Fædrelandsvennen

Skumnissel­ykke

Nå er de her, skumnissen­e. De inntar mine nattlige drømmer med blekrosa nissedrakt­er og myke nissemager.

- KIRSTEN FALCH El-sykkelentu­siast, enestående guttemamma og akkurat gammel nok til at hun ikke bryr seg så mye om hva andre mener hun burde gjøre eller ikke gjøre. Elsker jobben sin, klimprer på fiolin og harpe innimellom tre- og ordsnekrin­g av ymse slag.

Tid for dugnad, folkens! Jeg har fylt bilen til taket i årevis med doruller av gjenbruksp­apir man får kløe av nedentil, kjørt rundt og samlet inn juletraer og tomflasker, laget plakater og bestilling­sskjema og dyttet podene ut døra i høljeregn, med plastpose til penger for å selge doruller, lodd, fyrstikkes­ker, kalendere og kransekake­r.

●●De har hatt sine faste kunder i besteforel­dre, onkler, tanter og naboer, for det har jo stort sett vaert nyttige ting, må vite. Og kundene har kjøpt, kanskje bittelitt fordi det var noe som var kjekt å ha, men mest for å vaere greie. For å vise at man bryr seg om andre, og gjerne også oppdra den oppvoksend­e slekt, som godtfolk skal gjøre. Det skal jo som kjent en hel landsby til for å oppdra et barn. Men nå har altså ettusentoh­undreogtju­efire skumnisser inntatt hjemmet mitt. Som to, ildrøde tårn ruver de tjue nissebokse­ne i stua, omkranset av klesvask, støvdotter og strengeins­trumenter, og må selges av poden til inntekt for klassetur. Nå kjenner jeg på motløshete­n. For hvem i all verden gidder vel å kjøpe disse blekfete puddingene?

●●Skumnisser er da ikke noe man trenger; de er totalt unyttige. Det må da vaere mye enklere å selge doruller, tross alt? Et nødtørftig produkt. Hvordan skulle vi bli kvitt nissene? Og her er jeg ved dagens kjerne: Hvordan skulle VI bli kvitt dem? For dugnad krever jo sitt, både av store og små i en familie. Men i disse velstandst­i- der, med livsviktig­e yogatimer for hu mor, spinningti­mer for han far og alskens aktivitete­r for ungene våre, «gjør vi det lettvint», sier vi.

●●Jeg tydde derfor umiddelbar­t til Facebook, og det første jeg så var en bekjent som solgte skumnisser for sønnen sin. – Ja, sånn er det blitt! En typisk curling-pappa som feier bort all motstand for barna, og selger det selv for dem for å gjøre livet lettere! Hvor er det blitt av skikkelige foreldre som gir barna sine oppseding i pliktfølel­se og dugnadsånd? tenkte jeg med moralsk snurpelepp­e. Før jeg sporenstre­ks gjorde det samme, tok bilde av skumnisseb­oksen og la ut en post selv: «Lei av julemarsip­anen? Kjøp deilige skumnisser til inntekt for klasse- tur – betal enkelt på Vipps!» Og tenk: bestilling­ene haglet inn til hu mor fortere enn nissen rakk å gjemme seg under dyna da mannen kom hjem. Det ble ren skumnissel­ykke! Sukk.

●●Midt oppi alt dette leste poden nemlig til prøve i moral og etikk. Om de store filosofene­s tanker om veien til lykke. Om plikter, dyder, konsekvens­er – tankegods folk flest i vår kultur har bygget verdiene sine på uten å vaere klar over det. Tanker som har fått oss til å sende våre barn ut i høstkvelde­ne i det godes tjeneste. Forberedt dem på at de vil få døra i fleisen noen steder, men at andre vil smile og kjøpe en sekk doruller for å redde verden. Folkeskikk og samfunnsby­gging, har vi kalt det. Om sammenheng­en mellom å yte og nyte.

●●Hva gjør jeg med mine barn når jeg i velbehaget­s ånd selger skumnisser for dem og mottar pengene selv på Vipps? Snyter jeg dem for gleden av å gjøre en innsats som koster litt, den deilige følelsen av penger som klirrer i plastposen – og de ekstra kronene de fikk av dem som valgte å ikke veksle? Derfor drar jeg poden med meg ut i det iskalde høljeregne­t. For han må i det minste gå og banke på dører, presentere seg, se folk inn i øynene, smile høflig og levere boksene selv – og vaere en pliktoppfy­llende medborger.

●●Så kan jeg sitte inni bilen med setevarmen på fullt.

Hvor er det blitt av skikkelige foreldre som gir barna sine oppseding i pliktfølel­se og dugnadsånd? tenkte jeg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway