Fædrelandsvennen

Tusenvis reddes ut av Libya

En storstilt redningsak­sjon for afrikanske migranter i Libya ble iverksatt under et toppmøte mellom EU og Den afrikanske union (AU). EU presentert­e en «Marshallpl­an» for Afrika på snaut 440 milliarder kroner.

- JENS BOSTRUP, POLITIKEN / FAEDRELAND­SVENNEN

Rundt 3800 flyktninge­r og migranter har blitt sluppet fri fra en internerin­gsleir naer den libyske hovedstade­n Tripoli. Idet toppmøtet mellom Den afrikanske union og EU ble avsluttet torsdag ettermidda­g var migrantene på vei til lufthavnen, hvor de vil bli fraktet tilbake til hjemlanden­e sine, opplyste lederen for Den afrikanske union, Alpha Condé, på en pressekonf­eranse.

Et fransk tilbud om å organisere operasjone­n fikk afrikanske land til å handle raskt. Kongen av Marokko har stilt fly til rådighet som skal supplere de franske og tyske, sa han.

- Vi kan ikke ha det slik at Europa kommer inn og fikser ting for oss. Det er ikke lenger den slags partnerska­p vi har. Afrika har et ansvar og det påtar vi oss, sa Aulederen.

NI LAND DELTAR

Totalt ni land, deriblant Libyas naboland Tsjad og Niger, deltar i operasjone­n.

Den afrikanske unions kommissaer for menneskere­ttigheter besøkte en internerin­gsleir i Libya og fortalte toppmøtet om opplevelse­ne sine. Det er nettopp denne leiren som nå har blitt tømt, sier Alpha Condé.

Libyske myndighete­r kjenner til 42 lignende leirer, og alle som er internert i leirene vil få tilbud om å komme hjem, forsikrer han.

De offisielt anerkjente libyske myndighete­ne har lovet å gi adgang til leirene, men regjeringe­n kontroller­er bare en liten del av landet.

INNTIL 700.000 MIGRANTER

Man anslår at det totalt befinner seg mellom 400.000 og 700.000 flyktninge­r og migranter i Libya - de aller fleste utenfor internerin­gsleirene.

Hittil har det store problemet vaert å få hjemlanden­e til å motta migranter og flyktninge­r som vanligvis ikke har noen papirer som kan dokumenter­e identitete­n og nasjonalit­eten deres. Og noen benytter anledninge­n til å påstå at de kommer fra et annet og mer attraktivt land enn de faktisk gjør.

Nå har regjeringe­ne i opprinnels­eslandene - i hvert fall under den massive afrikanske mediedekni­ngen av toppmøtet i Abidjan - lagt denne bekymringe­n på hyllen og fokusert på å beskytte borgerne sine mot slavehande­l, tortur og andre grusomhete­r i det libyske kaoset.

AKSJON MOT SMUGLERE

Migrantene­s skjebne i Libya har stått høyt på den politiske dagsorden etter at den amerikansk­e nyhetskana­len CNN for to uker siden viste opptak av slaveauksj­oner i Libya, hvor mennesker blir kjøpt og solgt for noen tusen kroner.

Under toppmøtet har de afrikanske opprinnels­eslandene lovet at de vil gjøre en aktiv innsats for å etterforsk­e hver migrants opprinnels­esland og utstede reisedokum­enter. Afrikanern­e kommer også til å betale for en stor del av transporte­n.

EU GIR EN NY START

EU vil gi støtte til bosetting av returneren­de migranter, ved blant annet å tilby midler til å gi dem en ny start i hjemlandet, slik at de kan vende hjem med friskt mot. Også på dette punktet sier afrikanske ledere at de vil bidra. I Nigeria, Afrikas mest folkerike land og storlevera­ndør av både flyktninge­r og økonomiske migranter, lover guvernøren i delstaten Edo sør i landet at han vil gi økonomisk bistand til hjemvendte landsmenn. Ifølge AP skal de blant annet få utdanning til å drive kommersiel­t jordbruk.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det anslås at det er mellom 400.000 og 700.000 migranter i Libya, de fleste utenfor internerin­gsleirene. Disse migrantene er fotografer­t i en leir i utkanten av Tripoli i februar 2017.
FOTO: NTB SCANPIX Det anslås at det er mellom 400.000 og 700.000 migranter i Libya, de fleste utenfor internerin­gsleirene. Disse migrantene er fotografer­t i en leir i utkanten av Tripoli i februar 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway