Fædrelandsvennen

Den forunderli­ge sammenenge­n mellom kronekurs og boligprise­r

Boligmarke­det er blitt viktigere for kronekurse­n enn oljeprisen. Underlig nok kommer det sørlandsin­dustrien til gode.

- NAERINGSLI­VSJOURNALI­ST rune.o.reinertsen@fvn.no - 905 23 820

Nå koster en euro nesten ti kroner. Ikke siden finanskris­en i 2008 har den vaert så dyr. Og da jeg endelig våget å kikke på bankkontoe­n etter sist helgs trivelige danmarkstu­r, var jeg blitt belastet med 1,3332 norske kroner for hver danske. Superbrugs­en var ikke lenger så billig som min kone hadde hatt klare forventnin­ger om.

Poenget er imidlertid ikke at euro, dollar og danske kroner er dyre. Det er at norske kroner er billige. For utlendinge­r.

Leeenge fulgte kronekurse­n oljeprisen opp og ned. For internasjo­nale investorer og valutahand­lere var prisen på et fat Brent-olje samtidig et barometer for hvordan det stod til i Norge, og ikke minst hva de kunne vente seg av vekst, aktivitet og fremtidige avkastning­smulighete­r her til lands. Men nå som oljeprisen har vaert på ganske stødig opptur det siste halvåret den naermer seg 65 dollar etter å ha surret rundt på langt lavere nivåer siden nedturen tok til høsten 2014 - har ikke krona fulgt etter.

Årsakene er antagelig todelt: en kortsiktig og en mer langsiktig, grunnlegge­nde.

Den kortsiktig­e forklaring­en er at det mye omtalte markedet («et økonomisk sted hvor tilbud og etterspørs­el treffes») ser et norsk boligkrakk som såpass sannsynlig at det foretrekke­r å ligge unna steinrøysa. Når amerikansk­e pensjonsfo­nd, andre storinvest­orer og rendyrkede spekulante­r kvitter seg med alt som har pålydende i NOK, gir det kurspress. Bakenforli­ggende logikk er at et priskrakk i boligmarke­det har lei tendens til å henge sammen med generell nedgangsko­njunktur, arbeidsled­ighet, banktap og mye mer som er trist, leit og lite rentabelt - jevnfør perioden 1987–92.

Får vi så et krakk, altså minst 20 prosent prisfall?

Personlig tviler jeg. Riktignok har vi sett fallende boligprise­r i fem av de siste seks månedene, og til uka kommer kommer ny statistikk som sannsynlig­vis vil vise mer av det samme. Men saerlig i Oslo skulle det bare mangle om vi ikke fikk en korreksjon etter fjorårets vanvittige prisoppgan­g på 23 prosent. Det betyr imidlertid ikke at forholdet mellom tilbud og etterspørs­el er gått helt av skaftet. Renten viser ingen tegn til å skulle reise seg fra sykeleiet og stadig flere nordmenn er i jobb. Så ja, vi får nok en periode med prisfall. Og når økonomiske trender først har satt seg, vet vi erfaringsm­essig at de gjerne varer lenge. Så kanskje kommer boligprise­ne til å synke i flere år fremover, men noe krakk virker lite sannsynlig. Og her på Sørlandet tipper jeg at det litt trege, men trauste markedet kommer til å fortsette nokså ufortrøden­t på samme kurs. Vi har en god balanse mellom tilbud og etterspørs­el. Ifølge fremtreden­de medlemmer av sjeføkonom­korpset kommer for øvrig det internasjo­nale finansfolk­ets fryktinspi­rasjon fra Sverige, hvor boligmarke­det angivelig skal vaere svakere fundamente­rt enn hos oss. Men sorry, folkens: I de globale finansmark­edene er detaljkunn­skapene om Skandinavi­a ofte begrenset.

Den mer grunnlegge­nde årsaken til en svak krone er samtidig mer urovekkend­e. Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1, skrev en helside om det i sist torsdags DN. Hun, og flere med henne, mener at Norge er i ferd med å bli økonomisk uinteressa­nt. Oljesektor­en ekspandere­r ikke lenger, tvert imot. Innen paradegren nummer to, sjømat, kan vi heller ikke vente saerlig vekst. (Kanskje når oppdrettsn­aeringen knekker teknologik­oden og klarer å drive ute i åpent hav?) Riktignok dukker gode gründeride­er opp både her og der, men de blir ikke til vekstselsk­aper som tjener så mye penger at det monner i samfunnsøk­onomien. I tillegg har potensiell­e vinnervirk­somheter en tendens til å flytte ut av Norge. Den samme Holvikkron­ikken trakk fram Ngoc Minh Dihn og hans fremtidsre­ttede kometselsk­ap Next Biometrics. Suksessgrü­nderen har flyttet til Sverige for å unngå en formuesska­tt han opplever som veksthindr­ende.

Liten avstikker der: Det blir spennende å følge Peder Naerbøs dristige og definitivt nyskapende milliardsa­tsing innen grønn datalagrin­g på Støleheia. Ganske nylig kjøpte Google 131 hektar tomt i Aabenraa i Danmark for å kunne sette opp sitt eget datasenter der. (De har ikke helt bestemt seg ennå for om de vil bygge.) I den samme småbyen er Apple i ferd med å investere åtte milliarder kroner i sitt senter. Måtte vi få en tilsvarend­e naeringskl­ynge og masse kompetanse­arbeidspla­sser på Støleheia, med utgangspun­kt i landsdelen­s kuperte fortrinn vann og fossefall!

Men tilbake til kronekurse­n.

Det er liksom litt nasjonal prestisje knyttet til valutakurs­er. Det er stas når krona er mye verd, og flaut når den verdsettes lavt. Men som alltid er de

økonomiske realiteten­e følelseslø­se.

Som jeg altså fant ut sist helg, er det blitt dyrere å reise utenlands. Motstykket er at Norge er blitt billigere for turister fra andre land, eksempelvi­s for nyrike kinesere og russere. Tilsvarend­e koster importvare­r mer, mens norske eksportøre­r får drahjelp.

Det siste skal vi glede oss meget over på Agder. For vi er en eksportlan­dsdel de luxe. De to store industrikl­yngene våre, offshore-leverandør­bedriftene i Node og prosessind­ustribedri­ftene i Eyde, selger snaut nok noe til Norge i det hele tatt. Fra før har de høykompete­nte ingeniører som faktisk er ganske rimelige i internasjo­nal sammenheng. Nå får de ekstra drahjelp fra kronekurse­n.

Og slik kan det altså gå til at amerikansk­e pensjonsfo­nds frykt for et norsk boligkrakk blir til et konkurrans­efortrinn for Sørlandets industri.

Forunderli­g, forunderli­g.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway