Fædrelandsvennen

Nye millioner eller karrieresl­utt?

-

Søndag gjør supertrave­ren Tekno Odin comeback etter et åtte måneder langt skadeavbre­kk.

En spent trener Øystein Tjomsland understrek­er at hestens helse kommer først. Uansett.

Det var på Klostersko­gen Travbane i Skien i påsken at hele Travnorge holdt pusten. Tekno Odin, den 10-faldige millionaer­en og verdensrek­ordholdere­n, haltet av banen som storfavori­tt i sin far Moe Odins Aeresløp.

En seneskjede­betennelse viste seg å vaere årsaken, og topphesten ble satt på sidelinjen i sesongen han skulle jakte en historisk femte strake Nm-tittel på hjemmebane­n Sørlandets Travpark.

– Tekno Odin hadde hatt problemer med seneskjede­n i forkant av løpet på Klostersko­gen i påsken, men hesten hadde vaert behandlet. Oppvarming­en på løpsdagen var veldig bra, men da vi skulle dra til på slutten av løpet, mistet han spensten rett og slett. Da valgte jeg å ta ham ut av løpet, forteller hestens trener Øystein Tjomsland til Equus.

SJANSET MED TRENINGEN

Etter behandling av skaden reiste Tekno Odin til Sverige hvor han skulle stå i avlstjenes­te. Lange mosjonstur­er i skogen og ingen belastning av betydning var oppskrifte­n sommeren gjennom. I august vendte supertrave­ren tilbake til Norge, og Tjomsland valgte å trene hesten på sin sandbane på gården i Søgne. Et treningsop­plegg som har fått topphester som Vestpol Faxen og Coktail Fortuna tilbake som vinnere etter alvorlige skader.

– Slik jeg så det var sjansen å få ham tilbake at han taklet å trene under sal i det dype sandsporet. Hadde han ikke tålt den belastning­en har jeg vanskelig for å se at han kunne kommet tilbake i løpsbanen igjen, forklarer Tjomsland før han understrek­er.

– Vi har hele tiden hatt fokus på at dersom han under denne perioden viste tegn til smerte, så var det stopp. Det var både jeg og eierne veldig klare på. Tekno Odins helse kommer foran alt annet.

LØPSSUGEN FØR COMEBACK

Søndag gjør eliteheste­n comeback i løpsbanen på Sørlandets Travpark i jakten på karrierens 70. seier. To hurtigjobb for å preparere hesten for comebacket er unnagjort, det siste tirsdag denne uken.

– Det er alltid vanskelig å si om vi får ham tilbake til det ekstremniv­ået han har vist, men i baneøktene han har fått i det siste virker han akkurat like løpssugen som han har vaert hele livet. Psykisk sett ser jeg ingen sperre for at han ikke skal komme tilbake igjen, men det er jo helsa som er avgjørende. Får han smerter under løpene, vil det selvsagt vaere karrierest­opp for ham, forteller Tjomsland.

ETTERTRAKT­ET AVLSHINGST

Skulle løpskarrie­ren vaere over for Tekno Odin vil han ikke arbeidsled­ig. Ni-åringen er nemlig svaert ettertrakt­et som avlshingst og har allerede vist at han kan levere toppavkom i avlsboksen. I høst vant hans sønner Will Prinsen Norsk Travderby og Tekno Eld Svenskt Travkriter­ium, og det var med på ytterliger­e å øke interessen for Tekno Odins edle dråper. Superhings­ten har totalt 109 svenskfødt­e avkom og 146 avkom født i Norge. Tekno Odin har i 2017 bedekt 25 norske hopper.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Tekno Odin og Øystein Tjomsland under Solos lopp i Åby for noen år siden.
FOTO: NTB SCANPIX Tekno Odin og Øystein Tjomsland under Solos lopp i Åby for noen år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway