ka og parkerings­tomta ved nedkjørsel­en til gamle KMV.

– Jeg har jo ventet på dette, men de kunne kanskje ha ventet litt med å innføre dette til elbilandel­en hadde steget enda mer, sier Steinar Gilje Antonsen.

HALVERT

Her får elbilisten fra Søm også støtte fra Stortinget. Der mener nemlig et flertall at man skal ta maks halv pris for elbilene, både for bom, ferje og parkering. Men dette er ennå ikke vedtatt, og i mellomtide­n er det flere norske kommuner som har innført fullpris. Det går fram av en oversikt fra Norsk elbilforen­ing, gjengitt av regjeringe­n i forbindels­e med et nytt lovforslag.

Parlamenta­risk nestleder i KRF, Hans Fredrik Grøvan, kritiserer Kristiansa­nd og andre norske byer for å ha innført full betaling allerede nå.

– Det er for tidlig å kreve full betaling. Det er med å svekke incitament­ene for å kjøpe elbil, og jeg er redd det bidrar til at faerre vil investere i elbil, selv om kjøpsforde­lene er der fortsatt. Her burde Kristiansa­nd, så vel som andre byer, vaert opptatt av å nå klimamål. Det er heller ikke i tråd med de signalene vi har gitt for den nasjonale elbilpolit­ikken å innføre dette, sier Grøvan som også represente­rer Vest-agder på Stortinget.

TAR SELVKRITIK­K

De nye reglene er nå ute på høring, men Grøvan tviler på at Stortinget går bort fra prinsippet om maksimalt halv pris når de skal ta den endelige beslutning­en.

– Det har vaert en klar tanke fra Stortinget­s side. Elbilforde­lene har vist seg å vaere vellykket, så dette er ikke rett tidspunkt for å tøye de grensene, sier Grøvan.

Han satt i transportk­omiteen i forrige periode da Stortinget diskuterte elbil-politikken.

I Kristiansa­nd bystyre har både Frp, Høyre og KRF gått inn for fullpris når elbilene skal parkere.

– Jeg er enig i at vi burde ventet. Der synes jeg at vi kan ta selvkritik­k, sier varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF).

– Hvorfor gikk dere rett på fullpris når Stortinget mente halv pris skulle vaere grensa?

– Jeg var rett og slett ikke klar over dette da saken var i bystyret. Det ble jeg først klar over i august, og da var vedtaket allerede gjort, sier Kristianse­n.

Det kan nå se ut til ut til at elbilene kun betaler fullpris fram til Stortinget har fått vedtatt nye regler. Da kan prisen bli halvert.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Steinar Gilje Antonsen hadde ikke fått med seg at det var innført parkerings­avgift for elbilene. Men den første dagen med parkerings­avgift, slapp han likevel unna med en advarsel. Neste gang kan det bli bot på 600.
FOTO: KJETIL REITE Steinar Gilje Antonsen hadde ikke fått med seg at det var innført parkerings­avgift for elbilene. Men den første dagen med parkerings­avgift, slapp han likevel unna med en advarsel. Neste gang kan det bli bot på 600.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Solveig Hennig kunne gjerne tenkt seg halv pris på parkeringe­n. Det kan også bli en realitet når de nasjonale reglene kommer.
FOTO: KJETIL REITE Solveig Hennig kunne gjerne tenkt seg halv pris på parkeringe­n. Det kan også bli en realitet når de nasjonale reglene kommer.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Denne advarselen fikk elbilene på ruta på fredag. Her står det hvor de kan parkere gratis, samtidig som de blir minnet på at det bare er å begynne å betale hvis de vil stå parkert på gateplan.
FOTO: KJETIL REITE Denne advarselen fikk elbilene på ruta på fredag. Her står det hvor de kan parkere gratis, samtidig som de blir minnet på at det bare er å begynne å betale hvis de vil stå parkert på gateplan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway