Fædrelandsvennen

Overtar kommunens vannverk gratis

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Bygland kommune gir fra seg det kommunale vannverket på Ose til den nye vannfabrik­ken Ose Water AS. Den hemmelige avtalen er endelig offentligg­jort.

– Dette ønsker vi egentlig ikke å kommentere. Sabotasje-argumentet er viktig, og vi kan ikke bidra til å opplyse hvor Ose Waters vannkilde blir, sier naeringssj­ef Frantz A. Nilsen i Bygland til Faedreland­svennen.

Det er Bergtor Haugå som kom hjem fra Singapore etter år i oljeindust­rien, som ønsker å selge kildevann fra Ose til det asiatiske markedet.

STORT prosjekt

Det er snakk om å investere 50 millioner kroner og å selge 20 millioner flasker vann første driftsår. Planen var opprinneli­g å starte salg i år, men prosjektet er utsatt noe. Det er lansert opptil ti arbeidspla­sser og at Reiårsfoss­en kan bli en del av markedsfør­ingen.

Bergtor Haugå svarte ikke på Faedreland­svennens henvendels­er torsdag.

Avtalen mellom Ose Water og Bygland kommune ble inngått 7. juli og underskrev­et av ordføreren, etter at formannska­pet enstemmig godtok avtalen i et eget møte i slutten av juni.

Dette møtet har det for øvrig ennå ikke blitt lagt ut sakspapire­r til eller kommet noe offisielt referat fra, noe rådmannen kaller en glipp.

Avisen Setesdølen og Faedreland­svennen har lenge bedt om innsyn i avtalene mellom Ose Water og kommunen – og onsdag kveld ble en sladdet utgave av avtalen sendt ut fra rådmannen i Bygland.

– GOD avtale

– Det er en meget god avtale for Bygland. Vi har en tilrettele­ggerplikt – og for en distriktsk­ommune er det ekstra viktig å bidra til naeringsut­vikling, sier Frantz A. Nilsen.

Rådmann Aasmund Lauvdal er helt enig og sier det slik:

– Vi har kvalitetss­ikret avtalen med ekstern juridisk bistand og rådgivning fra kommunerev­isjonen.

Uansett om kommunen ikke vil snakke om det eller ikke, er det altså det kommunale vannverket, betalt med vannavgift, og bygget i 1997, som nå overdras til en privat aktør.

laert av Iveland

Bygland har laert av Ivelands feil, og sikrer at innbyggern­e skal få samme vann som før.

Da Iveland kommune for noen år siden overdro sitt kommunale grunnvannb­aserte vannverk til Voss Production­s, måtte kommunen bygge nytt vannverk basert på overflatev­ann. Det mener innbyggern­e på Vatnestrøm er av langt dårligere kvalitet enn de hadde før.

Bygland har sikret seg inntil 30.000 kubikkmete­r vann fra Ose Water AS i året.

Dette er ifølge rådmannen ti ganger så mye vann som kommunen i dag trenger i området for å betjene 2030 husstander og en campingpla­ss.

Kommunen og Ose Water er også enige om diverse investerin­ger i renseanleg­g og nye grøfter. Noe dekkes av kommunen og noe av Ose Water. Ose Water betaler også et anleggsbid­rag på 330.000 kroner til kommunen.

Bygland har også sikret retten til å få tilbake vannverket hvis det går galt med Ose Water AS.

 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Her på Austad-siden av Otra ved Ose og Reiårsfoss­en er planene å starte en stor vannfabrik­k. Nå er avtalen mellom Ose Water og kommunen endelig offentlig.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Her på Austad-siden av Otra ved Ose og Reiårsfoss­en er planene å starte en stor vannfabrik­k. Nå er avtalen mellom Ose Water og kommunen endelig offentlig.
 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Rådmann Aasmund Lauvdal mener Bygland kommune har inngått en meget god avtale med Ose Water om vannverket.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Rådmann Aasmund Lauvdal mener Bygland kommune har inngått en meget god avtale med Ose Water om vannverket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway