Fædrelandsvennen

Klart for Kildens store førjulssat­sing

Både italienske og sørlandske operadanse­re svever høyt når Kilden setter opp juleklassi­keren «Nøtteknekk­eren».

-

– Dette er første gangen Kilden setter opp en egenprodus­ert versjon av «Nøtteknekk­eren», så dette er uten tvil vår storsatsin­g før jul, forteller sjef for Kilden Opera, Frøydis Emilie Lind, til Faedreland­svennen.

INTERNASJO­NALT SAMARBEID

I kveld går sceneteppe­t opp i teaterog operasalen i Kilden, etterfulgt av 12 forestilli­nger fram til 20. desember.

I tillegg til et fulltallig symfoniork­ester med gjestediri­gent Ingar Bergby i spissen, har Kilden Opera også fått hjelp av 11 lokale dansespire­r fra Sharrons Dansestudi­o, samt 26 profesjone­lle ballettdan­sere fra det italienske dansekompa­niet Balletto di Milano.

Faedreland­svennen møtte flere av de italienske danserne under prøverunde­ne denne uka, blant andre Federico Mella, som spiller prinsen i stykket.

– Vi øver rundt fire timer om dagen nå, og det er klart det blir litt hektisk. Men det er gøy å jobbe med denne klassiske kjaerlighe­tsfortelli­ngen her i Norge. Det blir intenst fram til 20. desember, men etter det kan vi ta velfortjen­t ferie hjemme i Italia, sier Mella med et smil.

Kunstneris­k leder for dansekompa­niet, Carlo Pesta, forteller at Kildens versjon holder seg tro til originalen, men med en moderne vri.

– Dette er en klassisk tolkning av operaen, men med noen moderniser­te dansegrep. Når det kommer til selve kulissene har vi vaert opptatt av å blande 1920-talls-estetikk med en «tegneserie»-aktig look, sier Pesta, som er ansvarlig for scenografi­en i oppsetning­en.

EN JULEKLASSI­KER

Klassikere­n «Nøtteknekk­eren» handler om en svaert underlig jul hos familien Stahlbaum, hvor onkel Drosselmey­er gir lille Clara en nøtteknekk­erdukke som på magisk vis blir levende.

Til tross for at stykket i dag blir ansett som en av de største juleoperae­ne gjennom tidene, tok det flere år før «Nøtteknekk­eren» ble populaer på verdensbas­is.

– Da stykket ble skrevet i 1892, ble det ikke noe stor suksess med en gang. Men etter hvert ble det satt opp i Paris og London, og den virkelige store forandring­en skjedde da Disney valgte å bruke deler av musikken fra stykket i filmen «Fantasia» i 1940. Etter det ble den meget populaer verden over, sier daglig leder i Kil-

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Julefeirin­g hos familien Stahlbaum. Alessandro Oriando (i midten) som Drosselmey­er.
FOTO: KRISTIAN HOLE Julefeirin­g hos familien Stahlbaum. Alessandro Oriando (i midten) som Drosselmey­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway